Trichomoniaza intestinală este o boală parazitară în general benignă, produsă de Trichomonas intestinalis, care este localizat mai ales în cecum. Când este răspândit, poate fi găsit în toată lungimea colonului.
Atunci când prezența parazitului Trichomonas intestinalis în intestin nu este însoțită de fenomene patogene, boala este asimptomatică. În număr mare acești paraziți pot duce la diaree și pot fi găsiți cu ușurință (la microscop), în scaunele diareice și pot provoca o rectocolită și ulcerații intestinale.
Trichomonas intestinalis nu produce chisturi, apare doar în scaunele diareice, iar în lipsa diareei prezența acesteia în intestin poate fi neobservată. Parazitul Trichomonas intestinalis poate trece foarte ușor de la om la om, direct, prin forma vegetativă și care este și foarte rezistentă la mediul extern.
Transmiterea se poate face foarte ușor prin apa poluată cu dejecții, prin muștele care transporată parazitul Trichomonas intestinalis de pe materiile fecale pe diferite alimente și direct prin mâna murdară. Pentru tratamentul acestei boli se recomandă medicamente pentru combaterea parazitului. Rezultate bune se pot obține cu Metronidazol.