Traficul de organe in Romania

0
574
Traficul de organe in Romania

In prezent, in tara noastra traficul de organe reprezinta una dintre cele mai profitabile afaceri pentru raufacatori. Principala cauza pentru asta este aceea ca exista o cerere foarte mare, iar modul de lucru al celor care se ocupa cu asa ceva este foarte profesionist, lucru care ii impiedica pe oamenii legii sa-si faca datoria si sa-i prinda pe traficanti.

Vorbim aici, desigur, despre piata neagra a traficului de organe, pentru ca ne putem referi si la simplele donari ale acestora catre persoane care au nevoie cu adevarat de ele.

O multime de persoane folosesc Internetul pentru a posta diverse anunturi prin care pun la vanzare diferite organe umane, contra unui pret care se situeaza, in general, intre 10.000 si 30.000 de euro. Totusi, in cazul in care organele vandute sunt de o calitatea buna, iar donatorul este tanar, pretul poate creste semnificativ.

Cu toate ca legile din Romania ii sanctioneaza drastic pe cei care vand organe umane, disperarea si dorinta de castig sunt atat de mari incat acestia nu se pot abtine. Legea responsabila cu pedepsirea vinovatilor a fost introdusa acum cinci ani. Dintre prevederile ei se numara si pedeapsa de pana la sapte ani cu inchisoare, in cazul in care traficantii sunt descoperiti.

In tara noastra, Asociatia Nationala De Transplant este cea care se ocupa cu majoritatea donarilor de organe. In prezent, membrii acesteia incearca sa introduca o propunere legislativa care sa stipuleze ca toti oamenii care nu si-au exprimat in mod clar refuzul de a-si dona organele dupa moarte sa fie susceptibili de acest lucru odata ce nu se mai afla printre cei vii. Aceasta idee a starnit deja destula valva si, conform celor mai multe voci, ea nu va fi aprobata niciodata.

Se estimeaza ca in Europa ar fi peste 50.000 de bolnavi in asteptare pentru potentialii donatori de organe. Anual, in jur de 200 de traficanti sunt descoperiti, cu toate ca numarul lor real este cu mult mai mare.

In prezent, in tara noastra exista o adevarata isterie in legatura cu multi copii care sunt rapiti zilnic pentru trafic de organe. Multe dintre aceste povesti sunt nefondate si neconforme cu adevarul. Mai mult, insasi Politia a infirmat zvonurile, iar multitudinea de mail-uri si mesaje care se gasesc pe Internet sau sunt trimise in casutele de spam sunt doar minciuni, menite sa sperie si sa induca teama. In plus, nici nu s-au gasit cazuri de copii rapiti si nici pe eventualii lor rapitori.

Citește și:  Ce putere ascunde limbajul trupului?

trafic de organe

Actele oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite spun totusi altceva. In ultimii ani, nu mai putin de 130 de copii sunt rapiti la fiecare 12 luni, doar in Romania. Numarul este aproape dublu fata de alte tari europene, precum Germania, Olanda sau Franta. Tarile nordice stau cel mai bine la acest capitol, cu undeva la 10 cazuri anual.

Principalele motive pentru aceste rapiri sunt atat din cauza traficului de organe, dar si pentru exploatare sexuala, adoptie fara acte sau exploatare prin munca. In plus, este foarte greu de stabilit daca numerele sunt exacte, pentru ca este dificil de certificat cifrele adevarate in cadrul unor retele puternice si bine organizate de infractori.

Se spune ca majoritatea copiilor din centrele de plasament, dar si cei care traiesc pe strazi sunt cei mai vulnerabili la aceste rapiri. Acest lucru este valabil chiar si pentru tarile din vestul Europei, precum Italia sau Franta, dar si pentru cele din Marea Britanie.

Noile norme europene spun ca, in cazul in care copiii rapiti sunt descoperiti, acestia ar trebui sa beneficieze de sprijin specializat si de ajutor din partea celor mai buni specialisti in psihologie si psihiatrie. De asemenea, in cazul copiilor care se stabilesc de putina vreme in alte tari, este bine ca ei sa fie in permanenta insotiti de catre cineva, in special daca au o varsta mai mica si nu cunosc foarte bine limba.

 

Marile probleme pentru autoritati sunt acelea ca ele nu erau si inca nu sunt capabile sa-si dea seama de importanta acestei situatii si acestor cazuri. O mai buna instruire a politistilor se impune nu doar in Romania, ci in majoritatea tarilor de pe continentul nostru.

Ceea ce este de-a dreptul revoltator este faptul ca in unele tari, chiar si victimele traficului pot fi arestate pentru trecerea ilegala a frontierelor, dar si pentru prostitutie. Aceste reguli vor fi, se pare, schimbate in cel mai scurt timp posibil. In plus, noi masuri de protectie a persoanelor traficate vor incepe sa fie adoptate in anii urmatori.

Este vital sa intelegem gravitatea problemei traficului de organe. Cu toate ca de-a lungul timpului ea a fost exagerata, in prezent nimeni si nimic nu mai poate nega impactul ei foarte mare asupra societatii in care traim si asupra tuturor oamenilor care formeaza mediul nostru de viata. Alegerea implicarii se afla in mainile noastre: putem decide sa stam in afara problemei sau sa incercam sa ajutam la rezolvarea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.