Alcoolul nu trebuie privit ca un aliment! Află cum îți poate distruge sănătatea!

0
211
Alcoolul nu trebuie privit ca un aliment! Află cum îți poate distruge sănătatea!

Alcoolul este unul din cei mai importanți antagoniști ai sănătății. Consumul de alcool la noi în țară a crescut, alcoolismul a devenit un factor care afectează sănătatea mintală și fizică a populației. Oamenii caută mijloace de evadare din realitatea cotidiană și astfel își îneacă amarul în alcool. Această necesitate de refulare corespunde unui mecanism mintal al omului dar nu ar trebui să fie o explicație pentru consumul exagerat de alcool. Deși acestei băuturi i s-a atribuit și virtuți terapeutice – cum ar fi ,,vinul revigorează organele debilitate” – trebuie să se cunoască și efectele nocive ale acestuia.

O cantitate mică de alcool administrată înainte de masă poate crește pofta de mâncare și poate ajuta digestia bolului alimentar (prin creșterea secrețiilor gastrice și a celor pancreatice). Din păcate, dacă se face abuz de alcool și se instalează alcoolismul, organismul este afectat negativ, secrețiile pancreatice și secrețiile gastrice nu se mai fac normal, ingestia scade și se ajunge la denutriție.

Dezechilibrul metabolic produs va duce la lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate. Deși se spune că alcoolul este un aliment nu trebuie privit astfel deoarece nu contribuie la desfășurarea proceselor metabolice și la realizarea funcției de troficitate. Dacă ar conține substanțe nutritive l-am putea include în categoria alimentelor însă etanolul din compoziția lui nu face decât să distrugă vitaminele și mineralele din corp și să afecteze astfel celulele, țesuturile, organele. Specialiștii în domeniul sănătății spun despre nevoia organismului de a avea o alimentație bogată în substanțe nutritive.

Dacă se consumă alcool în exces și se inhibă pofta de mâncare organismul va avea o cantitate redusă de nutrienți și va ajunge la o carență de astfel de substanțe necesare sănătății. Persoanele care nu beau alcool au capacitatea de a-și reface organismul mai ușor după afecțiuni sau boli și de a-și recăpăta vigoarea și sănătatea. Organismul percepe alcoolul ca pe o substanță străină ce pătrunde în sânge și caută să o elimine cât mai repede. Descompunerea alcoolului durează și efectele lui negative sunt resimțite de organism.

Alcoolul poate avea consecințe asupra glandelor suprarenale, afectează funcția acestora și producerea de colesterol. Prin consumul de alcool scade rezistența organismului și riscul de îmbolnăvire crește. Alcoolul, în urma proceselor oxidative, duce la apariția acetaldehidei în organism, care produce tulburări metabolice. Aceasta va cauza simptome de transpirație, greață și vomă. Acetaldehida împreună cu coenzima A formează acetil-coenzima A și încetinește procesele metabolice.

De asemenea, acetil-coenzima A afectează procesul oxidativ normal al alcoolului de a realiza sinteza trigliceridelor, colesterolului și acizilor grași, astfel ficatul este afectat și crește riscul de boli ateromatoase. Ficatul va fi intoxicat cu alcool și nu va reuși să realizeze normal oxidarea lipidelor endogene și a acizilor grași (și așa cantitatea lor fiind mai mare din cauza procesului diminuat de oxidare, de care spuneam mai sus).

Citește și:  Unele tipuri de grăsimi și zahăr din alimentele procesate pot duce la astm

Alcoolul nu trebuie privit ca un aliment!

Consecința va fi de încărcare grasă a ficatului și de creștere a riscului de ciroză hepatică (boală frecventă la alcoolici). Ciroza se produce din cauza alcoolului, a suferințelor gastrice, a bolilor intestinale, a tulburărilor de malabsorbție, a problemelor hepatice și pancreatice. Toate aceste suferințe apar din cauza consumului exagerat de alcool, deci efectele nocive ale acestei băuturi sunt foarte mari.

Unii oameni au ideea preconcepută că alcoolul le dă putere și chef de muncă, de aceea beau înainte de a face o activitate fizică. Din păcate ei se înșeală deoarece alcoolul îi face să aibă o falsă senzație de energie, în realitate ei își pierd din forță și din capacitatea de a rezista la efort. Oboseala îi copleșește destul de ușor, devin somnoroși, au senzația că nu mai pot face efort fizic sau intelectual. Alcoolul are efect de stimulent doar foarte puțin timp, la început, prin excitarea sistemului nervos.

Oamenii beau mai mult iarna, ei cred că alcoolul le încălzește organismul. Acest lucru nu trebuie privit ca o virtute a alcoolului deoarece este fals. Alcoolul poate crea doar senzația de încălzire a corpului prin faptul că produce vasodilatația periferică. Astfel se pierde și mai multă căldură prin vasele periferice și organismul va simți și mai mult frig.

Organismul are tendința de a economisi energie pentru organele vitale și de aceea sub acțiunea frigului se reduce circulația periferică. Alcoolul face ca acest proces să nu se realizeze normal și senzația de frig să persiste. În concluzie alcoolul face mai mult rău decât bine, în niciun caz nu mărește rezistența organismului.

Alcoolul este nociv pentru organism dacă este consumat în cantitate mare, este o otravă care dă dependență și are efecte dăunătoare asupra corpului. Alcoolul este toxic pentru organism, efectele sale de care spun oamenii (că încălzește organismul, dă forță, putere, întărește sănătatea) sunt nejustificate și trebuie înțelese așa cum sunt în realitate.

Din păcate oamenii cheltuie mulți bani pe alcool deoarece cred în efectele stimulatoare ale consumului acestei băuturi, care sunt o mare păcăleală sau țin foarte puțin timp. Consecințele consumului exagerat de alcool pot fi devastatoare pentru organism, duc la îmbolnăvirea acestuia. Prin consum repetat, se ajunge la dependență, este afecată negativ sănătatea fizică și mintală a omului, comportamentul său în societate față de persoanele din jur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.