Vinul fiert, o bautura calda si aromata in timpul iernii

0
293
Vinul fiert, o bautura calda si aromata in timpul iernii

In timpul iernii oamenii obisnuiesc sa bea vin fiert. Desi nu se stie cine a avut ideea de a incalzi vinul si a-l condimenta cu mirodenii, de multi ani se face acest preparat si pentru multi pare sa fie o idee grozava.

Cei care au incercat aceasta bautura calda cu siguranta au observat efectul ei deosebit, de a incalzi corpul chiar si in zilele de iarna cele mai geroase, de a relaxa si nu in ultimul timp de a adauga o nota de romantism. In unele tari vinul fiert fara aditivi este considerat un medicament inca din cele mai vechi timpuri.

In Grecia Antica se prepara vin fiert cu condimente si ierburi. In nordul Europei, Marea Britanie, Scandinavia se pregateste vin rosu sec cu ierburi aromatice inca din perioada Evului Mediu.

Exista foarte multe retete pentru vinul fiert, dar majoritatea au la baza un ingredient principal – vinul rosu demisec, vinul rosu sec, vinul Bordeaux, Cabernet Sauvignon, si altele. Reteta este realizata in primul rand din vinul de baza ce se incalzeste la 70-80 de grade, la care se adauga miere sau zahar si desigur cateva mirodenii care vor da o aroma deosebita.

vin fiert

Dintre acestea cele mai folosite sunt: cuisoarele, radacina de ghimbir, scortisoara, coaja de lamaie, semintele de anason, coaja de portocala, piperul negru, nucusoara, migdalele prajite si maruntite, feliile de fructe coapte, stafidele. Daca se alege una dintre retetele folosite in anumite tari europene ar trebui sa se adauge si putin rom sau coniac, iar produsul la final trebuie sa se bea cald, sa nu fie mai rece de 7 grade.

Citește și:  Dovleacul-de-ceara (Benincasa hispida) - Proprietati terapeutice

Cum pregatim vinul fiert?

Ingrediente: 700 ml vin rosu dulce, scortisoara, cuisoare, coaja de portocala, coaja de lamaie uscata sau proaspata.

Mod de preparare – Se pune vinul intr-un vas de email la foc mic dar nu trebuie supraincalzit. Nu este bun vasul de aluminiu. Daca se fierbe vinul, nu va mai avea gustul dorit. Cand la suprafata vinului apar vaporii sau o ceata usoara, se adauga 5 cuisoare si un baton mic de scortisoara (cam 1 lingura de scortisoara praf). Se amesteca incet, iar daca se doreste putin mai dulce se adauga zahar.

Se amesteca si zaharul, iar la final se pune putina coaja de portocale si lamaie pentru aroma. Daca se da focul la mare nu se obtin vaporii de care vorbeam mai sus, vinul va da in fiert si efortul va fi in zadar. La final vinul poate fi turnat intr-un termos si baut si afara, facand o plimbare prin zapada.

Vinul fiert nu trebuie sa se bea in exces deoarece 3-4 cani dau somnolenta si durere de cap dimineata. Daca se bea doar 1-2 cani este suficient, deoarece vinul fiert nu va face decat sa incalzesca organismul si sa creeze o stare placuta de relaxare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.