Simptome și factori de risc pentru SIDA

0
279
Simptome și factori de risc pentru SIDA

Persoanele infectate cu SIDA sunt predispuse la simptome respiratorii provocate de numeroase boli, deoarece au afectat sistemul imunitar și astfel infecțiile bacteriene ale tractului respirator inferior sunt mai severe decât la alți oameni. Astfel de boli sunt asociate cu infecția HIV și sunt neoplasme sau pot fi infecții oportuniste, destul de grave. Sida este cauzată de virusul imunodeficienței umane HIV.

Această infecție se poate răspândi foarte ușor prin raport sexual, de la persoana bolnavă la cea sănătoasă, sau prin sânge, pe cale indirectă, și anume prin injecție cu seringă cu ac nesteril ori prin transfuzie sangvină ce conține acest virus.

Incidența acestei boli este crescută la homosexuali, copii născuți din mame ce au SIDA, prostituate, toxicomani ce iși injectează droguri intravenos, dar și la persoanele care au primit transfuzii repetate de sînge (necorespunzătoare). De asemenea persoanele predispuse la virusul HIV sunt șoferii, marinarii, aviatorii, oamenii care călătoresc frecvent în regiuni unde virusul HIV este frecvent întâlnit (ca de exemplu în Africa).

Analizele care se fac pentru depistarea bolii SIDA sunt cele care pun în evidență virusul imunodeficienței umane HIV, sau anticorpii care se formeză din cauza infecției. Astfel de analize nu sunt chiar simple, ele necesită un anumit timp și sunt destul de scumpe. Simptomele bolii SIDA nu se produc imediat după infecție, ele sunt clare după o perioadă de 6 luni – 5 ani de la contactul infectat.

sida

Din păcate, o astfel de persoană infectată (care nu știe că are SIDA) poate transmite boala contagioasă și la alte persoane sănătoase (dacă vine cu ele în contact). Persoanele care donează sânge pentru transfuzii dar și cele care au avut raporturi sexuale cu persoane cu risc de infecție trebuie să facă astfel de analize pentru depistarea virusului HIV, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. După analiză, rezultatul poate fi pozitiv sau negativ, dacă este nedeterminat este necesar să se repete analiza.

Citește și:  Boala Raynaud, reactie cutanata severa la frig

Persoanele care au SIDA pot suferi frecvent de infecții oportuniste cu paraziți, bacterii, virusuri, fungi, deoarece la ele apare o disfuncție a celulelor sistemului imunitar – eozinofile, macrofage, fibroblaste pulmonare, etc. Mai mult decât atât, multe boli grave au fost asociate cu infecția HIV, printre care și tumorile maligne ale plămânilor, pneumonia interstițială, tuberculoza, bolile pulmonare obstructive, limfomul non-Hodgkin, pneumonia bacteriană.

Infecția cu HIV este foarte gravă, poate deveni un factor de risc pentru tumorile plămânului, pentru hipertensiunea pulmonară și alte complicații non-infecțioase. Pneumonia se produce din cauza infectării cu agenți patogeni: pneumococi, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Mycoplasma spp., Legionella spp., Pseudomonas aeruginosa, etc.

Simptomele în cazuri de pneumonie bacteriană sunt reprezentate de tuse, durere în piept, stări febrile, respirație rapidă sau dificultăți în respirație. Tratamentul se face cu anumite medicamente antibiotice care se aleg în funcție de agentul patogen izolat, de sensibilitatea acestuia la agenții antimicrobieni.

Pneumonia apare în multe cazuri de SIDA, se manifestă prin simptome de febră intermitentă, dificultăți respiratorii la efort, tuse uscată, tahicardie, respirație șuierătoare, dureri în piept. Indiferent de tipul bolii respiratorii care apare la astfel de pacienți cu SIDA este necesar să se pună un diagnostic la timp și să se aplice un tratament pentru evitarea complicațiilor și ameliorarea simptomelor (care sunt mai severe la cei cu infecția HIV).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.