Stiati ca primavara se recolteaza frunzele unei plante numita macrisul-iepurelui, care ajuta in tratamentul cancerului de san? In Canada aceasta planta este folosita ca remediu pentru acest tip de cancer inca din anul 1924.
La noi in tara, macrisul-iepurelui creste in zonele de campie si de deal, prin paduri, dumbravi si fanete, si este o planta cunoscuta si cu numele popular de macrisul-caprei, macrisul-pasarilor, macrisul-de-padure sau trifoi acru. Aceste denumiri se datoreaza gustului si mirosului putin acrisor al frunzelor sale. Planta are denumirea stiintifica de Rumex acetosella.
Aceasta planta a fost folosita in medicina traditionala de foarte multi ani. Ea este cunoscuta mai ales pentru proprietatile dezinfectante, de aceea se spune ca ajuta in vindecarea oricarei afectiuni.
De la macris se recolteaza radacina si frunzele, insa in lunile de primavara este indicat sa fie culese mai ales frunzele fragede care sunt bogate in substante active benefice pentru organism.
Proprietatile terapeutice ale frunzelor de macris
Aceasta planta este bogata in vitamina A si C, acid oxalic, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, beta-caroten si altele.
Are efect benefic asupra stomacului, stimuleaza apetitul alimentar si normalizeaza digestia.
Macrisul are proprietati diuretice, dezinfectante si depurative de aceea infuzia din frunzele sale este recomandata in curele de detoxifiere a organismului si in tratamentele pentru bolile cardiovasculare si de ficat.
Prin continutul de vitamine si saruri minerale, macrisul ajuta in revitalizarea organismului, cresterea poftei de mancare, combaterea asteniei de primavara si consolidarea sistemului imunitar.
Frunzele de macris ajuta la oxigenarea celulor sanguine deoarece contin clorofila.
Infuzia de macris este usor de realizat: se adauga o lingura de frunze de macris la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 8 minute, apoi se strecoara si se bea. Doza zilnica este de 1-2 cani de infuzie de frunze de macris.
Un alt preparat natural este decoctul din radacina de macris care se obtine astfel: se ia o radacina de macris, se curata si se rade pe razatoare sau se taie rondele subtiri; 25 g de radacina se adauga la un litru de apa si se fierbe timp de 8-10 minute, apoi se strecoara si se bea incet, cu inghitituri mici. Sunt recomandate cel mult 2 cani de decoct din radacina de macris pe zi.
Macrisul sub forma de infuzie sau decoct este contraindicat persoanelor care sufera de reumatism si boli de rinichi. De asemenea macrisul nu trebuie administrat in cantitate mare, el nu trebuie sa depaseasca doza zilnica de 100 g.
Primavara se poate prepara sucul din frunze de macris deoarece acesta este un adevarat medicament natural pentru cancerul gastric. Se prepara din funze proaspete de macris, prin macinare cu ajutorul storcatorului de fructe, si se administreaza doar 3-5 picaturi de suc, diluat in putina apa, de mai multe ori pe zi.