
În ultima perioadă, temperatura din țara noastră a înregistrat o scădere semnificativă și asta afectează pielea. Uscăciunea tenului și buzele crăpate arată că pielea nu a fost protejată de frig corespunzător, de vânt și schimbările de temperatură. De obicei, astfel de simptome sunt destul de neplăcute, pentru că pot cauza mâncărime, durere și uneori chiar și probleme dermatologice.
Care sunt metodele de îngrijire de care are nevoie pielea feței, iarna?
Navigare rapidă în articol:
1. Gerul este dur pentru ten
Temperaturile scăzute de iarnă afectează foarte mult tenul. Din cauza gerului apare uscăciunea tenului și acea senzație de piele iritată. Frigul și vântul fac tenul să fie mai uscat, tern, să apară roșeața și uneori chiar și dermatita.
Pentru a preveni astfel de simptome, pielea trebuie protejată de frig. În lunile cele mai reci de iarnă se pot folosi anumite tratamente pentru hidratarea pielii.
În mod natural, pielea are tendința de a produce mai mult sebum – care are efect de lubrifiant, asigură elasticitate și hidratare și este un strat protector împotriva factorilor externi. Când este frig însă, echilibrul filmului hidrolipidic al pielii se modifică și astfel ea devine mai uscată și mai aspră la atingere. Tenul își pierde din elasticitate, devine iritat și descuamat și apare senzație de disconfort și mâncărime. Această problemă apare la față, dar și la mâini (dacă nu se poartă mănuși).
În timpul iernii, scopul este de a ne hidrata și hrăni pielea, iar asta se poate realiza cu diferite creme de zi și de noapte, care sunt bogate în uleiuri emoliente și vitamine.
2. Deshidratarea pielii iarna
Pielea deshidratată nu trebuie confundată cu pielea uscată. În acest caz – al deshidratării – pielea nu este iritată, dar are o lipsă de sebum natural. Uneori chiar și înfundarea porilor pielii provoacă deshidratare, coșuri și pete pe față. Se poate întâmpla ca pielea să fie deshidratată pe anumite zone și grasă în alte zone. Astfel de probleme pot să apară și pe fondul unor dezechilibre hormonale.
Ca metode de îngrijire a pielii se recomandă:
- Tratamente de exfoliere pentru a desfunda porii și a ajuta pielea să respire
- Aplicarea unor creme cu efect de reglare a sebum-ului, ce pot ajuta glandele sebacee să funcționeze normal
- Aplicarea de produse cosmetice pentru hidratarea pielii, pe bază de uleiuri emoliente, care pot îmbunătăți elasticitatea pielii și pot crea și un scut împotriva gerului
- Utilizarea de loțiuni cu vitamine (A, D și E) pentru o bună hidratare; aceste vitamine au și efect calmant asupra tenului
- Folosirea de creme cu peptide care vindecă daunele pielii și elimină inflamația, stimulând și regenerarea celulară prin acțiunea antioxidantă.
Este foarte important ca pielea să fie hidratată și intern, de aceea este recomandat consumul mai mare de lichide, de apă și ceaiuri calde din plante medicinale.
În cazul în care aveți probleme cu tenul iarna, ar fi indicat să consultați un medic dermatolog.
3. Buze crăpate de frig iarna
Gerul face ca tenul să se schimbe la culoare și pielea să fie ușor crăpată. Alți factori care afectează tenul sunt vântul, soarele, nu doar temperaturile scăzute.
O altă problemă foarte frecventă iarna este și aceea de a avea buzele crăpate. Acestea apar în lunile reci ale anului, iar uneori pot fi dureroase și chiar pot sângera.
Gerul afectează și buzele, acestea devin uscate și crăpate pentru că apa și lipidele se pierd pe suprafața lor. Lipidele au rolul de a menține nivelul adecvat de hidratare și de a reface bariera cutanată. Din cauza gerului, buzele suferă de deshidratare, iar uneori apar fisuri și sângerări ce produc o senzație de usturime, foarte neplăcută.
Pielea de pe buze este mai sensibilă și deci diferită de pielea feței, spun medicii dermatologi. Pielea de pe buze este mai subțire și mai vulnerabilă iarna, când temperaturile sunt scăzute. Iarna se întâmplă frecvent să fie frig și umiditatea atmosferică să devină redusă. Asta face ca buzele să fie predispuse la uscăciune și exfoliere.
Apariția unor mici fisuri și crăpături pe buze poate fi și rezultatul unor afecțiuni, cum sunt de pildă reacțiile alergice la anumite produse de îngrijire (ex. rujuri) de calitate îndoielnică. Unele persoane au fisuri la colțurile gurii sau un efect de descuamare pe buze, ceea ce arată un deficit de vitamine și minerale, cum sunt vitaminele B, fierul și zincul.
Remedii
Buzele crăpate pot fi tratate cu produse (de tip balsam de buze) ce conțin creme și uleiuri, precum unt de Shea, ulei de ricin și altele. Untul de Shea hrănește, vindecă și hidratează pielea, îi oferă sănătate și frumusețe.
Trebuie evitate rujurile și luciul de buze ce provoacă usturime sau senzații de arsură pe piele. De asemenea, când buzele sunt crăpate nu trebuie folosite produse pe bază de arome, camfor, mentol, acid salicilic, lanolină, fenol și galat de propil. Înainte de a alege un produs cosmetic pentru ten și buze este indicat să se citească cu atenție toate ingredientele acestuia.