Verdeturi detoxifiante pentru corp si utile sanatatii

0
308
Verdeturi detoxifiante pentru corp si utile sanatatii

Foarte multe verdeturi de sezon sunt bogate in vitamine si minerale. Oamenii le numesc adesea buruieni, insa de fapt ele sunt mereu prezente la masa noastra, in preparate culinare: salate, sosuri, paste, borsuri si chiar prajituri.

Loboda are efect diuretic, vitaminizant, remineralizant, calmant, emolient si depurativ. Poate fi utilizata atat pentru uz intern cat si uz extern. Este un bun remediu in afectiunile pulmonare, stomacale, ajuta in calmarea durerilor intestinale. Are efect vindecator in afectiunile cutanate de tipul bubelor, se aplica local frunze proaspete zdrobite si se lasa sa actioneze timp de cateva minute.

Urzica este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale benefice, de aceea este si folosita de multi oameni la gatit. Contine vitamine, acid folic, proteine vegetale digerabile, acizi organici, substante flavonozide, cumarine, histamina, serotonina, acetilcolina, tanin, ulei volatil, etc. Urzica vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, are actiune hematopoetica datorita acidului folic, pantotenic si altor substante active din compozitia ei. Ajuta in combaterea anemiei, asteniei, slabiciunii fizice si psihice din perioada de convalescenta, creste rezistenta din punct de vedere afectiv in sensul ca devii mai putin vulnerabil la emotii coplesitoare.

Prin proprietatile sale deosebite ajuta in prevenirea si vindecarea multor afectiuni si boli. Urzica are proprietati antiinfectioase, antihemoragice, antiinflamatoare, antiulceroase, de crestere a imunitatii, stimulare a secretiilor gastrice, pancreatice, intestinale si hepatice. Planta este recomandata in manifestari dispeptice, in cazuri de dizenterie, gastroenterita, obezitate, diabet zaharat, acnee, seboree, urticarie, hemoroizi, psoriazis, menstruatii neregulate, vaginita, metroragie, litiaza urinara si insuficienta renala.

Papadia contine un amestec de elemente active foarte importante pentru sanatate. Din compozitia ei fac parte vitaminele (A, B, C, D) si mineralele, acidul palmitic, acidul cerotic, acidul cafeic, colina, substantele flavonoide si carotenoide, sterolii, principiile amare si altele. Papadia este recomandata in boli hepato-biliare cum sunt de exemplu litiaza biliara, hepatita, angiocolita, deficitul functiei hepatice.

Citește și:  Ce înseamnă vitamina K pentru sănătate și care este doza zilnică necesară?

papadie

De asemenea ajuta in cazuri de litiaza renala, obezitate, constipatie, enterocolita, insuficienta renala, hipercolesterolemie, hemoroizi, varice, ateroscleroza si afectiuni cutanate. Planta este eficienta in terapiile de purificare a organismului, in curatarea fiintei umane de resentimente, are actiune depurativa, laxativa, diuretica, diaforetica, de stimulare a secretiilor digestive la nivel biliar, pancreatic, gastric si intestinal.

Macrisul salbatic are efect astringent si hemostatic si poate fi utilizat in tratamentul hemoroizilor. De asemenea combate constipatia deoarece are proprietati usor laxative. Se foloseste in preparate din carne, in borsuri si salate. Nu este recomandat persoanelor care sufera de pietre la rinichi, urolitiaza si alte boli de rinichi.

Patlagina are proprietati emoliente, cicatrizante, balsamice, antiulceroase, antiinflamatoare, antiseptice, hemostatice, antidiareice si astringente. Aceste proprietati se datoreaza elementelor sale active din compozitia ei si anume: vitamine (A, C si K), saruri minerale, acizi organici, steroli, substante flavone si carotenoide, acizi grasi, acid salicilic, alantoina, pectine, mucilagi, taninuri, etc.

Frunzele de paltagina ajuta la vindecarea inflamatiilor-ulcerative, a ranilor si leziunilor de la nivelul pielii, a afectiunilor digestive, respiratorii, oculare si urogenitale. Planta este un bun remediu in cazuri de: traheita, laringita, bronsita, furuncule, ulcere de gamba, intepaturi de insecte, rani, colita ulceroasa, stomatita, hemoroizi, enterocolita, conjunctivita, blefarita, gastroduodenita si altele. Poate fi utilizata pentru uz intern sau extern.

Salata verde are multe minerale si vitamine, are proprietati digestivo-stimulatoare, calmante, de detoxifiere a organismului, de reducere a colesterolului si a glicemiei. Este folosita in combaterea insomniei si obezitatii, ameliorarea simptomelor de guta, constipatie, ateroscleroza, tromboflebita, afectiuni digetive, arsuri minore si inflamatii cutanate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.