Insolatia si alte probleme datorate caldurii

0
284
Insolatia si alte probleme datorate caldurii

In lunile de vara, valurile de caldura – cu temperaturi de peste 35ºC si umiditate atmosferica mare – sunt periculoase pentru sanatatea oamenilor, astfel apare insolatia si alte probleme datorate caldurii. Organismul uman suporta niste transformari datorita temperaturilor ridicate: dilatarea vaselor de sange periferice, cresterea fluxului de sange, transpiratia excesiva (evaporarea apei prin glandele sudoripare), aerul expirat devine mai cald decat aerul inspirat.

Cand aceste mecanisme sunt insuficiente pentru eliminarea normala a caldurii, organismul este afectat de anumite boli mai mult sau mai putin grave: insolatia, accidentul vascular cerebral, crampele de caldura si epuizarea organismului.

Insolatia este cauzata de cresterea semnificativa a temperaturii corpului. Ea apare datorita functionarii insuficiente a mecanismului de termoreglare a temperaturii corpului si a glandelor sudoripare. Boala se manifesta in urma expunerii prelungite la radiatiile solare, in special in zilele toride de vara, cu vanturi calme si temperaturi de peste 35ºC. Principalele simptome ale bolii sunt: apare brusc o stare generala de rau, dureri de cap, ameteli, greata, varsaturi, dificultati respiratorii.

In cazuri grave, temperatura corpului creste rapid in numai 15 minute la 40ºC, atunci tensiunea arteriala scade rapid, pielea devine rosie si uscata, iar persoana afectata isi poate pierde chiar constiinta. Caldura poate da stari de slabiciune, frisoane, accidente vasculare cerebrale. Sunt cazuri in care persoanele afectate de insolatie pot avea stari de confuzie, delir, sau chiar pot intra in coma si astfel se poate ajunge la deces.

O alta afectiune mai putin grava este epuizarea corpului din cauza caldurii. Aceasta este cauzata de faptul ca vasele periferice sunt insuficient alimentate cu sange. Principalele simptome sunt: oboseala, slabiciunea musculara, transpiratia excesiva, anxietatea, pielea este rece, umeda si palida (mai ales in zona fetei), iar pulsul este scazut. Cand umiditatea atmosferica este foarte mare caldura este perceputa mai acut de catre corpul uman si astfel organismul devine brusc epuizat, apar stari de deshidratare si lesin.

Citește și:  Stiati ca uleiul de oregano consolideaza sistemul imunitar al organismului?

probleme datorate caldurii

Intotdeauna cand corpul absoarbe mai multa caldura si nu reuseste sa o elimine se produc blocaje si creste riscul producerii unui infarct. Primele semne sunt: epuizarea fizica si transpiratia abundenta. Un bun remediu pentru ameliorarea simptomelor este consumul de apa. In cazuri grave epuizarea organismului din cauza caldurii trebuie privita ca o urgenta medicala.

Cand se desfasoara o activitate fizica intensa in conditii de temperatura ridicata, se poate ajunge la aparitia crampelor musculare de caldura, care provoaca transpiratie abundenta, paloarea pelii, ameteala, dureri locale, stari de voma si greata, dureri de cap, stari de extenuare si slabiciune. Cand apar astfel de crampe musculare de caldura se intinde zona in care ele se simt si se mentine timp de 20 de secunde. Trebuie sa se renunte la activitatea fizica si sa se stea intr-un loc racoros la umbra. In cazuri grave se apeleaza de urgenta la un medic specialist.

Caldura excesiva poate duce in mod indirect si la deces. Valurile de caldura pot determina aparitia si agravarea unor boli: accidente vasculare cerebrale, boli de inima, diabet, boli pulmonare, stari depresive grave, tulburari ale sistemului nervos, crize epileptice si altele. Cei mai vulnerabili la efectele negative ale valurilor de caldura sunt copiii si varstnicii, persoanele care au diabet, hipertensiune arteriala, boli mintale, pulmonare si de inima.

Copiii mici si persoanele in varsta sufera mai mult de hipertermie, de infectii ale cailor respiratorii superioare, de diaree si tulburari neurologice. La persoanele cu varsta cuprinsa intre 70-85 ani exista un risc crescut de dezhidratare si de dilatare a vaselor de sange periferice, ceea ce duce la probleme de circulatie si de inima.

Transpiratia abundenta declansata de expunerea la temperaturi ridicate cauzeaza pierderea de lichide si saruri din organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.