Depresia este o tulburare de dispoziție și de anxietate care afectează mulți oameni în ziua de azi. Majoritatea oamenilor ajung la o stare accentuată de melacolie, tristețe, nevroză sau tulburare de adaptare, care arată că suferă de depresie. Simptomele depresiei sunt numeroase și pot fi recunoscute ușor la astfel de pacienți.
Persoanele depresive sunt în general pesimiste și indiferente, au stări emoționale și cognitive care sunt evidente, au stimă de sine scăzută, sentimente de inferioritate, au probleme de concentrare, sunt în incapacitate de lua singure decizii, au idei supraevaluate, iși fac iluzii în legătură cu anumite situații și nu au perspective despre viitor.
Starea de spirit rea și lipsa de interes pentru orice sunt simptome ale depresiei. Tulburările de somn și lipsa apetitului alimentar sunt de asemenea stări care apar la oamenii care suferă de depresie.
Depresia se manifestă tot timpul, iar sentimentul de pierdere de vitalitate este caracteristic acestor persoane. Încă de dimineață, bolnavii care suferă de depresie nu se simt odihniți, au stări de somnolență, sentimente de inutilitate, anxietate și alte simptome somatice.
Datorită depresiei suferă și de o scădere a libidoului și a potenței, pierd în greutate pentru că nu se mai alimentează corespunzător, nu mai au nici poftă de mâncare sau dorință de a consuma anumite alimente care înainte erau cele mai preferate.
Mulți oameni care suferă de depresie sunt tentați să recurgă la suicid, fapt reflectat în cazurile alarmante de sinucideri. Astfel de bolnavi ar trebui să apeleze la ajutor medical, deoarece depresia se poate trata. Depresia cronică poate afecta relația acestui bolnav cu partenerul de viță, cu familia din care face parte, iar consecințele negative apar și în sfera vieții sociale și profesionale.
Uneori este foarte evident când cineva suferă de depresie deoarece are un comportament specific, se plânge mereu de oboseală, insomnie, slăbiciune generală în organism, de indispoziție, stare generală de rău, de dureri sau slăbiciune la coloana vertebrală, la articulații, la nivelul tractului gastro-intestinal, sistemului cardiac și respirator.
Depresia este o boală psihică frecvent întălnită la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Cercetătorii consideră că femeile sunt mai mult afectate de depresie decât bărbații deoarece au schimbări hormonale din cauza menstruației, sarcinii, menopauzei. La bărbați un nivel scăzut de testosteron poate provoca depresie.
Simptome clare ale depresiei sunt lipsa interesului pentru activitatea profesională, pierderea încrederii în sine și starea de pesimism sau distimie. Acestea sunt tot mai frecvente în rândul populației și necesitatea de a apela la medici este mare.
Din nefericire mulți oameni nu vor să recunoască că au astfel de probleme și chiar le este frică că pot fi concediați de angajator dacă acesta ar afla de starea lor. Astfel boala lor se poate agrava mai ales dacă nu urmează un tratament pentru vindecare. În cazuri grave necesitatea administrării unor medicamente antidepresive este vitală, mai ales dacă se ajunge la gânduri de suicid.
Din cauza depresiei apare insomnia, iar oboseala acumulată în timp poate afecta capacitatea de gândire, poate crea o stare de slăbiciune, de lipsă de concentrare și de scădere a memoriei. Cei care au o stare de apatie accentuată și persistentă și nu își pot îmbunătăți starea de spirit cu siguranță suferă de depresie. Lipsa de energie, somnolența, oboseala sunt simptome ale persoanei care suferă de depresie și pot fi un factor care afectează îndeplinirea sarcinilor profesionale.
La femei pare deseori o stare de melancolie, de anxietate, frică, vinovăție, inutilitate, dorință de a se cufunda în gânduri triste, de a fi confuze și de a fi în incapacitatea de a lua decizii importante pe termen lung. În plus, astfel de femei râd foarte rar, sunt mereu triste, supărate, nervoase și au tendința de a plânge repede când sunt în situații neplăcute, de stres. Astfel de stări pot declanșa la femei boli psihice cum sunt bulimia sau anorexia.