În medicina tradițională populară se folosește o plantă ierboasă, aromatică numită calapăr care are denumirea științifică Chrysantemum balsamita și face parte din familia Asteraceae. Este numită și izma-Maicii-Domnului, spiculețe, dumbravnic, busuiocul-fetelor, busuiocul-sfintelor și crește în grădinile rurale și pe câmp.
Este cultivată și în scop ornamental deoarece are florile mici și galbene, dispuse în inflorescențe parfumate. Are tulpina ramificată iar frunzele verzi, lanceolate, lucioase, cu marginile dințate și de asemenea mirositoare. O tufă de calapăr poate crește înaltă de 1,20 m.
Proprietățile plantei calapăr
De la această plantă perenă se recoltează părțile aeriene și se folosesc în scop dermatologic și fitoterapeutic. Planta se culege în lunile iulie, august și septembrie deoarece atunci este înflorită. Recoltarea se face dimineața după ce roua s-a ridicat, se pune la uscat în locuri curate și bine aerisite, pe coli de hârtie. După ce s-a uscat, planta se depozitează în săculeți de hârtie.
Datorită parfumului pe care îl au florile și frunzele, planta este utilizată la aromatizarea lichiorurilor și la împrospătarea aerului în încăperi. Are în compoziția sa ulei volatil, parafină, substanțe active cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și vindecătoare.
Frunzele de calapăr sunt un bun remediu pentru tăieturi, furuncule, eczeme, răni, ulcerații. Decoctul din plantă uscată poate ajuta în tratamentul aftelor bucale sub formă de gargară. Tinctura de calapăr se aplică pe scalp, se masează ușor și ajută în prevenirea căderii părului. De asemenea decoctul din plantă ajută în prevenirea cheliei și în stimularea creșterii părului.
Calapărul este o plantă eficientă în tratamentele dermatologice, este folosită în cazuri de herpes bucal, furuncule, ulcerații, afte, răni, eritem, contuzii, plăgi și alte leziuni cutanate. Frunzele de calapăr sunt un excelent remediu contra bubelor, ele sunt folosite foarte tare în medicina populară. De asemenea, planta este un remediu antiinflamator, un calmant al durerilor hepatice și menstruale. Se poate folosi sub formă de infuzie în afecțiunile vezicii biliare, tulburări dispeptice, pentru eliminarea pietrelor la rinichi.