Suplimente alimentare care pot reduce riscul de infecție de SARS-CoV-2

0
189

Conform unui studiu realizat de cercetători, consumul de Omega-3, probiotice și multivitamine a fost asociat unui risc mai scăzut de infecţie cu SARS-CoV-2 la femei. Acest studiu a fost realizat cu privire la infecția de SARS-CoV-2 și a aportului de suplimente alimentare.

Navigare rapidă în articol:

  1. Omega-3, probiotice și multivitamine
  2. Vitamina D
  3. Plante medicinale

1. Omega-3, probiotice și multivitamine

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a reduce riscul de infecție de COVID la femei. Ei au observat că administrarea de probiotice, multivitamine, vitamina D și acizi grași Omega-3 poate reduce cu 10-15% riscul de a contracta coronavirus. Studiul de pe medrxiv.org arată că efectul a fost observat numai la femei, la toate categoriile de vârstă. La bărbați, analiza datelor nu a indicat o diferență clară legată de aportul de suplimente de acest fel.

Studiul s-a realizat pe un număr de 327.720 de oameni din Marea Britanie, care au luat probiotice, multivitamine, acizi grași Omega-3 și vitamina D. Rezultatele studiului au indicat asocieri între testul pozitiv pentru SARS-CoV-2 și administrarea suplimentelor și anume:

  • Cei care și-au completat dieta cu multivitamine, în mod frecvent, și-au redus cu 13% riscul de a avea un test pozitiv de SARS-CoV-2
  • Cei care au luat vitamina D și-au redus cu 9% riscul de a contracta coronavirusul
  • Cei care au luat probiotice și-au redus cu 9% riscul de a avea un test pozitiv SARS-CoV-2
  • Cei care au luat acizi grași Omega-3 și-au redus cu 12% riscul de îmbolnăvire de SARS-CoV-2.

De asemenea, cercetătorii au analizat și influența suplimentelor de zinc, usturoi și vitamina C, dar nu au observat nici un efect. Și totuși, usturoiul are beneficii asupra sănătății prin acțiunea antimicrobiană și creșterea imunității organismului.

Usturoiul este un aliment preventiv pentru multe boli

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene și este un antiviral puternic, care trebuie introdus în dieta zilnică.

Studii anterioare arată că usturoiul are cea mai puternică rezistență naturală la bacterii. El inhibă moleculele de ARN ale bacteriilor și ajută la deteriorarea stratului protector de mucus din jurul bacteriei, numit biofilm. Prin eliminarea acestui strat, antibioticele și sistemul imunitar propriu al organismului or putea ataca direct bacteriile și astfel infecția este combătută mai repede.

Usturoiul are o substanță activă de sulf (săruri sau compuși de sulf) care ajută în lupta împotriva bacteriilor rezistente la pacienții cu infecții cronice. Prin urmare, consumul de usturoi poate oferi pacienților o metodă de reducere a infecțiilor. De pildă, usturoiul poate ajuta în cazuri de infecții cronice, cum ar fi fibroza chistică. Vezi aici studiul prin care este explicat rolul stratului protector de mucus de tip biofilm, din jurul bacteriilor și rolul lor în infecțiile cronice.

Alte beneficii:

  • Săurile de sulf din usturoi mențin elasticitatea vaselor sanguine, previn tulburările hepatobiliare, reduc nivelul de colesterol din sânge și riscul de boli reumatismale
  • Usturoiul are săruri de iod care au un rol protector asupra vaselor de sânge, ajută împotriva dezvoltării de ateroscleroză cerebrală; de asemena stimulează funcțiile glandei tiroide și are proprietăți hipotensive, este indicat în afecțiuni reumatismale și în tulburări de circulație a sângelui
  • Previne îmbătrânirea precoce a organismului și ajută în cazuri de hipertensiune arterială
  • Prin conținutul de vitamine A, B, C și F, usturoiul scade nivelul de trigliceride și colesterol din sânge, reduce spasmele vasculare, îmbunătățește circulația sângelui și previne dezvoltarea aterosclerozei
  • Usturoiul are săruri de siliciu care facilitează fixarea fosforului și deci poate ajuta în consolidarea oaselor și în prevenirea afecțiunilor nervoase, a asteniilor.
Citește și:  Febră la apariția dinților la copii – Ce trebuie să știi despre această etapă din viața lor?

