În opinia cercetătorilor extractul de sunătoare ajută în tratamentul afecțiunilor din sfera psiho-emoțională. Mai mult decât atât cercetătorii au ajuns la concluzia că această plantă este utilă pacienților care suferă de hipertensiune arterială. S-a realizat un studiu pe un număr de 18 pacienți care aveau tulburări psiho-emoționale și hipertensiune arterială și s-a aplicat un tratament cu extract de sunătoare.
Simptomele lor erau de: dureri de cap, slăbiciune generală în organism, hipertensiune arterială, stări de iritabilitate, anxietate, sentimente de teamă, sensibilitate la lumină puternică și amețeală. Acestor pacienți li s-au făcut analize de sânge, ecocardiografii, analize de urină, teste de identificare a disfuncțiilor vegetative, teste de diagnosticare a anxietății, depresiei și altele.
Tratamentul aplicat lor a fost cu medicamente antihipertensive, vasoactive și cu extract de sunătoare. Rezultatele au fost foarte bune și anume s-au ameliorat simptomele create de tulburările psiho-emoționale, s-au redus simptomele astenice și ale depresiei, iar un lucru îmbucurător a fost tocmai faptul că starea de spirit a acestora a devenit mai bună, pacienții au avut o activitate socială crescută.
Extractul de sunătoare îmbunătățește starea de spirit, scade intensitatea tulburărilor din sfera psiho-emoțională, combate anxietatea, depresia, tristețea, toate fiind cauze ale tulburărilor sistemului cerebral și ale tulburărilor vegetative.
Din păcate, astfel de tulburări afectează sănătatea, calitatea vieții, pot fi un factor de risc al bolilor cardiovasculare. În prezent foarte mulți oameni suferă de anxietate și dintre aceștia unii ajung la o anxietate generalizată. De asemenea, depresia persistentă indică instalarea unor tulburări depresive, care se manifestă și prin alte simptome și anume prin inactivitate, pierderea dorinței de a se distra, lipsa inițiativei, apariția tulburărilor de memorie, a apatiei, etc.
În cazul tulburărilor psihice și vegetative se ajunge la tratamentul cu medicamente tranchilizante și antidepresive. Acestea au efecte secundare și pot duce și la dependență, de aceea cel mai bine este să se renunțe la astfel de ,,droguri” și să se folosească extractul de sunătoare.
Sunătoarea este o plantă foarte eficientă pentru tratamentul depresiei, anxietății, tulburărilor psiho-emoționale. Ingredientele sale din flori, frunze și tulpini (mai ales părțile aeriene ale plantei) sunt: substanțe flavonoide, carotenoide, luteină, hiperozid, uleiuri esențiale, clorofilă, limonină, acid miristic, fitosteroli, fenol, saponină, rutină, tanini, vitamina C, quercitină. Sunătoarea nu se folosește în catitate mare, trebuie respectată doza recomandată de medic deoarece altfel poate da tulburări gastro-intestinale, senzație de gură uscată, somnolență, amețeală și oboseală.