Corcodușele au gust dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și ajută în creșterea imunității organismului. Aceste fructe pot înlocui suplimentele de vitamine din farmacii, ele previn și combat anemia. Pot fi consumate crude, coapte, sub formă de suc, gem sau compot. Corcodușele sunt pline de vitamine, antioxidanți și alți nutrienți importanți pentru sănătatea organismului, pot fi combinate și cu alte fructe, în compoturi sau diferite rețete culinare.
Proprietățile corcodușelor pentru sănătatea organismului
Corcodușul face parte din genul Prunus și are denumirea științifică de Prunus cerasifera. Fructele sale sunt comestibile, au vitamine A, B, C, zaharuri, pectine, acid citric, fibre, substanțe minerale – potasiu, cupru, mangan, fosfor, fier, calciu. Corcodușele sunt fructe ce au 90% apă și puține calorii.
Cercetătorii au spus într-un studiu că aceste fructe au de 2 ori mai mulți antioxidanți polifenolici decât piersicile și nectarinele.
Corcodușele sunt apreciate în medicina populară pentru proprietățile lor excelente asupra imunității organismului, ele oferă un plus de energie și vitalitate corpului. Aceste fructe au efecte bune asupra sănătății:
- sunt recomandate în caz de hipovitaminoză și probleme biliare
- ajută la stimularea metabolismului, la arderea grăsimilor și funcționarea optimă a sistemului digestiv
- previn și tratează anemia, stările de oboseală fizică și intelectuală prin aportul de vitamine și fier
- cresc rezistența organismului împotriva diferitelor infecții
- mențin sănătatea sistemului nervos și a sistemului osos pentru că au magneziu și alte minerale
- reduc riscul de boli de inimă, de diabet prin aportul de antioxianți polifenolici
- îmbunătățesc memoria, puterea de concentrare și alte funcții cognitive pentru că au fosfor și fier
- ajută în prevenirea bolilor tractului respirator la copii și adulți
- reduc inflamația din organism, tensiunea arterială, scad nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge
- protejează celulele împotriva atacului nociv al radicalilor liberi pentru că au antioxidanți
- previn numeroase afecțiuni și boli, îmbunătățesc scarea de sănătate și de spirit
- au magneziu care combate stresul și menține sănătatea inimii
- ajută în prevenirea anemiei și oboselii la copii
- cresc imunitatea organismului.
Dacă se consumă crude, corcodușele au cea mai puternică acțiune antiinflamatorie și antioxidantă. Când sunt coapte, corcodușele au diferite culori: galben, roz, roșu, mov.
Corcodușele coapte sunt de asemenea foarte bune pentru sănătatea organismului
Despre corocodușele galbene coapte se spune că previn bolile cardiovasculare. Acestea au betacaroten cu efect antioxidant, ce combate efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, au zeaxantină și flavonoizi, care reduc nivelul de colesterol din sânge, presiunea arterială, riscul de a dezvolta cancer. Zeaxantina este o vitamină care menține sănătatea vederii, reduce nivelul de stres oxidativ de la nivel ocular, previne degenerescența maculară.
Corcodușele roșii au licopen – un compus care este util în prevenirea multor tipuri de cancer. Aceste fructe au și quercitină cu efect antiviral și antiinflamator, dar și acid elagic – care ajută la purificarea sângelui și încetinirea precesului prematur de îmbătrânire.
La corcodușele de culoare roșie închisă sau mov apare un compus antioxidant foarte puternic, numit resveratrol. Acesta depășește betacarotenul ca acțiune antioxidantă și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Resveratrolul previne îmbătrânirea organismului, îmbunătățește anduranța mușchilor, dar oferă și alte beneficii pentru sănătate.
Sucul de corcodușe verzi
Suc de corocodușe – Mod de preparare:
- se folosesc 2 kg de corcodușe și apă de izvor
- se spală corcodușele și se pun într-o oală
- se adaugă apă de izvor în oală, astfel încât apa să fie cu 15 cm deasupra fructelor
- se fierb corcodușele la foc mic, iar sucul obținut va fi dulce-acrișor pentru că nu se îndulcește cu zahăr
- compotul obținut se pune fierbinte în borcane, iar apoi acestea se închid ermetic fiecare cu un capac
- se fierb borcanele în bain-marie și apoi compotul se păstrează în cămară.
Acest suc este bogat în vitamina C, crește imunitatea organismului. Sucul se bea pe tot parcursul anului, se face tratament câte o săptămână în fiecare lună.
Sucul proaspăt de corcodușe ajută și la cicatrizarea rapidă a rănilor, se aplică local, direct pe rană.
Corcodușele au puține calorii, ajută la scăderea în greutate
Aceste fructe au multe fibre, hidratează din plin organismul, sunt recomandate în curele de slăbire. Ele ajută și în combaterea constipației și a poftei de mâncare exagerate. Este recomandat să se bea un pahar de suc de corcodușe înainte de fiecare masă; sucul din aceste fructe accelerează arderile de grăsimi din organism și oferă o senzație de sațietate. De asemenea, sucul de corcodușe facilitează detoxifierea organismului și sinteza glandelor suprarenale prin vitaminele pe care le are.
Studiile cercetătorilor arată că aceste fructe au sorbitol cu efect laxativ, care ameliorează constipația. De asemenea, cercetătorii au spus într-un studiu că aceste fructe reduc tensiunea arterială și nivelul de colesterol din organism.