Cele mai bune poziții de somn pentru cuplu – Dormitul separat îți poate îmbunătăți relația

0
815

De ce mulți oameni dorm singuri, deși sunt în cuplu? Care sunt cele mai bune poziții de somn pentru cuplu? Potrivit unui sondaj recent realizat de cercetători, pe un număr de 3.000 de persoane, s-a constatat că 20% dintre acestea petrec 3 din 7 nopți pe săptămână în dormitoare separate, din cauza problemelor de somn ale partenerului sau partenerei lor.

Află în acest articol care sunt avantajele dormitului separat și care sunt considerate cele mai bune poziții de somn alături de partener.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce este mai bine să dormi singur?
  2. Cele mai importante motive pentru care dormim împreună
  3. Cele mai bune poziții de somn pentru cuplu

1. De ce este mai bine să dormi singur?

Dormitorul este locul în care fiecare om vrea să se liniștească, să se odihnească cât mai bine, să aibă un somn de calitate. Somnul este important pentru funcționarea biologică și emoțională. Oamenii trebuie să doarmă foarte bine noaptea, pentru a se simți în formă a doua zi.

Când vine vorba de somn, fiecare om se gândește la el însuși, devine foarte pragmatic, pentru că are nevoie de odihnă. Oricât și-ar iubi partenerul, dacă acesta îi deranjează somnul, la un moment dat se satură. Asta îl face să nu mai doarmă împreună, să vrea să aibă parte de un somn bun într-un pat separat.

Ce arată studiile cercetătorilor și sondajele de opinie?

În mod normal, fiecare om ar trebui să se culce în patul său, sau chiar într-o altă cameră, pentru a avea confortul și liniște,a atât de necesare unui somn bun, sănătos pentru organism.

Potrivit unui studiu de pe cbc.ca, tot mai multe cupluri aleg să cumpere locuințe două dormitoare, pentru că optează să doarmă în paturi separate. În acest fel, relațiile de cuplu se pot îmbunătăți. Specialiștii precizează că la 30-40% dintre cuplurile care dorm separat, observațiile clinice despre calitatea somnului arată că aceasta poate îmbunătăți relațiile dintre parteneri.

Cercetătorii au spus că: „La oamenii care dorm împreună creierul nu ajunge la stadii adânci de somn, pentru că ei se trezesc de câteva ori pe noapte din cauza mișcărilor sau a sunetelor și acest fapt poate crea o mulțime de probleme.”

Un sondaj de opinie arată că una din 4 persoane alege să doarmă separat, sau pe o canapea, pentru a avea un somn mai bun și mai odihnitor. Motivele sunt: sforăitul, mișcarea în somn, tulburările de somn.

Un sondaj din America, arată că din 1.004 adulți aproximativ 12% dintre persoanele căsătorite dorm separat. De asemenea, un alt sondaj din anul 2005, arată că din 1.506 persoane, aproximativ 23% dintre acestea dorm în paturi separate. Asta nu înseamnă că oamenii nu se iubesc sau că o persoană din cuplu nu mai este îndrăgostită de cealaltă persoană. Ideea este că fiecare om vrea să fie odihnit, are nevoie de un somn bun.

Separarea nocturnă a partenerilor – Avantaje

Există câteva argumente în favoarea separării nocturne a partenerilor:

  • Fiecare va dormi mai liniștit, va scăpa de problemele de somn ale partenerului sau ale partenerei.
  • Specialiștii spun că un bărbat se mișcă prin somn, noaptea, mai mult decât o femeie și de asta poate deranja somnul acesteia. Bărbații se foiesc prin somn de 20 ori pe noapte, ceea ce este supărător pentru partenera lor.
  • Chiar dacă există poziții de dormit pentru un somn mai liniștit în cuplu, totuși dormitul singur în pat este mult mai bun pentru sănătatea fizică și mentală a oricărei persoane; asta influențează și sănătatea relației de cuplu.
  • Lipsa de somn poate cauza în timp acumularea de oboseală și apariția unor probleme de sănătate – îmbătrânire prematură, scăderea memoriei, slăbirea sistemului imunitar al organismului.
  • Privarea de somn crește riscul de diabet, obezitate și boli de inimă.
  • Atunci când partenerii dorm separat, ei se trezesc mai odihniți și mai bine dispuși, lucru important pentru o relație de căsătorie mai fericită.
  • Unele persoane ar spune că dormitul în pat separat ar putea reduce emoția în relația de cuplu. Ceea ce au precizat specialiștii arată de fapt alt aspect și anume că oboseala poate afecta nivelul de testosteron și dorința sexuală la un bărbat.
  • Medicii recomandă paturile separate deoarece, în orice cuplu, oamenii au comportamente diferite de somn și nevoi diferite de odihnă. Unii au somnul destul de agitat, se foiesc frecvent în pat, sforăie, tresar, dau din picioare, au insomnie și tulburări de somn. Toate acestea pot deranja foarte mult cealaltă persoană din cuplu și în timp, ea va deveni foarte obosită.
  • Un somn excelent, separat, va face ca ambii parteneri să fie mai calmi, mai sănătoși, mai odihniți, astfel relația lor va fi mai bună, mai echilibrată.