2. Vitamina D

Vitamina D joacă un rol important în creșterea imunității organismului. Ea ajută în prevenirea depresiei, osteoporozei, cancerului de prostată și a cancerului de sân.

Studiile cercetătorilor arată că  vitamina D oferă protecție împotriva infecțiilor respiratorii. Ei consideră că deficitul de vitamina D are numeroase consecințe, respectiv apariția unor simptome și suferințe precum sunt: amorțeală a picioarelor, carii dentare, scolioză, crampe și spasme musculare. Drept urmare, deficitul de această vitamină nu trebuie ignorat. Se recomandă chiar administrarea de suplimente de vitamina D în mod regulat.

Anumite studii observaționale indică și faptul că nivelurile scăzute de vitamina D pot crește riscul de îmbolnăvire de COVID-19. Cercetătorii au analizat datele cu privire la nivelul de vitamina D la pacienții de coronavirus, din diferite țări. Ei au constatat următoarele:

  • La persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D, incidența de COVID-19 este mai mică.
  • Nu există date clare privind nivelul de vitamina D redus și severitatea bolii sau chiar riscul de mortalitate. Este nevoie de alte studii mai aprofundate,prin care să se stabilească dacă suplimentarea de vitamina D poate avea efect profilactic împotriva coronavirusului.

Ulei de ficat de cod, cea mai bună sursă de vitamina D și Omega-3

Unii cercetători recomandă administrarea de ulei de ficat de cod, care conține vitamina D și acizi grași Omega-3. Ei spun că o linguriță de ulei de ficat de cod zilnic (respectiv 10 µg/5 ml) are efect benefic asupra organismului, acoperă necesarul zilnic de vitamina D. Pentru persoanele care sunt mai în vârstă, care au peste 75 de ani, se dublează doze, respectiv se ia 20 µg ulei de ficat de cod, în fiecare zi. Acest tratament este indicat îndeosebi în sezonul rece, cu mai puțină lumină solară.

Uleiul de ficat de cod este deosebit de important și pentru sistemul osos, previne osteoporoza, dar și pentru vedere, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Alături de vitamina D, uleiul de ficat de cod conține și acizi grași Omega-3 dar și vitamine A și E. Prin aportul de vitamina E, se protejează celulele împotriva stresului oxidativ.

Alte suplimente alimentare contra infecției de SARS-CoV-2 sunt:

  • Turmeric sau curcuma – combate depresia, scade riscul de boală Alzheimer, Parkinson; are proprietăți antivirale, antioxidante, antibacteriene, antihistaminice, ajută în cazuri de artrită, diabet, acnee, ulcer, eczeme, afecțiuni ale inimii
  • Quercitina – are proprietăți antioxidante și de creștere a imunității; se găsește în ceapă roșie crudă, coacăze, măr crud, broccoli, capere, ardei iuți galbeni și altele.

Conform unui studiu de sciencedirect.com, curcuma are activitate antivirală împotriva multor tipuri de virusuri incluzv SARS-CoV-2 și ar putea fi utilizată în terapia profilactică pentru COVID-19. Curcuma protejează împotriva pneumoniei și a inflammasomilor care duc la secreția de citokine inflamatorii, care sunt legați de bolile inflamatorii sau de inflamațiile agravate.

3. Plante medicinale

Principalele plante medicinale pentru imunitate sunt:

  • Echinaceea
  • Busuioc
  • Ceai verde
  • Ghimbir
  • Cimbru și cimbrișor.

Se recomandă consumul de ceai din aceste plante și de asemenea, ceaiul de gura-lupului – o plantă care are proprietății antiinflamatorii și antivirale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.