In prezent nimeni nu se mira daca are tulburari de memorie deoarece acestea reprezinta un adevarat flagel al societatii moderne. Lipsa de memorie este o problema de sanatate care a lovit foarte multi oameni in zilele actuale. O astfel de problema poate sa apara la orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Pentru a nu suferi din cauza pierderilor de memorie este bine sa intelegi care sunt motivele unei memorii slabe si ce trebuie sa faci pentru a le elimina.
Cauzele tulburarilor de memorie
Alcoolul este un viciu dar si o cauza a acestei probleme. In acest caz nu ne referim la consumul de alcool ocazional, ci la persoanele care beau zilnic alcool si in cantitate mare. Tutunul afecteaza negativ puterea de concentrare, de aceea este indicat sa renunti la el.
Dieta saraca si necorespunzatoare poate duce la tulburari de memorie. Procesele biochimice ale creierului uman sunt activate de vitamine si minerale. Concluzia este ca nu trebuie uitat ca celulele creierului trebuie stimulate prin consumul de alimente (legume si fructe) bogate in vitamine si minerale.
Stresul afecteaza memoria. De asemenea anxietatea si depresia afecteaza sanatatea organismului si duc la scaderea memoriei. Pentru a avea o memorie buna trebuie sa incerci sa fii calm si sa eviti situatiile stresante. Somnul insuficient poate provoca tulburari de memorie. Daca dormi suficient si memoria va fi buna, creierul va functiona la capacitatea lui normala.
Excesul de informatii poate duce la perceptia insuficienta a unora dintre ele, la scaderea puterii de concentrare pe aceste informatii sau incapacitatea de a da atentie unei singure surse. De exemplu daca faci mai multe lucruri in acelasi timp, te uiti la un film si vorbesti si la telefon se poate ca sa nu te concentrezi suficient pe nici unul dintre ele si apoi sa nu-ti mai amintesti nimic.
Lipsa de oxigen din sange poate duce la o memorie slaba. Pentru a impiedica acest lucru trebuie sa faci plimbari in aer liber, sa respiri aer curat si astfel saturatia de oxigen va fi suficienta pentru corpul tau si va facilita o activitate cerebrala normala si o eficienta ridicata.
Lipsa de interes pentru un anumit subiect te poate face sa nu-ti amintesti ceva. Tulburarile de memorie apar si datorita unor boli grave. Din grupul acestora fac parte: boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multipla si altele.
In cele ce urmeaza va prezentam cateva remedii naturale foarte simple care sunt recomandate de specialisti pentru cresterea memoriei in mod rapid si eficient sau pentru a combate aparitia unor tulburari ale acesteia.
Metode de a-ti dezvolta memoria si de a nu suferi de pierderi de memorie.
Consumul de vitamine, minerale si oligoelemente accelereaza procesele biochimice in creier si stimuleaza celulele acestuia. De aceea specialistii recomanda o alimentatie corecta pentru imbunatatirea memoriei. Carbohidratii sunt o sursa importanta de energie pentru creier si intregul corp. Cele mai indicate sunt cerealele bogate in carbohidrati, din care fac parte ovazul si hrisca. Acestea sunt cele mai bune alimente pentru imbunatatirea memoriei.
Fructele de padure, afinele si coacazele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. De asemenea fructele de tipul: pere, banane, piersici sunt foarte indicate pentru pastrarea capacitatii de a memora. Legumele sunt bogate in vitamine si minerale deci trebuie incluse in dieta zilnica. Lactatele si ouale contin proteine necesare pentru imbunatatirea memoriei.
Cercetatorii considera ca proteinele trebuie sa se gaseasca in dieta in procent de 15% si nu mai mult, deoarece, in caz contrar, se poate ajunge la o crestere de radicali liberi in organism, care sunt daunatori corpului si creierului. De asemenea grasimile trebuie sa fie tot in procent de cel mult 15%. Cel mai important produs pentru imbunatatirea capacitatii mentale este uleiul de peste.
Ginko Biloba este una dintre cele mai cunoscute plante din China care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui atat in corp cat si de la nivelul creierului. Medicii recomanda un tratament de cel putin 20 de zile cu Ginko Biloba (sub forma de comprimate) pentru imbunatatirea memoriei.
Alta planta eficienta in consolidarea sistemului imunitar si a memoriei este Ginsengul siberian (sau radacina plantei Eleutherecoccus senticosus). Acesta se gaseste la farmaciile cu produse naturiste si poate fi administrat sub forma de comprimate o perioada de 14-20 de zile. Inca din prima saptamana rezultatele vor fi vizibile.
Vitaminele din grupa B sunt cele mai bune pentru creier. Vitamina C ajuta la absorbtia vitaminelor din grupa B si se gaseste mai ales in citrice, capsuni, catina, caise, mere, coacaze negre, ardei gras, cartofi, rosii si varza.
Vitamina B1 se gaseste in fulgi de ovaz, mei, peste, oua, carne de vita si de porc, patrunjel, rosii, marar, spanac, avocado, pepene verde, salata verde. Vitamina B2 ofera energie organismului si creierului. Apare in carne si lactate. Vitamina B3 furnizeaza energie neuronilor si poate fi gasita in ficat, galbenus de ou, drojdie de bere, inima, carne de pui, legume verzi, cereale, fasole.
Vitamina B6 ajuta la absorbtia aminoacizilor esentiali ai creierului. Se gaseste in cartofi, banane, oua, lapte, orez, ficat si varza. Vitamina B9 ajuta la imbunatatirea memoriei si poate fi luata din caise, banane, portocale, lapte, branza, legume uscate, cereale, carne de oaie, carne de vita, morcovi, varza si dovleac.
Vitamina E intareste peretii vaselor de sange si protejeaza tesutul cerebral de atacul toxinelor. Se afla in ceai verde si fructe.
Vitamina D previne ateroscleroza deoarece pastreaza elasticitatea vaselor de sange. Este necesar sa se consume ulei de peste, oua, patrunjel, lactate si sa se faca plimbari zilnice deoarece aceasta vitamina este sintetizata in organism de lumina soarelui.
Contactul cu natura, relaxarea intr-un mediu nepoluat (in parc, la padure) si plimbarea in aer curat sunt metode de a-ti imbunatati memoria. Conform unui studiu facut de cercetatori se pare ca persoanele care se plimba in zone unde aerul este curat au o memorie cu 20% mai buna decat cele care se plimba in oras, unde aerul este poluat.