Sucul de mango se consumă în special în India de unde este originar acest fruct. Culturile tropicale de mango sunt printre cele mai mari din lume. Aceste fructe sunt mai populare decât merele.
Beneficiile fructelor mango pentru sănătate sunt numeroase deoarece conținutul de nutrienți și elemente active este semnificativ, divers și mai ales se remarcă prin varietatea de antioxidanți.
Sucul de mango – Proprietăți terapeutice
Sucul de mango are 65 de kcal la 100 g, din care 86 g apă. Proprietățile sale sunt excelente pentru sănătate, pentru corp, creier și minte, pentru creșterea imunității și longevității organismului.
Proprietățile și beneficiile neștiute ale acestui suc:
- Mango are numeroase vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K. De asemenea conține acid oxalic, acid malic, acid citric, acizi Omega-3, zinc, seleniu, mangan, fier, potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fosfor, zinc.
- Substanțele carotenoide și flavonoide se găsesc în acest fruct. În plus mango oferă o mare varietate de antioxidanți, fibre, zaharuri de tipul fructozei, zaharozei și glucozei.
- Conținutul bogat de vitamine și minerale este important pentru organism, vindecă anemia, îmbunătățește vederea, aspectul pielii. Nutrienții stimulează metabolismul și digestia, ajută în combaterea oboselii, stresului, depresiei.
- Antioxidanții sunt importanți pentru combaterea atacului nociv al radicalilor liberi și pentru prevenirea îmbătrânirii premature a organismului. De asemenea, antioxidanții ajută în prevenirea dezvoltării cancerului de plămâni, de sân, a cavității bucale.
- Fibrele reduc riscul de cancer de colon, constipație și indigestie. Potasiul menține inima sănătoasă, scade hipertensiunea arterială, previne atacul cerebral, asigură buna funcționare a sistemului osos, renal și cardiovascular, ajută împreună cu sodiul la menținerea echilibrului de apă în organism.
- Mango conține foarte multă apă de aceea contribuie la hidratarea organismului.
- Este o sursă de vitamina C, care ajută la creșterea și refacerea țesuturilor, la menținerea sănătății cavității bucale, a gingiilor, la buna funcționare a glandelor suprarenale. Vitamina C și E au activitate antioxidantă, sunt foarte importante pentru sanătatea și longevitatea organismului.
- Sucul din acest fruct scade colesterolul din sânge, este afrodisiac, întărește mușchiul inimii, îmbunătățește starea de spirit.
- Sucul de mango normalizează digestia, combate constipația, crampele abdominale, iritațiile și inflamațiile tractului gastrointestinal. De asemenea scade riscul de a suferi de hemoroizi, îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge.
Cum se realizează sucul de mango?
Modul de realizare al acestui suc este foarte simplu. Se procedează astfel:
- Sucul de mango se prepară foarte ușor cu ajutorul unui blender. Astfel se păstrează toate elementele active, nutrienții și fibrele necesare pentru sănătatea tractului digestiv și a colonului.
- Se aleg fructele bine coapte, proaspete, cu miros dulce și coaja netedă, de culoare galben-verzuie.
- Înainte de a fi tăiate, fructele se spală cu o soluție biodegradabilă apoi se clătesc cu apă.
- Se elimină sâmburele central din fiecare fruct și apoi se taie pulpa acestuia în bucăți potrivite și se pun toate în blender pentru a fi mărunțite.
- Pentru suc se poate combina mango cu portocale, pere, ananas, avocado, papaya, cătină și alte fructe după pofta fiecăruia.
- În suc se poate adăuga și apă pentru a fi mai subțire, sau cuburi de gheață pentru a fi mai rece.
Mango se folosește în diferite rețete delicioase ca de exemplu la torturi, prăjituri, jeleuri, punch sau coctail cu fructe, supe cu orez și mango, salată cu orez, roșii și mango, pește la grătar cu sos de mango, salată de fructe, etc.
Sucul de mango este delicios, poate fi preparat cu ușurință de oricine. Nu este recomandat persoanelor alergice la acest fruct.