Mazarea verde poate fi consumata in stare proaspata la inceputul verii, mai ales ca unele soiuri sunt colectate pana la sfarsitul lunii iunie. Aceasta leguma are culoare verde si un gust dulceag datorita zaharurilor din continutul ei. Are numeroase beneficii pentru sanatate, este o sursa de vitamine, fier, mangan, acid folic, proteine, fibre, minerale si altele.
Mazarea verde contine substante flavonoide si antioxidanti care sunt necesari unei bune stari de sanatate. De asemenea are fitonutrieni, vitamina A si C, de aceea este recomandata in prevenirea bolilor cardiovasculare si apreciata pentru rolul ei in neutralizarea radicalilor liberi.
Acidul folic din mazarea verde este important in diviziunea celulara, in cazuri de anemie, afectiuni digestive sau in recuperarea organismului in perioada de convalescenta. De asemenea, mazarea contine si magneziu care impreuna cu acidul folic previne bolile sistemului cardiovascular, hipertensiunea arteriala si malformatiile cogenitale.
Prin consumul de mazare se trateaza anemia, deoarece este o sursa de vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, K) si fier. Vitamina C ajuta la asimilarea fierului in organism si la vindecarea anemiei. Fierul este component al hemoglobinei si necesar corpului pentru ca inlatura starile de oboseala, iritabilitate, paluare, slabiciune si dureri de cap. Vitamina K din aceasta leguma impiedica depozitarea grasimilor in ficat si formarea colesterolului la nivelul acestuia. De asemenea, combate densitatea osoasa si previne osteoporoza. Cu ajutorul ei se fixeaza normal calciul in organism.
Mazarea este bogata in fibre, de aceea este un bun remediu in cazuri de constipatie, afectiuni gastrointestinale, boli ale intestinului, obezitate si cancer de colon. Mazarea furnizeaza organismului minerale valoroase mentinerii sanatatii, in special fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu si mangan.
Aceasta leguma este importanta pentru corp dar si pentru activitatea mentala, creste rezistenta organismului, inlatura oboseala si insomnia, imbunatateste aspectul pielii, parului si al unghiilor.
Mazarea este recomandata si in curele de slabire, deoarece nu are un continut caloric mare, este o sursa de fibre si proteine care ofera o senzatie rapida de satietate fara a manca foarte mult, are efect in arderea grasimilor si in reducerea nivelului de colesterol rau din organism. Ca si complex biologic, mazarea este benefica pentru intregul organism, imbunatateste metabolismul si mentine greutatea normala sub control. De asemenea, mazarea ajuta si sistemul nervos, deoarece contine vitamina B1, magneziu si zinc.
Slabesti 3-4 kg in 7 zile cu dieta cu mazare verde
Se poate manca mazare verde proaspata sau fiarta. La fel de buna este si mazarea congelata, recomandata pentru cei care tin dieta in anotimpul rece.
- La micul dejun se poate servi: o cana cu lapte ce are un continut redus de grasimi si 3-4 linguri cu cereale, iar ca desert un mar; sau o felie de paine neagra prajita unsa cu putin unt si miere de albine.
- La pranz se manca o portie din urmatoarele preparate: supa din mazare si cartofi; sau supa de mazare verde; sau supa din mazare cu porumb; sau orez cu mazare, salata de legume, verdeturi si mazare.
- La cina se serveste iaurt, fructe ori suc de fructe.