Vergeturile: cauze, factori de risc si solutii de tratament

0
46

Vergeturile apar sub forma unor dungi lungi si inguste sau a unor linii care se dezvolta pe piele. Acestea sunt extrem de frecvente, mai ales in randul femeilor, ele aparand in urma intinderii bruste a pielii.

Cu toate ca pot aparea pe o multime de parti ale corpului, cele mai afectate zone sunt abdomenul, coapsele, sanii, soldurile, partea superioara a bratelor si partea inferioara a spatelui.

Aceste cicatrici se produc atunci cand pielea nu mai poate reveni la forma initiala normala dupa o intindere prea rapida, cauzata de cele mai multe ori de sarcina, acumularea in greutate, slabire sau pubertate. Peste 50% dintre femei dezvolta vergeturi in timpul sarcinii. Din cauza aspectului neplacut al vergeturilor, majoritatea femeilor sunt in cautare de remedii eficiente pentru estomparea acestora, “crema vergeturi” fiind printre cele mai cautate expresii pe internet de catre acestea.

Simptomele vergeturilor

Primele semne ale vergeturilor apar sub forma unor linii subtiri si roz. In unele cazuri, pot fi insotite de iritatii sau mancarime. Cu toate acestea, vergeturile se estompeaza si se aplatizeaza in timp si capata o culoare argintie. De asemenea, pot deveni mai putin vizibile, insa acest proces se poate intinde pe mai multi ani.

Cauze si factori de risc

Vergeturile apar in urma intinderii extreme a pielii, aceasta fiind cauzata de:

Sarcina

Intre 50 si 90% dintre femeile insarcinate dezvolta vergeturi in timpul sarcinii sau dupa nastere.

Pubertate

De asemenea, multi tineri aflati la pubertate se confrunta cu vergeturi.

Acumulare rapida in greutate

Vergeturile apar si la persoanele care acumuleaza multe kilograme intr-un timp foarte scurt.

Afectiuni medicale

Anumite afectiuni, cum ar fi sindromul Marfan si sindromul Cushing, pot provoca de asemenea vergeturi. Sindromul Marfan poate reduce elasticitatea pielii, in timp ce sindromul Cushing poate determina organismul sa produca in cantitati mari hormoni care provoaca acumularea rapida in greutate.

Administrarea de corticosteroizi

Utilizarea prelungita a cremelor si lotiunilor cu corticosteroizi poate reduce nivelul de colagen din piele. Colagenul este o substanta proteica produsa in mod natural de organism care sustine structura pielii. De aceea, un nivel mic de colagen in piele poate creste riscul aparitiei vergeturilor.

Pielea este formata din trei straturi cheie. Vergeturile se formeaza in derm (stratul mijlociu) atunci cand tesutul conjunctiv este intins dincolo de limitele elasticitatii sale.

Pe masura ce corpul isi mareste dimensiunile, fibrele de legatura din derma se intind incet pentru a se adapta cresterii lente. Atunci cand corpul creste mai repede, pielea se intinde brusc. Din aceasta cauza, derma se rupe, permitand straturilor mai profunde ale pielii sa se vada si facilitand formarea vergeturilor.

Citește și:  Prin lectura devii o suma a tuturor cartilor pe care le citesti! Afla cum poti citi mai multe carti!

Dupa un anumit timp, vergeturile se estompeaza si capata un aspect argintiu, alb sau lucios, iar grasimea de sub piele devine vizibila.

Vergeturile se agraveaza si daca nivelul cortizonului este mare, acesta fiind un hormon produs in mod natural de glandele suprarenale. Acest lucru slabeste fibrele elastice ale pielii.

Factori de risc

Mai multi factori de risc au fost asociati cu dezvoltarea vergeturilor, cu toate ca parerile sunt impartite. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma cauzele vergeturilor. Riscul de aparitie a vergeturilor este influentat de:

  • indicele de masa corporala (IMC) inainte de sarcina
  • istoricul familial
  • greutatea copilului la nastere la femeile insarcinate
  • prezenta bolilor cronice

Tratament

Nu este nevoie de tratament pentru vergeturi. Acestea sunt inofensive si de cele mai multe ori se estompeaza dupa un anumit timp. Vergeturile se pot estompa cu ajutorul tratamentului, insa nu dispar niciodata complet.

Tratamentele au rolul de a imbunatati aspectul si textura vergeturilor.

Crema cu retinoizi

Retinoizii, cum ar fi tretinoina, sunt derivati din vitamina A si pot fi aplicati pe piele. Acestia pot imbunatati aspectul vergeturilor vechi de mai putin de cateva luni. Tretinoina ajuta la reconstructia colagenului in piele, facand ca vergeturile sa capete aspectul de piele normala. Cu toate acestea, tretinoina poate irita pielea.

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite cremele care contin retinoizi pentru ca posibilele efecte secundare ale acestor produse pot afecta copilul.

Fototerapia si tratamentul cu laser

Persoanele care se confrunta cu vergeturi au la dispozitie o varietate de terapii cu lumina si laser care ar putea stimula cresterea nivelului de colagen in piele sau care ar putea imbunatati elasticitatea acesteia. Medicul poate stabili care dintre terapii este potrivita pentru fiecare pacient in parte.

Micro-intepaturile (microneedling)

Acest tip de tratament presupune folosirea unui dispozitiv dotat cu ace minuscule care stimuleaza formarea colagenului.

Este recomandat sa discutati cu un medic pentru a afla care este cel mai potrivit tratament sau daca poate fi propusa o combinatie de tratamente. Factorii care trebuie luati in considerare atunci cand specialistul alege cel mai bun tratament sunt:

  • asteptarile persoanei
  • de cat timp au aparut vergeturile
  • tipul pielii
  • disponibilitatea pacientului, deoarece unele remedii implica vizite repetate la medic
  • costul, deoarece tratamentele pentru imbunatatirea aspectului (terapiile cosmetice) de cele mai multe ori nu sunt acoperite de asigurarea medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.