La varsta a treia omul parcurge o etapa existentiala naturala numita batranete care se caracterizeaza prin anumite transformari biologice ale intregului organism. Astfel pot sa apara diferite tulburari de comportament sau ale functiilor psihice care afecteaza relatiile cu cei din jur si in mediul social.
O persoana in varsta se adapteaza mai greu cu schimbarile din viata sa mai ales ca se afla in situatia in care se confrunta cu situatii ce ii pot induce stari de nostalgie, tristete sau chiar depresie. Acum este momentul cand apar stari de dezamagire create de retragerea din activitatea profesionala, de pierderea prestigiului social, de faptul ca este dependenta de cei din jur, de parerea de rau pentru pierderea celor apropiati sau de plecarea copiilor.
Multi oameni care ajung la pensie incearca sa se adapteze unui nou stil de viata si isi cauta noi ocupatii in functie de cat le permite starea de sanatate fizica si mentala. Din pacate la majoritatea apare un declin biologic dar si o deteriorare a functiilor psihice. Astfel persoanele in varsta ajung sa sufere de pierderi de memorie, de monotonie in procesul gandirii, de neincredere, teama, au tendinta de a vorbi mult, de a insista sa abordeze un anumit subiect, etc.
De asemenea multe persoane devin egoiste, avare, egocentrice si se adapteaza cu dificultate la situatii noi. Unii par sa accepte destul de usor procesul de imbatranire, altii din contra se inchid in sine si pot intra in depresie din cauza ca nu accepta imbatranirea proprie. Astfel se pot dezvolta anumite manifestari nu tocmai agreate de cei din jur si anume: agresivitatea, nerabdarea, critica excesiva, vaicareala, tendinta de a fi autoritar, teatral si nervos.
De multe ori oamenii in varsta dezvolta nevroze si tulburari comportamentale. Astfel ajung sa fie impulsivi, isterici, enervanti, sa aiba o atitudine autocritica si sa se planga mereu de anumite simptome poate chiar inexistente – toate astfel de manifestari fiind permanente. Exista persoane care ajung sa aiba manifestari paranoice senile, sa aiba idei preconcepute, sa se certe cu vecinii sau sa aiba conflicte cu acestia, sa intretina o stare de tensiune insuportabila cu membrii familiei.
Desigur apar si manifestari psihosomatice paranoice care constau in lipsa de logica in gandire, mania persecutiei, orgoliu exagerat, etc. Ideile delirante de autoacuzare si inutilitate fac unele persoane sa intre intr-o stare accentuata de depresie si chiar sa se gandeasca la sinucidere.
Multe persoane in varsta au tulburari de memorie si rationament. Ajung sa aiba o activitate stereotipa, sa stranga obiecte inutile si vechi, sa aiba o tinuta neglijenta, capacitatea lor de ingrijire personala se reduce tot mai mult. Astfel de tulburari comportamentale se manifesta in functie de starea lor de sanatate, de evolutia bolilor cardiovasculare de care sufera, de hipertensiunea arteriala si ateroscleroza.
Pentru a se preveni deteriorarea fizica si mentala pesoanele in varsta trebuie sa aiba activitati fizice si intelectuale, sa mearga la activitati culturale, la muzee, teatre, expozitii, sa faca excursii si plimbari cat mai des, sa aiba o alimentatie echilibrata prin care sa combata obezitatea.