Cand vine vorba de uleiuri esentiale gandul ne zboara la aromele naturale de plante, la amestecuri complexe de substante extrase din flori, fructe cum sunt cele din anason, menta, trandafir, vanilie, citrice si asa mai departe. Unul din cele mai populare este uleiul esential de lamaie care are proprietati medicinale si aromatice deosebite.
Dupa cum bine se stie lamaia este un fruct bogat in vitamine, minerale, antioxidanti, substante flavonoide si elemente nutritive. Insa aroma ei deriva mai ales din coaja, care este placuta si inconfundabila. Din coaja de lamaie mai exact din chintesenta ei se obtine uleiul esential de lamaie care contine numerose minerale. Acest produs se obtine din coaja de lamaie prin presare la rece.
Compozitia chimica a uleiului esential de lamaie ne poate convinge de ce are proprietati vindecatoare asupra trupului si sufletului. Cuprinde aldehide (citral, citronelal), eter, alcooli, substante monoterpene si altele. Aldehidele au efect sedativ, iar citralul este antiseptic. Alcoolii cum sunt de exemplu linaloolul sau citronellolul au proprietati antivirale si antiseptice. Fiind un ulei eteric se intelege ca are efect calmant si antifungic. Proprietatile bactericide si antivirale sunt date de monoterpenele din uleiul de lamaie, una dintre acestea fiind limonenul.
Efectele benefice ale uleiului esential de lamaie
Acest produs se foloseste frecvent in aromaterapie. Mai mult decat atat, in prezent uleiul esential de lamaie este preferat de multa lume si nu lipseste din casa oamenilor. Aroma uleiului are o tenta amara placuta, iar efectele sale asupra sufletului si corpului sunt extraordinare. Poate ajuta la intensificarea intuitiei, puterii de concentrare si dezvaluirea profunzimii spirituale.
Uleiul esential de lamaie poate fi utilizat in mai multe moduri: sub forma de picaturi amestecate cu apa, pentru inhalare, pentru gargara, in odorizante, produse cosmetice, etc.
Uleiul esential de lamaie combate stresul si tensiunea nervoasa. Poate fi folosit dimineata deoarece ajuta la revigorarea corpului si a mintii, la restabilirea vitalitatii si intensificarea activitatii creierului. De asemenea aroma de ulei de lamaie in amestec cu ulei de bergamota creeaza o stare de bine, incredere in fortele proprii, da curaj, ridica moralul.
Faptul ca este un ulei eteric il face un bun remediu contra viermilor intestinali, poate elimina tenia din organism dar si alti paraziti.
Cei care sufera de constipatie pot folosi cu incredere uleiul de lamaie pentru vindecarea acestei afectiuni. De asemenea functia acestui produs este de a scadea aciditatea gastrica si de a normaliza activitatea pancreasului si ficatului.
In sezonul rece apar frecvent epidemii de gripa si alte boli respiratorii, de aceea trebuie sa aveti in casa ulei esential de lamaie. Acesta prin proprietatile antibacteriene, antiseptice si antivirale ajuta in combaterea acestor boli, reduce febra, ajuta organismului sa lupte impotriva infectiilor, calmeaza durerile de gat si amelioreaza anumite simptome care apar din cauza gripei, consolideaza sistemului imunitar.
Uleiul esential de lamaie poate fi utilizat pentru inhalare (5 picaturi de ulei la 1,5-2 litri de apa fierbinte, se acopera capul cu un prosop, se inchid ochii si se inhaleaza aburul cu aroma de lamaie timp de 5-10 minute). De asemenea se poate folosi uleiul de lamaie in lampa de aromaterapie si astfel se protejeaza organismul de infectii. Se adauga 7-10 picaturi in apa din recipientul pentru aromaterapie.
Uleiul esential de lamaie are proprietati antiinfectioase si antiinflamatorii. Este foarte util in vindecarea bolilor de piele: a eczemelor, eruptiilor cutanate, zonei zoster, herpesului, negilor, furunculelor, fisurilor de la calcaie si a altor leziuni. De asemenea stimuleaza cresterea numarului de celule albe din sange, protejeaza organismul de inflamatii si infectii, creste rezistenta corpului si consolideaza sistemul imunitar.
Un tratament foarte simplu pentru rani, in scopul prevenirii unei infectii, este cel care foloseste un amestec din ulei vegetal si cateva picaturi de ulei esential de lamaie. Se aplica un strop din acest preparat din uleiuri pe marginile ranii. In caz de herpes, uleiul de lamaie se aplica direct pe leziune, de doua ori pe zi.
Uleiul esential de lamaie normalizeaza tensiunea arteriala, scade colesterolul, previne hemoroizii, varicele si bolile cardiovasculare. De asemenea imbunatateste circulatia sangelui, subtiaza sangele, ii normalizeaza compozitia si circulatia prin artere. Pentru varice se prepara un amestec din 6 picaturi de ulei esential de lamaie si 200 ml apa.
Acest lichid cu aroma de lamaie se aplica sub forma de comprese din tifon umede pe zona afectata. Se tin timp de jumatate de ora si este bine ca tratamentul sa fie repetat de trei ori pe zi. De asemenea se poate face si masaj pe piele cu un amestec din ulei vegetal si cateva picaturi de ulei esential de lamaie, astfel se elimina toxinele din organism si se imbunatateste circulatia sangelui.
Datorita proprietatilor antibacteriene uleiul de lamaie poate proteja dintii de carii si ameliora sangerarea gingiilor. Se pun 4 picaturi de ulei de lamaie la jumatate pahar cu apa, se amesteca si se clateste gura pe parcursul zilei. Pentru o respiratie proaspata se poate adauga in pasta de dinti de pe periuta o picatura de ulei de lamaie, apoi se spala dintii si astfel acestia vor fi mai albi iar mirosul urat din gura va disparea.