Ți s-a întâmplat vreodată să ai o durere considerabilă de spate încât să fii în imposibilitate temporară de mai face ceva, de a mai pleca de acasă. Durerea este intensă, coboară spre picior și poate ajunge chiar mai jos, până la tălpi. O astfel de durere apare la foarte mulți oameni și se numește sciatică. Nu este vorba despre o boală, ci despre un cumul de simptome ce au în prim plan durerea intensă, greu de suportat, care apare datorită iritării rădăcinilor nervoase ale nervului sciatic sau comprimării acestuia.
Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corpul uman
Sunt 43 perechi de nervi în corpul uman. Nervul sciatic:
- are rădăcinile la coloana vertebrală, în regiunea lombară
- se formează în pelvis (aici rădăcinile se unesc)
- este voluminos, are grosimea de aproximativ 2 cm
- este cel mai lung nerv din corpul uman
- trece prin coapsă și se divide în nervii peronier comun și tibian; ramificațiile acestor nervi traversează spatele gambei și ajung la talpă
- controlează articulațiile gleznei, genunchiului, șoldului.
În cazul în care apare o paralizie de nerv sciatic
Nu se mai poate mișca piciorul în mod normal, pentru că acest nerv este responsabil de inervația flexorilor genunchiului și a mușchilor din partea inferioară a genunchilor. Acest nerv poate fi lezat din cauza compresiunilor în cazul în care se stă mult la pat, cum se întâmplă de exemplu la bolnavii imobilizați la pat. De asemenea, lezarea nervului sciatic poate fi provocată de luxația articulației șoldului sau de fractura peroneului. Astfel de accidente pot duce și la paralizia mușchilor ce sunt inervați de acest nerv.
Cum este descrisă durerea produsă de sciatică?
Simptomele sunt de durere arzătoare, ascuțită și intensă, furnicături, amorțeală, slăbiciune musculară, la gambe și picioare. Astfel de stări inconfortabile pot fi simțite și în partea inferioară a piciorului, deoarece pot fi iritate și ramificațiile nervului sciatic ce se află în acea zonă.
Cele mai multe cazuri de sciatică apar în rândul bărbaților. Cauza principală este comprimarea nervilor: sciatic, peronier, tibian. Presiunea care se pune pe anumiți nervi poate duce la:
- sindrom piriformis
- stenoză spinală
- afectarea unui disc intervertebral, hernie discală.
Care este tratamentul pentru a rezolva o criză de sciatică?
Odihna poate ajuta la calmarea durerii. Totuși nu este indicat să se exagereze cu statul în pat pentru că cercetătorii spun că inactivitatea prelungită poate face mai mult rău decât bine, poate agrava uneori situația.
În cazul în care simptomele persistă bolnavul trebuie să se adreseze unui medic. Acesta va face o examinare imagistică pentru a descoperi cauzele simptomelor sciatice. Uneori este posibil ca să nu se descopere exact cauza durerii de sciatică iar soluția este ameliorarea simptomelor cu ajutorul unor tratamente recomandate de medic.
În cazul unei crize de sciatică nu trebuie să ignorați durerea dacă aceasta nu este intensă. Este bine să vă schimbați stilul de viață, să vă odihniți mai mult și să nu mai faceți efort (să ridicați, să vă aplecați, să vă răsuciți și alte mișcări care pot agrava sciatica).
Anumite tratamente la domiciliu pentru îngrijirea spatelui sunt de mare ajutor în ameliorarea simptomelor. Terapia cu căldură sau cu gheață pe zona afectată poate calma durerea de sciatică.
Gheața se acoperă cu un prosop moale, nu se pune direct pe pielea corpului. Se poate aplica la șale sau pe picior, unde apare durerea intensă. Uneori nu ajută compresele cu gheață și atunci se poate încerca terapia cu căldură ce constă în folosirea unei perne electrice care va încălzi spatele. Medicul poate prescrie medicamente analgezice și antiinflamatoare pentru diminuarea simptomelor. De exemplu un medicament cu efect calmant este Ibuprofenul.
În cazuri grave, la pacienții care suferă de sciatică paralizantă, tratamentul este chirurgical. La tumori (osoase vertebrale, a micului bazin, neurinome a rădăcinii unui nerv), tratamentul constă în chimioterapie sau radioterapie. Tratamentul cu antibiotice se administrează în cazul inflamației discului intervertebral datorită unei infecții (are denumirea de spondilodiscită).
Prevenirea crizei de sciatică
Faceți mai multă mișcare pentru a vă menține sănătatea coloanei vertebrale și a vă crește rezistența acesteia. Stați cu spatele drept, mențineți o poziție corectă a corpului, faceți pauze de relaxare atunci când aveți o muncă epuizantă. Persoanele pasionate de sport trebuie să aibă grijă în timpul antrenamentelor, să nu facă mișcări bruște, să nu-și rănească articulațiile, tendoanele, să nu-și irite nervii corpului, să prevină accidentările de orice fel.