Care sunt efectele terapeutice ale peștelui caras?

0
2350
Care sunt efectele terapeutice ale peștelui caras

Carasul este un pește folosit frecvent în gastronomie de bucătari. Este delicios și are și efecte terapeutice excelente. Indiferent de tipul de caras, cert este că gustul acestui pește este deosebit, specific, nu se poate compara cu gustul altui tip de pește din familia Cyprinidae. Carasul este răspândit în China ca pește ornamental, la noi în țară se găsește sub formă aurie.

Colorația solzilor carasului depinde de mediul în care trăiește, de apa în care înoată. Se adaptează bine și în ape sărace în oxigen. Poate fi întâlnit în delte, râuri de munte, bălți, lacuri, iazuri. Hrana sa poate fi vegetală sau formată din crustacee, larve, icre, moluște, plancton.

Carnea de caras este bogată în elemente nutritive, în proteine și carbohidrați. Conține fier, fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu, sodiu și vitamine (A, B1, B2, C, E, PP). Are urme de fluor, crom, molibden.

Carasul poate fi gătit în diferite moduri, poate fi prăjit, fiert, afumat, preparat la cuptor. Este un pește preferat de oameni deoarece gustul lui este foarte plăcut, dulce, delicios. În plus se digeră și foarte ușor, ajută la scăderea în greutate. Beneficile sale pentru organism sunt de apreciat, mai ales că este ușor de digerat și nu afectează stomacul. Este recomandat în cazuri de afecțiuni renale, oboseală cronică și sensibilitate la stomac.

caras

Se poate consuma fiert sau la grătar. Dieta cu acest pește este recomandată pentru slăbit, persoanelor care au digestia lentă și au acumulat kg în plus. Carnea acestui pește are un conținut redus de grăsimi, are acizi grași polinesaturați. Acest lucru este un avantaj deoarece, se știe că astfel de acizi sunt împortanți pentru sănătatea organismului, ajută în prevenirea unor boli grave cum sunt ateroscleroza, acidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Citește și:  Vrei sa ai o silueta de invidiat ca Angelia Jolie? Vezi in ce consta dieta Angeliena Jolie

În plus, carnea de caras are multe vitamine ceea ce crește rezistența organismului la infecții, la atacul agenților patogeni din mediu. Nutriționiștii spun că 100 g caras are aproximativ 87 kcal, deci foarte puțin comparativ cu un pește gras, care depășește 200 kcal. În concluzie, carasul oferă multe vitamine, proteine, dar puține grăsimi.

Caras prăjit:

Peștele se curăță de solzi, se taie la burtă și se elimină mațele. Se spală bine sub jet de apă și se taie în bucăți potrivite. Se presară sare și puțin piper după gust. Se poate unge cu puțină boia sau alte condimente. Unii bucătari folosesc și puțină maioneză sau presară cașcaval pentru ca gustul peștelui să fie mai bogat. Cei care preferă gustul de usturoi pot face și mujdei. Bucățile de pește se tăvălesc prin mălai sau prin făină albă, alegerea vă aparține.

Se pune o tigaie la foc potrivit, se adaugă ulei și se lasă până ce acesta este bine încins, dar nici foarte tare pentru că se arde peștele și nici prea puțin nu este bine pentru că se poate prinde carnea de tigaie. Se pun bucățile de caras în ulei și se prăjesc bine până devin rumene pe toate părțile. În general durează cam 10 minute pentru a se prăji bine, fără a se arde, mai ales dacă bucățile de pește nu sunt foarte groase. Se scot bucățile de pește cu ajutorul unei spumiere, se pun pe o hârtie sugativă ca să se scurgă bine de ulei și apoi servesc calde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.