Trăim într-o perioadă foarte stresantă, în care teama de coronavirus, dar mai ales știrile cu care suntem bombardați zi de zi prin toate mediile de comunicare ne fac să vedem totul în nuanțe cenușii. Este demonstrat științific că o stare psihică proastă scade imunitatea organismului.
Ca atare, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne ridica moralul și, prin asta, pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. O soluție este să practicăm un hobby care să ne înveselească și chiar să ne dezvolte personal. Am ales pentru tine 10 astfel de hobby-uri, pe care îți recomandăm să le încerci în perioada următoare. Vei vedea ce efecte benefice au asupra spiritului.
1. Plantează ceva
Dacă stai la bloc este mai greu să te apuci de grădinărit, dar asta nu înseamnă că nu poți face ceva similar. Cumpără ghivece și pământ, iar după ce mănânci un măr, un avocado, un ardei – orice fruct sau legumă – plantează semințele. Stropește pământul din ghiveci din două în două zile și vei vedea cum din el va ieși un firicel verde, care va crește de la zi la zi. Privindu-l, vei avea un sentiment deosebit, pentru că ai creat ceva. Poți folosi și semințe de flori sau de plante aromatice (busuioc, mentă, pătrunjel, oregano etc).
Studiile au dovedit că acest hobby reduce cu 36% riscul de demență, stabilind o legătură solidă cu natura.
2. Refugiază-te în bucătărie
În bucătărie nu ar trebui să existe nici televizor, nici altă sursă prin care știrile din lumea de afară să ajungă la tine. Este zona din casă în care trebuie să fii doar în universul tău. Te poți relaxa pregătind mese delicioase și sănătoase, în stil mediteraneean. Nutriționiștii recomandă să ai un program fix pentru mesele de peste zi, pentru un metabolism cât mai bun.
În plus, dacă pregătești masa acasă, economisești și bani, ceea ce sporește starea de bine.
3. Joacă șah
De când nu ai mai jucat șah? Copiii obișnuiesc să practice acest sport, dar, odată deveniți adulți, nu mai au timp de el. Ideea este că șahul antrenează ambele emisfere ale creierului și îți dezvoltă memoria și gândirea strategică. În ziua de astăzi nu mai este o scuză că nu ai cu cine să joci. Pe Internet poți găsi milioane de parteneri, din toată lumea. Nici măcar nu trebuie să știi o limbă străină, întrucât joc despre care vorbim este universal.
4. Învață o limbă străină
Totuși, dacă vrei să interacționezi prin intermediul ferestrei de chat cu cine joci șah sau orice altceva, îți este util să cunoști o limbă străină de circulație internațională. Engleză, franceză, germană, italiană, portugheză… cu siguranță că nu le știi pe toate. Pe lângă faptul că te dezvolți personal și îți crește stima de sine, procesul prin care înveți îți stimulează creierul. Orice activitate de acest gen îți face viața mai bună.
5. Învață să dansezi
Sportul fortifică organismul, nimeni nu poate contesta acest lucru. Dansul poate fi unul dintre cele mai intense sporturi, care implică și mușchii, și mintea. De asemenea, dansul reduce nivelul de stres și crește nivelul de serotonină, un neurotransmițător care are legătură cu sentimentul de bine. Un alt avantaj este că acest sport crește acuitatea cognitivă. Cu alte cuvinte, te face mai deștept/deșteaptă.
6. Practică un sport de echipă
Mai bun decât sportul propriu-zis este sportul practicat în echipă. Activitatea fizică ce are atâtea beneficii pentru organism este dublată de posibilitatea de a-ți face prieteni noi și de a socializa. Timpul de calitate petrecut alături de oameni care împărtășesc aceleași pasiuni reprezintă cheia către o viață mai fericită. Izolarea socială este mai periculoasă decât bolile obișnuite, precum răceala. Trupul se vindecă mult mai ușor decât mintea.
7. Fă cursuri online
Știința este putere. Cu cât vei știi să faci mai multe lucruri, cu atât te vei putea adapta mai ușor la „surprizele” pe care ți le pregătește viața. Dacă ai mai mult timp liber la dispoziție profită de el și înscrie-te la cursuri online, fie de programare, fie de management, fie de accesare fonduri europene ș.a.m.d. Orice calificare suplimentară crește încrederea în forțele proprii și are darul de a reduce nivelul de stres în ceea ce privește un viitor nesigur.
8. Descoperă spiritul ludic din tine
Nu este bine să fii mereu serios. Câteodată, trebuie să te mai și „maimuțărești”, să te distrezi așa cum o făceai când erai copil, cu lucruri simple. De exemplu, iar trei foi de hârtie, transformă-le în ghemotoace și jonglează cu ele. Sau fă avioane din ele și lansează-le. Sau strâmbă-te în oglindă. Sau cântă. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face pentru a râde puțin și a te destresa. Ieși din cotidian.
9. Vezi cât de mult noroc ai
În ce relație te afli cu Zeița Fortuna? Ca să îți testezi norocul, poți intra pe un site cu jocuri de cazino și nu este exclus să dai lovitura vieții. Câteva sute de mii de euro îți vor îmbunătăți sută la sută viața. Știi cum se spune, banii nu aduc fericirea, ci numărul lor. Se tot spune că poate fi periculos, dar nu există niciun risc dacă știi să păstrezi măsura. În plus, dependența de jocuri de noroc poate fi depășită în zilele noastre. Nu mai este ca în trecut, când cei cu probleme nu aveau cui să se adreseze.
10. Fă introspecții
Fă-ți timp pentru introspecție. Și introspecția este o activitate care poate fi catalogată drept hobby. Închide ochii și vorbește cu tine însuți/însăți, ca și cum ai fi propriul psiholog. Când simți o apăsare sufletească, pune-ți întrebări și, din aproape în aproape, vei ajunge la sursa supărării. Nu fii prea dur/dură cu propria persoană, mai ales dacă nu aveai ce să faci pentru ca lucrurile să stea altfel.