Această formă de vasculită apare în perioada copilăriei sau adolescenței. Vasculita în general este o inflamație a vaselor sangvine. Manifestările sunt diferite în funcție de forma acesteia, iar în cazul sindromului Schönlein simptomele apar brusc după o infecție la sinusuri, faringe sau în general la nivelul căilor respiratorii superioare.
Sindromul Schönlein (sau Henoch-Schönlein) se caracterizează prin apariția leziunilor pe piele, durerilor articulare și a formării edemelor la extremități. Acest lucru explică și numele de purpură la copii sau purpură reumatoidă. Leziunile cutanate sunt de forma unor plăgi ca la urticarie, ulcerații, noduli, pete și echimoze de culoare roșie.
Majoritatea apar pe membrele inferioare (genunchi, glezne), mai rar pe membrele superioare (coate, încheieturile mâinilor). La unii pacienți erupțiile apar și pe față. Purpura poate să apară și pe fese și trunchi. Afecțiunea este comună la copiii cu vârsta de 2-10 ani. Datorită tulburărilor și inflamației vaselor mici de sânge se poate produce ruperea acestora și apariția unor mici sângerări la nivelul pielii.
Copiii care au o astfel de afecțiune pot prezenta și alte simptome alături de purpura palpabilă cutanată, printre care se numără durerile abdominale, umflarea articulațiilor, stările de greață și vărsături, durerile articulare caracteristice poliartralgiei, tulburările renale, apariția de proteine în urină, firișoarele de sânge în scaun și urină, durerile de cap.
Primele semne care trădează afecțiunea sunt durerile articulare și edemele la extremități, abia apoi apare purpura. Stările rele la nivel gastro-intestinal creează de asemenea un mare disconfort persoanelor care au acest sindrom și sunt de sensibilitate abdominală, greață, vărsături, melenă.
Cauzele acestei afecțiuni sunt infecția faringelui, sinusurilor, reacțiile alergice la anumite medicamente, alergiile alimentare, înțepăturile de insecte, infecțiile streptococice la căile respiratorii superioare.
Sfaturi utile pentru părinți, pentru a-și ajuta copiii care au sindromul Schönlein
În mod normal, copiii își revin în câteva zile sau săptămâni, dacă nu suferă și de afecțiuni renale. În cazuri mai severe recuperarea durează mai mult, una sau mai multe luni. Copiii trebuie duși la medic unde vor face analize de sânge (în scopul depistării unei afecțiuni sau infecții), examenul scaunului (în caz de melenă), analiza sumarului de urină (pentru proteinurie și hematurie, adică proteine sau sânge în urină) și eventual biopsia tegumentară și renală, ecografia și radiografia (pentru zona abdominală sau tractul digestiv).
Pentru tratament sunt recomandate medicamentele antihistaminice, aspirina. Pentru recuperare este indicată odihna, repausul la pat. Dacă apar afecțiuni renale este necesar un tratament cu medicamente pentru ameliorarea simptomelor (corticosteroizi) și eliminarea toxinelor microbiene din organism. Dacă se ajunge la insufiență renală, medicul recomandă dializa. La unii pacienți, după vindecare, la ceva timp pot să apară recidive.