Află cât de important este pentru sănătate aerul și soarele de munte

0
819
Află cât de important este pentru sănătate aerul și soarele de munte

Se spune că bronzul de la munte este diferit de cel de la mare, este mai sănătos și ține mai mult. În plus, la munte ai avantajul de a respira aer proaspăt, care îți consolidează sistemul imunitar al organismului și îmbunătățește starea de sănătate.

Zonele climatice se disting între ele dacă ar fi să luam în calcul efectele lor asupra organismului uman care se răsfrâng asupra sănătății. Soarele determină schimbările climatice. Corpul este afectat de temperatură, de presiune, umiditate, căldura solară, precipitații și astfel au loc diferite procese biochimice în celulele țesuturilor lui.

Climatul montan este foarte important pentru consolidarea sistemului imunitar

Climatul maritim este recomandat de specialiștii în domeniu medical mai mult în scop terapeutic și recreativ. Aerul de munte este un bun remediu în tratamentul bolilor respiratorii, de plămâni, ale sistemului cardiovascular, etc. Aerul de mare are și el afect bun asupra membranei mucoase a tractului respirator superior și crește rezistența organismului, iar apa mării este benefică pentru sistemul nervos și organism.

Soarele contribuie la formarea vitaminei D și la ameliorarea simptomelor afecțiunilor pielii (printre care se numără și psoriazisul). Vitamina D se formează din provitamine sub acțiunea razelor ultraviolete UV. Una dintre acestea este ergosterolul. De asemenea, dehidrocolesterolul are rolul de a forma vitamina D3 datorită influenței razelor soarelui. Vitamina D intervine în metabolismul calciului și a fosforului, stimulează mineralizarea oaselor, contribuie la prevenirea cariilor, osteoporozei, rahitismului, răcelilor, conjunctivitelor.

Afecțiunilor glandei tiroide, pancreasului, hipofizei, paratiroidei, crește rezistența organismului împotriva infecțiilor, stimulează imunitatea, înfluențează porcesele de coagulare a sângelui, de transport a influxului nervos spre mușchi, activitatea musculară, sinteza globulelor roșii, buna asimilare a vitaminei A, secreția glandelor salivare, a lactației, este importantă pentru sanatatea dinților, a inimii, mineralizarea oaselor și buna funcționare a sistemului nervos.

Lumina soarelui are efect bun asupra organismului, dacă expunerea nu este in exces. Întotdeauna trebuie să se folosească o cremă pentru protecție solară pentru a reduce doza de radiații perturbatorii pentru piele. În primele 2-3 zile se folosește o cremă cu factor de protecție SPF 30 (mai ales pentru cei care au pielea sensibilă, de culoare deschisă), apoi se poate alege o cremă cu SPF 15 sau SPF 10.

aer curat

Dacă nu se folosește o cremă de protecție solară se poate suferi arsuri solare. Alegerea produsul de protecție solară (creme, lapte de corp, spray, loțiuni) depinde de sensibilitatea individuală a pielii, de timpul de expunere la soare. Indiferent de alegere, un astfel de produs trebuie să protejeze pielea de atacul nociv al razelor ultraviolete UVA și UVB (care pot usca și deshidrata pielea, produce pete roșii și arsuri solare).

Citește și:  Bursita, inflamație a bursei – Iată care sunt principalele cauze și simptome resimțite de către pacienți

Bronzul de munte este mai sănătos, se fixează mai bine, este de durată mai lungă decât cel de mare. Oamenii se așteaptă ca la munte să se bronzeze mai repede, ei considera că, la altitudine, soarele este mai aproape de ei. Am putea spune ca așa este, însă acest lucru nu înseamnă că sunt feriți de insolație și arsuri solare. Ei nu trebuie să se lase păcăliți de aerul curat și răcoarea de pe vârfurile de munte, deoarece acestea nu exclud activitatea solară, razele ultraviolete fiind aici puternice, pot afecta neplăcut pielea neprotejată cu produse ce au factor SPF adecvat.

Nu trebuie uitat de ochelarii de soare, deoarece la munte soarele este foarte luminos și cu siguranță nu este deloc plăcut să privești ,,chiorâș˝ în mod constant. Mai mult decât atât, strângerea ochilor (pentru acomodarea ochilui cu lumina prin schimbarea convergenței cristalinului care reglează cantitatea de lumină ce patrude în ochi) devine destul de stresantă la un moment dat, contribuie la apariția ridurilor faciale sau la aprofundarea unor linii fine care s-au format deja în timp la nivelul pielii.

Pentru a preveni toate acestea trebuie folosiți ochelari de soare, și nu de oricare, întotdeauna trebuie aleși ochelari de calitate superioară, confortabili, rezistenți, care asigură protecție optimă împotriva razelor ultraviolete. Cei mai buni sunt ochelarii cu lentile polarizate, sau cei din gama Polaroid.

Persoanele care pleacă vara în vacanță la munte trebuie să se pregăteasca pentru aceasta, dacă doresc să se bronzeze frumos, uniform. Dieta trebuie să fie bogată in alimente care conțin caroten și vitamina E (consumate din timp, cu 2-3 săptămăni înainte de expunerea la soare), produsele de protecție solară trebuie de asemenea să aibă în compoziția lor aceste vitamine.

Capul trebuie protejat cu o pălărie cu boruri largi. La fel și părul trebuie să fie ferit de lumina puternică a soarelui și hidratat corespunzător cu spray-uri speciale pentru podoaba capilară. Organismul trebuie și el bine hidratat (se bea multă apă plată) dar și alimentat corespunzător, el având nevoie de necesarul de elemente nutritive pentru menținerea sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.