Bolile de acest gen sunt cauzate de bacterii, paraziți, substanțe chimice și toxine, care apar în apa și alimentele necorespunzătoare sau contaminate. Sunt cunoscute mai multe tipuri de intoxicații cu alimente care sunt cauzate de diferiți agenți patogeni.
În lunile calde apar frecvent infecții cu Salmonella care provoacă boala Salmoneloză. Această bacterie este în flora intestinală a unor animale și se poate transmite destul de ușor prin alimentele contaminate, mai ales de carne și ouă. Având în vedere faptul că microorganismul Salmonella poate fi prezent în ovarele unor găini ouătoare contaminate, ouăle acestora sunt infectate inainte de formarea coajei și astfel principalul pericol vine de la ouă.
S-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire din cauza consumului de ouă, carne de pui, sushi, stridii, scoici. Principalele simptome ale bolii sunt: dureri abdominale, deshidratare, febră, diaree severă. Această infecție provoacă slăbirea sistemului imunitar al organismului, artrită, afecțiuni cardiovasculare și de rinichi. Tratamentul infecție durează 5-7 zile, timp în care trebuie să se bea foarte multe lichide.
Un microorganism frecvent întâlnit la păsările de apă și la curcani este Campylobacter jejuni. Apare și în tractul intestinal al câinilor, pisicilor, păsărilor, oilor și bovinelor. Acest microorganism provoacă toxiinfecție alimentară și simptome de: febră, dureri abdominale, crampe, diaree cu sânge.
O formă destul de gravă de toxiinfecție alimentară este provocată de bacteria Clostridium botulinum care este sub forma unor spori în sol. Botulismul afectează sistemul nervos. Se poate transmite destul de ușor prin răni deschise și infectate cu această bacterie. Principalele semne ale infecției sunt: slăbiciune generală a organismului, tulburări la înghițire, lăsarea pleoapelor, vedere dublă. Toxinele ce sunt produse de Clostridium botulinum pot transmite impulsuri de la nervi la mușchi și astfel pot cauza paralizarea mușchilor.
Consumul de alimentele contaminate cu Staphylococcus aureus poate duce la toxiinfecție alimentară cu această bacterie. În cazuri foarte grave se poate suferi de infecții cutanate grave, care duc la septicemie sau infecție în sânge, iar astfel viața este amenințată. Microorganismul se transmite prin alimente contaminate (carne de pui, carne de vită, cartofi, ton, ouă, produse de patiserie care au creme), prin strănut și tuse. Simptomele sunt de: stare generală de rău, crampe abdominale, greață, vomă, diaree.
O bacterie care apare frecvent la cantinele alimentare este Clostridium perfringens. Această bacterie se dezvoltă în alimentele preparate anterior și care se țin prea mult la temperatura camerei sau nu sunt depozitate la timp în frigider, la rece. De obicei apare în preparatele din carne și sosurile de carne. În cazul acestei toxiinfecții apar simptome de greață și vomă.
Virusul Norwalk este numit și virusul de croazieră și poate provoca o boală la fel de gravă ca și cele de mai sus care sunt cauzate de bacterii. La persoanele infectate apar simptome de: vomă, greață, diaree, febră, dureri de stomac, dureri de cap.
Prin consumul de apă contaminată cu Giardia lamblia se poate face o infecție cu acest protozoar la intestinul subțire. La 7 zile de la infectare apar simptome de greață, vomă, diaree, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, flatulență, stare generală de rău.
Infecția numită trichineloză este produsă de carnea de porc sau de vânat contaminată cu viermele parazitar Trichinella spiralis. Prin apa contaminată sau contactul cu materiile fecale se pot transmite virusurile hepatitei A și E.
Intoxicația histaminică sau scombroidă este un alt tip de toxiinfecție alimentară care se datorează consumului de sardine, macrou, ton, scoici de mare. Semnele sunt de: greață, vomă, urticarie, durere abdominală, îmbujorare.
Pentru tratament, în cazul unor astfel de boli transmise prin alimente și apă, se pot folosi anumite suplimente nutritive care administrate zilnic, în doza corectă stabilită de medic, pot ajuta la restabilirea sănătății organismului. Pentru detoxifierea organismului se recomandă vitamina C cu bioflavonoide. Acest produs ajută la eliminarea toxinelor și bacteriilor din corp.
Usturoiul este un puternic detoxifiant, distruge bacteriile din colon. Pentru înlăturarea substanțelor toxice din colon dar și din sânge se pot administra tablete de cărbune chiar la apariția primelor semne ale bolii. Pentru reducerea simptomelor și grăbirea vindecării se recomandă suplimentele nutritive cu fibre. Acestea sunt foarte bune pentru colon deoarece ajută la eliminarea bacteriilor de pe pereții acestuia și prevenirea pătrunderii lor în sânge.
Potasiul are rol în refacerea echilibrului electrolitic de aceea este bine de introdus în tratamentul unor astfel de boli. Tot pentru refacerea echilibrului electrolitic se pot folosi algele care au minerale necesare acestui lucru. Pentru tratamentul toxiinfecției cu Salmonella se administrează Aerobic 07 care distruge astfel de bacterii ce sunt foarte dăunătoare organismului.
Pentru consolidarea sistemului imunitar se recomandă L-cisteina, L-metionina, seleniul, glutationul și superoxidul dismutază.