Varza albă are un conținut ridicat de nutrienți și reduce riscul de cancer – cea mai populară boală în prezent. Frunzele de varză ajută în ameliorarea simptomelor de artrită și osteoartrită. Află în acest articol care sunt beneficiile acestei legume pentru sănătate și de ce trebuie să introducem varza în dieta zilnică.
Navigare rapidă în articol:
- Frunzele de varză calmează osteoartrita
- Varza previne cancerul
- Varza are acțiune antioxidantă
- Varza previne bolile cardiovasculare
1. Frunzele de varză calmează osteoartrita
Conform unui studiu realizat de cercetători, frunzele de varză sunt eficiente în ameliorarea simptomelor de artrită și osteoartrită. Se rup frunze de varză proaspete, se spală, se scurg de apă și se aplică în jurul genunchilor; aceste împachetări calmează durerile și inflamațiile provocate de asemenea boli.
La acest studiu au participat pacienți cu dureri de genunchi, care sufereau de osteoartrită. La cei care au făcut un tratament cu frunze de varză, respectiv au aplicat câte o frunză de varză pe genunchi în fiecare zi, s-a observat o reducere a intensității durerii. Tratamentul la acest studiu a durat o perioadă de 4 săptămâni.
Concluzia a fost că frunzele de varză sunt foarte eficiente în reducerea durerii, restabilirea sănătății și mobilității genunchilor și îmbunătățirea calității vieții pacienților din acest punct de vedere.
În opinia cercetătorilor, varza are proprietăți antiinflamatoare și poate fi folosită pentru astfel de tratamente, pentru uz extern. De asemenea, ei recomandă și consumul de varză crudă, pentru uz intern, pentru că această legumă are multe beneficii:
- Conține antoxidanți puternici, tiocianați, luteină, izotiocianați, sulforafan, zeaxantină
- Vitamine B1, B5, B6, C, E, K, colină, acid folic, beta-caroten, fibre dietetice
- Are minerale precum fier, potasiu, mangan, calciu, magneziu
- Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante (contracarează în mod eficient efectul radicalilor liberi), antitumorale (blochează proliferarea celulelor canceroase)
- Reduce nivelul de colesterol din sânge
- Îmbunătățește digestia (este bogată în fibre), combate constipația, ajută peristaltismul intestinal și previne obezitatea și cancerul de colon
- Reduce riscul de infecții microbiene
- Poate ajuta în vindecarea ulcerului gastric și duodenal
- Previne bolile de inimă și diabetul zaharat de tip 2.
2. Varza previne cancerul
Varza albă este bogată în glucozinați și clorofilă, care au proprietăți anticancerigene. Cercetătorii recomandă consumul de varză pentru că glucozinații combat cancerul de piele, cancerul pancreatic și cancerul de esofag.
Prin consumul de varză albă se obțin următoarele avantaje:
- Se promovează formarea celulelor
- Se menține ADN-ul stabil
- Se previne cancerul
- Se distrug celulele canceroase
- Se previne oxidarea celulelor din organism
- Se inhibă producția de molecule cancerigene
- Se combat aminele care apar la alimentele făcute la grătar, la temperaturi ridicate.
Clorofila din varză reduce riscul de cancer de piele, cancer de ficat și cancer de colon.
Varza are sulforafan glucosinolat, care este un compus ce reduce riscul de cancer.
Conform studiilor cercetătorilor, varza trebuie să facă parte din dietă pentru că menține sănătatea. Sulforafanul din varză previne și combate cancerul și reduce riscul de dezvoltare a celulelor benigne sau anormale. Sulforafanul previne dezvoltarea cancerului și mai ales a cancerului mamar, pulmonar, colorectal și de prostată.
Varza trebuie consumată crudă, pentru că prin gătit se reduce conținutul de sulforafan și de alți nutrienți.
3. Varza are acțiune antioxidantă
Această legumă cruciferă are antociani cu efect bun asupra inimii, pentru că ajută în scăderea tensiunii arteriale. Antocianii au acțiune antioxidantă și ajută în combaterea sindromului metabolic. Despre acest sindrom, cercetătorii au spus că ar putea crește riscul de diabet zaharat de tip 2 și de boli cardiovasculare.
4. Varza previne bolile cardiovasculare
Există studii ale cercetătorilor care arată că legumele crucifere pot ajuta în prevenirea bolilor cardiovasculare, iar aici ei se referă și la boli de inimă, ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral.
Cercetătorii spun că aceste legume au izotiocianat, ce are efect antiinflamator. Varza albă conține și ea izotiocianat sulforafan care este un compus care previne daunele vaselor de sânge. După cum spun medicii, agenții inflamatori afectează negativ sistemul cardiovascular și deci ei pot crea mari probleme, de aceea trebuie combătuți. De regulă, agenții inflamatori produc scăderea fluxului sanguin și chiar îngustarea vaselor de sânge.
Prin aportul de izotiocianat, respectiv consumul de varză crudă, se previn inflamațiile. Prin urmare, consumul de varză este bun pentru sistemul cardiovascular.
De asemenea, varza are glutamină, care are efect antiinflamator. Prin consumul de varză se reduc simptomele unor boli, unor tipuri de inflamații, durerile articulare, iritațiile pielii, alergiile.
Varza reduce colesterolul din sânge
Varza trebuie introdusă în dietă pentru că este o legumă bună pentru scăderea colesterolului – lucru important pentru sănătatea organismului. Dieta cu varză murată ajută la scăderea în greutate.
Varza conține fibre solubile care scad nivelulul de colesterol rău (LDL) din intestin și împiedică absorbția lui în sânge. Dieta cu varză te ajută să slăbești, dar și să scapi de colesterol rău din organism. Varza are proprietăți benefice pentru sănătate, stimulează metabolismul, ajută la eliminarea kg în plus.
Varza are și calciu care menține sănătatea oaselor. Este o sursă de vitamina B și C cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie. De asemenea, varza are și compuși care ajută la buna funcționare a glandei tiroide.
Această legumă este ușor de adăugat în dieta zilnică; ea se consumă crudă, în salate. Recomandat este să cumpărați varză românească, din piață, care nu este tratată cu pesticide în exces.