In primii zece ani de viata, parintii ne obliga sa le consumam constant, in ultimii ani de viata, ne dorim sa le fi consumat mai regulat si in cantitati mai mari. Legumele sunt, fara doar si poate, unele dintre cele mai importante alimente, care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic, sau cel putin din cel saptamanal.
Natura este o sursa vitala din care ne putem lua energia necesara fiecarei zile, este, poate, mediul in care viata murmura si sanatatea asteapta sa fie preluata. Tocmai de aceea, ne-am gandit sa va recomandam cele mai sanatoase legume. Mai simplu de atat, dorim sa va spunem care sunt cele mai potrivite legume pentru consum, care au cele mai multe vitamine si, desigur, cu ce ne ajuta ele.
Nu sunt vorbe, ci sunt fapte, unele dintre ele sustinute de cei care le-au consumat ani la randul. Plus, nu mai e pentru nimeni un secret faptul ca legumele sunt sanatoase si ne ofera vitaminele si energia deopotriva de care avem atata nevoie, prin urmare nu este nevoie de nicio pledoarie, nici stiintifica, nici primitiva, pentru a sustine spusele de mai sus. De fapt, consumul de legume vorbeste de la sine.
1. Pe langa faptul ca sunt extrem de gustosi, au o culoare vie, am fi tentati sa spunem, ludica, sunt si sanatosi. Morcovii ne pot imbunatati vederea, datorita aportului semnificativ de vitamina A. Totodata, sunt si printre cele mai cunoscute, nu numai printre cele mai sanatoase legume din lume. Copiii ii adora, parintii ii folosesc destul de des in felurile de mancare pe care le gatesc pentru familie.
Gustul dulce, mai ales al miezului, este favoritul copiilor. In acelasi timp, trebuie sa recunoastem si spunem lucrurilor pe nume: s-a format, intr-o oarecare masura, un cult al morcovului, iar vina este, bineinteles, a lui Bugs Bunny, celebrul personaj animat din Looney Tunes. Copiii, si nu numai ei, isi doresc sa manance morcovi, nu neaparat datorita gustului bun, ci datorita promovarii acestei legume. Nimic mai sanatos, de fapt. In definitiv, desenele animate ar trebui sa promoveze mai des consumul unor astfel de alimente, indeosebi al acelora care sunt unele dintre cele mai sanatoase legume.
2. Daca in copilarie, preferam legumele gustoase, in anii de adult, trebuie sa ne gandim serios la stilul de viata pe care l-am adoptat in timp. Tocmai de aceea, va fi necesar sa ne orientam spre acele legume, care nu sunt neaparat gustoase sau un aspect placut, ci sunt portia de sanatate de care avem nevoie. Broccoli este leguma care poate preveni cancerul si, fara doar si poate, una dintre cele mai sanatoase legume. Din nefericire, nu are un gust prea bun, cel putin in comparatie cu alte legume. Mai mult decat atat, nu este o leguma prea cunoscuta consumatorilor din Romania si tocmai acesta este si motivul pentru care multi, ba refuza sa le consume, ba nu au auzit de ele. Si trebuie sa mentionam ca broccoli intareste si sistemul imunitar, ca alte legume, de altfel.
3. In schimb, toti romanii au auzit de castraveti si, la fel ca morcovii, cei dintai sunt foarte gustosi. Nu numai ca verdeata lor este culoarea sanatatii, a naturii, dar este benefica intregului organism. Pe langa faptul ca au un gust bun si sunt si zemosi, castravetii ajuta la intarirea muschilor, a ligamentelor si, asa cum ati si ghicit, a oaselor. Inca din timpuri stravechi, femeile foloseau castravetii ca masca, considerandu-se ca infrumusetea pielea, insa si impotriva cearcanelor inestetice. Si, pana la urma, s-a dovedit ca toate acestea sunt adevarate, intrucat castravetii sunt folositi, in prezent, atat in consum, cat si in productie de cosmetice.
4. Si daca tot vorbeam de broccoli, de gustul nu foarte placut al acestei legume, dar si de prevenirea unor forme de cancer, nu trebuie sa uitam din topul nostru un alt aliment, folosit mai des in prepararea mancarurilor, decat ca produs de baza, si anume ceapa, care, de asemenea, se afla printre cele mai sanatoase legume. Aceasta scade nivelul de zahar din sange si previne unele forme de cancer. Mai mult decat atat, ceapa ajuta si la functionarea inimii in parametri normali.
5. Cam tot in aceeasi categorie cu ceapa, si nu numai, intra rosiile, desi acestea din urma sunt mult mai gustoase si pot fi mancate ca atare. Ba chiar, ele pot fi si savurate in diferite sucuri naturale sau sosuri fierte, si nu prajite. Oricum, daca nu sunt mancate simplu, isi pierde din proprietatile lor. Dar care sunt acestea?
In primul rand, rosiile sunt extrem de bogate in vitamine, putand asigura o buna parte din energia de care avem nevoie intr-o zi. Totodata, aceste legume sanatoase lupta si impotriva cancerului. Nu foarte curand, pe baza unor studii, s-a dovedit faptul ca rosiile, unele dintre cele mai sanatoase legume, sunt potrivite si pentru infrumusetare, proprietatile lor fiind, asadar, mai multe. Curios este de urmarit placerea cu care unele persoane consuma aceste legume, si dezgustul altora. Chiar si asa, cea din urma categorie ar trebui sa stie ca rosiile lupta impotriva colesterolului ridicat, detoxifica organismul, ajuta la imbunatatirea sistemului osos si, bineinteles, lupta impotriva bolilor cardiace.