Tu știi în ce constă seroterapia și care sunt beneficiile acestei terapii pentru sănătate?

0
676
Tu știi în ce constă seroterapia și care sunt beneficiile acestei terapii pentru sănătate

Serul imun este acela care conține anticorpi iar seroterapia este o tehnică medicală prin care se tratează o infecție cu ser imun. Anticorpii trebuie să fie asociați cu agentul patogen care a dus la dezvoltarea infecției. De obicei serul imun se recoltează de la persoanele convalescente și se folosește în profilaxie, în tratamentul infecției respective.

Dacă este vorba despre infecții microbiene se folosesc seruri cu anticorpi antimicrobieni, ca de exemplu serul antistafilococic. Există și anticorpi antitoxici care apar în seruri de tip omolog, ca de exemplu serul antirabic, antibotulinic, antitetanic, antiveninos, antidifteric.

Înainte de tratament se pregătește persoana bolnavă printr-un consult medical. Se discută cu bolnavul pentru a afla care sunt antecedentele alergice de care a suferit, se examinează și se verifică starea lui actuală, cât de intense sunt simptomele.

Înainte de efectuarea seroterapiei se testează intradermic (cu ace sterilizate și seringi de capacitate mică) sensibilitatea pacientului la ser, dar testarea se poate face și intramuscular și subcutanat. În cazul în care apar anumite complicații este necesar să existe la îndemână anumite soluții analeptice cardiocirculatorii, soluții de glucoză, hidrocortizon și altele. Injecțiile cu ser se realizează doar la recomandarea medicului.

Inițial se realizează diluții de ser în soluții speciale sterile și abia apoi se injectează intradermic 0,1 ml. În timpul tratamentului se observă cu atenție starea pacientului, se verifică pulsul și tensiunea arterială. După o perioadă de jumătate de oră se verifică reacția bolnavului la ser.

vaccinare

Dacă apare un eritem de cel mult 0.2-1 cm se consideră o reacție pozitivă, iar dacă este un edem local este clar o reacție pozitivă intensă. Pentru depistarea sensibilității bolnavului se face și testul cutanat și conjunctival și nu doar cel intradermic prezentat mai sus.

Citește și:  Glutation - un puternic antioxidant produs de ficat

În cazul în care pacientul nu a avut reacții pozitive la testul de sensibilitate se poate recurge la aplicarea tratamentului de seroterapie. În anumite cazuri mai grave și apariția unei reacții pozitive ușoare se poate recurge la o metodă de desensibilizare prin folosirea diluției de ser, prin injectarea ei din jumătate în jumătate de oră, a 0,2 ml, apoi a 0,4 ml și apoi a 0,6 ml.

În timpul acestui tratament cadrele medicale urmăresc starea generală a bolnavului, dacă are pulsul și tensiunea arterială normale. De asemenea se observă aspectul tegumentului în urma injectării serului. Dacă starea bolnavului se agravează și apar modificări patologice se oprește tratamentul cu ser.

În niciun caz nu trebuie să se ajungă la agravarea stării bolnavului până la complicații anafilactice, de aceea tehnica se aplică cu atenție, treptat și în funcție de reacțiile pacientului.

În cazul în care bolnavul reacționează bine la tratament se aplică perfuzia cu soluție glucozonată, hidrocortizon, medicamente calmante pentru sistemul nervos. După o perioadă de timp suficientă în care se consumă o parte din soluția din perfuzie și bonavul se calmează, urmează adăugarea a 1 ml de ser din 15 în 15 minute.

Astfel se realizează tratamentul cu ser cu o doză de cel mult 20 ml. Desigur tratamentul de seroterapie și dozele de medicamente și de ser se stabilesc numai de către medic și în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.