Termenul de valabilitate al ouălor este de 20 de zile după data ouatului. În mod normal trebuie păstrate la temperatura de cel mult 15 grade, deci într-un loc răcoros. Pentru a fi păstrate mai bine se recomandă să fie ținute la frigider la temperatura de 5 grade. Dacă se țin în cofraje de carton este mai bine decât în ambalaje de plastic deoarece astfel sunt protejate împotriva mirosurilor, după cum se știe coaja de ou are pori ce poate absorbi umezeala, aerul, mirosurile din jur. Așează-le cu vârful în jos în cofrajul de carton deoarece astfel gălbenușul se va păstra intact mai mult timp, asupra lui nu va apăsa camera de aer din interior.
Ouăle se pot congela! Pune-le la congelator și vei vedea că gustul va fi la fel prin înghețarea lor, se va păstra după ce sunt decongelate, ca atunci când sunt proaspete. Este simplu de făcut acest lucru, trebuie să le pui fără coajă.
Mod de realizare: poți folosi o tavă specială cum este aceea pentru cuburi de gheață, în care vei pune ouăle; spargi fiecare ou, îndepărtezi coaja și îl adaugi în locul unde de obicei puneai apă pentru a face cuburi de gheață; timpul de congelare este de aproximativ 2 ore, după care ouăle vor fi în formă solidă în tava respectivă.
Ouă congelate – avantaje:
- pot fi păstrate mai mult de 20 zile, astfel se mențin proaspete și pot fi folosite oricând
- perioada maximă de valabilitate în stare înghețată a ouălor este de un an
- poți cumpăra o cantitate mai mare de ouă ecologice, pe care să le consumi în timp
- astfel nu mai ții ouăle în confraj, pe raft în frigider, le pui în congelator unde ai mai mult loc pentru depozitare
- le decongelezi atunci când ai nevoie de ele și le poți folosi pentru orice preparat culinar
- astfel poți stoca ouă proaspete pentru a le folosi pentru măști cosmetice de înfrumusețare, pentru piele și păr.
Dacă se cumpără ouă din comerț, verificați termenul de valabilitate al acestora și cifra de inscripționare 0, 1, 2 sau 3 (0 – ouă ecologice, 1- ouă care nu sunt ecologice și provin de la găini care au fost crescute la sol, 2- ouă care provin de la găini care au fost crescute la sol dar în hale, iar 3 – ouă de baterie).
Aceste produse au clasa de calitate A și B:
- ouă de categoria A – acestea sunt de preferat pentru că sunt proaspete
- ouă de categoria B – acestea sunt considerate de calitatea a doua.
Mărimea ouălor este trecută pe cofraj și astfel se disting:
- ouă S: au în jur de 53 g
- ouă M: pot avea 53-63 g
- ouă L: pot cântări 63-73 g
- ouă XL: pot fi de cel puțin 73 g.
Cele mai bune sunt ouăle cumpărate de la oameni, care provin de la găini de țară, care au fost crescute în aer liber, la sol, cu ierburi de la pășune și boabe de cereale, mai ales de porumb. Hrana acestor găini nu este sintetică și nu conține aditivi, pesticide, antibiotice, organisme modificate genetic și alte substanțe chimice. O găină are nevoie de cel puțin un metru pătrat de loc în care să meargă și să caute hrană (ierburi, vermișori) pentru a fi o pasăre sănătoasă și fericită.
Orice om – fiind consumator de ouă – trebuie să fie preocupat de sănătatea sa și să aleagă pentru consum doar ouă organice, care provin de la găini care au fost crescute în aer liber cu hrană sănătoasă. Astfel de ouă se găsesc la oamenii care vând astfel de produse în piață, ori la fermele de păsări de curte dar care au spațiu pentru păsări și le oferă hrană de calitate (ierburi și plante verzi, insecte și vermi, semințe și boabe de cereale).
Fermierii care asigură nutriție adecvată păsărilor vor oferi ouă care au calitățile unui produs ecologic. Astfel de ouă au coaja mai groasă și gălbenușul mai portocaliu. Hrana păsărilor contează deoarece de calitatea ei depinde și calitatea ouălor pentru consum. Întotdeauna ouăle care sunt de la găinile care ciugulesc iarba în aer liber vor avea mai mulți nutrienți decât ouăle din comerț care nu sunt ecologice.
Când spunem aceasta ne referim la nutrienți importanți pentru sănătate și anume: vitamina A și E, beta-caroten, acizi grași. Ouăle sunt alimente sănătoase care ajută în prevenirea bolilor. Cei care au posibilitatea de a cumpăra ouă de calitate, proaspete, de la surse sigure, de la găini crescute la țară cu hrană naturală, pot consuma ouăle crude deoarece acestea conțin antioxidanți ce sunt necesari organismului.