Bilingvismul îi face pe oameni mai deștepți? – Studiile arată beneficiile sale asupra creierului

0
159

Studiile cercetătorilor au arătat că bilingvismul are efect benefic asupra creierului, este o sursă de stimulare mentală și de protecție împotriva îmbătrânirii premature a creierului. „Efectul pozitiv al bilingvismului este mai ales asupra sistemului de atenție”, au spus cercetătorii.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce este bine să fii bilingv
  2. Copiii bilingvi au o capacitate de concentrare superioară

1. De ce este bine să fii bilingv

Experiența bilingvă aduce schimbări asupra creierului; cu cât este mai intensă, cu atât beneficiile sunt mai mari. Cercetătorii recomandă învățarea a cel puțin două limbi străine cât mai devreme, mai ales că în copilărie acest lucru se face mai ușor.

Copiii învață mai rapid la vârstă fragedă o a doua limbă străină, dezvoltă pronunția corectă, la fel ca limba lor maternă. Pentru mulți părinți, engleza pare unică, de asta își sfătuiesc copiii să învețe această limbă. Specialiștii recomandă învățarea unei limbi străine încă de la grădiniță, astfel bilingvismul are beneficii mari asupra creierului, în deprinderea unor abilități cognitive.

La bilingvi, boala Alzheimer se manifestă mai târziu

Cercetătorii au demonstrat prin studiile lor că mai multe limbi străine pot întârzia demența.

Un studiu de pe CCSD, arată că oamenii bilingvi sau plurilingvi au simptome de boală Alzheimer mai târziu decât cei monolingvi. Durata de timp până la apariția simptomelor la acești pacienți este cuprinsă între 2-5 ani.

Conform studiului, pacienții bilingvi au fost diagnosticați cu boala Alzheimer mai târziu cu 4 ani decât cei monolingvi. Nu contează sexul, nivelul de educație sau ocupațiile anterioare. Ceea ce contează este doar că pacienții au folosit în mod frecvent cel puțin două limbi străine pe parcursul vieții lor.

În general, persoanele care au locuri de muncă foarte solicitante ar putea avea beneficii mari dacă învață limbi străine, mai ales în ceea ce privește întârzierea apariției ulterioare a bolii Alzheimer sau a demenței. Toată această activitate pe care o face creierul prin învățarea limbilor străine de-a lungul anilor, îl face să fie mai rezistent, pentru mai mult timp.

Și la persoanele în vârstă bilingvismul poate avea beneficii, dar mai puțin semnificative, ca le persoanele tinere. Oamenii de știință spun că: „Persoanele care își exercită mai mult creierul, își extind capacitatea acestuia de a învăța mai multe lucruri și de a-l menține flexibil.

Riscul de demență este mai mic la persoanele bilingve

Cercetătorii spanioli au descoperit în urma unui studiu recent că persoanele bilingve sunt mai puțin susceptibile de a suferi de demență. Ei au spus chiar și faptul că este posibil ca persoanele care vorbesc mai multe limbi străine să nu sufere niciodată de sindromul de demență.

Studiul s-a realizat pe 266 de persoane, dintre care 63 erau sănătoase, 68 erau diagnosticate cu demență, iar 135 aveau tulburări de memorie. Toate vorbeau fluent limba spaniolă și catalană. Conform studiului aceste persoane au fost puse să efectueze sarcini de memorie și control cognitiv. Rezultatele studiului au arătat că la persoanele care cunosc mai multe limbi străine dar folosesc doar una, apare un risc de a dezvolta demența, iar la persoanele care sunt bilingve, care utilizează în mod activ, adică zilnic, mai multe limbi străine, riscul de acest sindrom este mai mic.

Citește și:  Ce este factorul Rhesus?

Menține-ți creierul activ pe tot parcursul vieții!

Prin stimularea creierului (de exemplu prin citit sau învățarea unei limbi străine) se păstrează mai bine memoria. Specialiștii neurologi spun că menținerea eficientă a creierului permite oamenilor să stocheze mai bine cunoștințele și să-și mențină memoria.

La o anumită vârstă, unii oameni ar putea observa că memoria lor devine mai slabă, în realitate este mai degrabă vorba despre un declin al facultăților de concentrare. Aceste eșecuri ale memoriei sunt naturale și de aceea este necesar de luat anumite măsuri prin care creierul să se adapteze la îmbătrânire.

Specialiștii spun că memoria trebuie stimulată, la fel și capacitatea de concentrare. Prin anumite activități se pot stimula anumite zone ale creierului, iar asta ajută în prevenirea prematură a îmbătrânirii acestuia. Oamenii trebuie să facă eforturi pentru a-și menține toate funcțiile cognitive.

Vezi aici un video despre bilingvism:

2. Copiii bilingvi au o capacitate de concentrare superioară

Medicii psihiatri oferă sfaturi părinților despre cum elevii să se concentreze mai bine la școală. Vacanța de vară a trecut deja, iar elevii trebuie să se concentreze la învățătură, să aprofundeze cunoștințele școlare. Unii însă au deseori dificultăți de concentrare, sunt neliniștiți și distrași, nu reușesc să fie atenți la lecții.

Specialiștii recomandă printre altele ca metodă de îmbunătățire a atenției și învățarea a două limbi străine. Conform unui studiu recent, preșcolarii bilingvi au o capacitate de concentrare mai bună. Prin învățarea limbilor străine, copiii dobândesc abilitatea de a fi mai atenți și de a ignora întreruperile irelevante.

Beneficiile bilingvismului

În concluzie, beneficiile bilingvismului sunt numeroase:

  • Ajută la învățarea unei alte limbi străine, ceea ce facilitează o bună comunicare cu alți oameni, înțelegerea mai bună a lumii și a culturii altor popoare
  • Copiii dobândesc o funcționare a creierului specifică bilingvismului; căile neuronale se formează prin exersarea limbii zi de zi; acest fenomen necesită expuneri sistematice pentru a schimba modul de operare al creierului
  • Abilitățile cognitive sunt sporite
  • Capacitatea de concentrare și de atenție devine superioară
  • Învățarea unei limbi străine deschide noi orizonturi; oamenii care adoră să învețe limbi străine sunt interesați de călătorii și noi experiențe, au capacitatea de a comunica mai bine cu oamenii din străinătate și de a afla lucruri noi.

Sfaturi de la neurochirurgi despre cum să-ți menții sănătatea creierului

Cele mai importante sfaturi sunt:

  • Nopțile pierdute duc la epuizarea creierului, la distrugerea neuronilor.
  • Cel mai bun și odihnitor somn dovedit este între orele 22-24.
  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te trezești dis-de-dimineață și să faci câteva exerciții de respirație și apoi de înviorare în aer curat.
  • Creierul are nevoie de multă apă și de ceva dulce, din fructe.
  • Micul dejun trebuie să fie relaxant.
  • Graba produce stres și poate duce de cele mai multe ori la eșec.
  • Primele cuvinte de dimineață trebuie să fie cât mai relaxante.
  • Exercițiile aerobice reprezintă cel mai bun medicament pentru creier.
  • Știrile negative afectează sănătatea creierului.

Vezi aici un video despre cum să menții sănătatea creierului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.