2. Cele mai importante motive pentru care dormim împreună

La fel ca dormitul separat și dormitul împreună este o alegere valabilă pentru cupluri. Unii oameni preferă să doarmă separat, pentru că unul dintre ei sforăie. Alții vor să doarmă mereu împreună, pentru că în opinia lor, asta le aduce mai multă emoție.

Citește și:  Top 10 exercitii pentru dezvoltarea creativitatii. Cum iti poti dezvolta imaginatia creativa?

Există oameni care vor să doarmă neapărat lângă partener. Pentru ei asta înseamnă un semn de încredere și de iubire. Atunci când unul dintre parteneri sforăie, sau are apnee de somn, dormitul împreună poate deveni o problemă; asta pentru că unul sau ambii sunt privați de somn.

De ce vor oamenii să doarmă împreună?

Motivele sunt:

  • Unii oameni au somnul liniștit, nu au nicio problemă care să-i facă să doarmă separat.
  • Le place să știe că partenerul este aproape și sunt bucuroși să-l vadă când se trezesc dimineața.
  • Dormitul împreună le dă oamenilor siguranță emoțională.
  • Unii spun că se simt protejați și în siguranță alături de partener.

Majoritatea cuplurilor consideră că împărtășirea unui pat reprezintă o expresie a intimității, dragostei și pasiunii. Din păcate aceste persoane care dorm împreună, nu se odihnesc prea bine și de asta ajung să aibă parte de tulburări nocturne.

Potrivit unui studiu, prezentat pe ncbi, în Germania, problemele de somn și problemele în relație tind să apară în mod simultan. Noaptea nedormită a unui partener cauzată de sforăitul sau tulburările de somn ale celuilalt, poate crea conflicte în relația lor, chiar a doua zi. Lipsa de somn poate afecta starea acelei persoane; îi provoacă creșterea de cortizol (acel hormon al stresului) și astfel apar și probleme în relația de cuplu.

3. Cele mai bune poziții de somn pentru cuplu

Psihologii spun că anumite poziții de somn sunt benefice pentru cuplu. Acestea pot evidenția și anumite probleme în relația dintre două persoane, sau pot arăta lucruri din subconștient.

Poziția în care partenerul își ține partenera în brațe este foarte intimă și relaxantă. Persoana care este ținută în brațe se simte protejată și în siguranță. Dintre toate celelalte poziții de somn, aceasta este cea mai bună pentru a salva o relație. Psihologii consideră că ținutul în brațe arată că partenerii se pot baza unul pe celălalt.

Poziția față în față, fără atingere arată că ambii parteneri își doresc mai mult de la relație, dar până acum nu și-au arătat sentimentele. Psihologii spun că în această poziție înainte de somn, partenerii pot discuta deschis; ei pot să-și comunice sentimentele, pentru a-și crește intimitatea.

Poziția spate în spate este foarte relaxantă. Deși pare una din acele poziții de somn în care partenerii par supărați, nu este așa. Poziția de somn spate în spate arată de fapt independența personală în relație. Psihologii spun că este o poziție bună pentru sănătate, deoarece nu apar dureri corporale. Ambii parteneri se simt confortabil, au somnul bun și nu au nevoie de prea multe gesturi tandre, chiar și în timpul somnului, de a-și arăta dragostea.

Poziția la distanță, pe cele două părți ale patului, arată că cei doi au anumite probleme în relație. De regulă, oamenii au tendința de a dormi la distanță, atunci când au certuri, resentimente, când sunt supărați sau au un conflict nerezolvat.

Poziția când ambii parteneri dorm pe burtă arată sentimente de vulnerabilitate și furie. Ambii parteneri încearcă să-și ascundă trăirile negative și refuză să-și exprime liber ceea ce simt.

Alte poziții de somn

Poziția în care partenera își sprijină capul pe pieptul bărbatului arată faptul că cei doi au încredere unul în celălalt. Psihologii consideră asta ca fiind o poziție prin care cei doi își arată tandrețea, încrederea că sunt oricând gata să se sprijine unul pe altul. Pe de altă parte, față de alte poziții de somn, aceasta nu este foarte confortabilă. La un moment dat, unul dintre cei doi poate suferi de amorțeală și rigiditate musculară, ceea ce nu este tocmai plăcut. Asta poate deranja somnul ambilor parteneri în timpul nopții.

Poziția față în față, ca într-o îmbrățișare strânsă este folosită de multe cupluri în care există pasiune. Față de alte poziții de somn, în acest caz se vede clar co-dependența în relație. Psihologii spun despre această poziție că este cam incomodă și nu o recomandă, din punct de vedere al sănătății. Partenerii nu au mult spațiu pentru respirație, iar după un timp, pot avea chiar și dureri corporale din cauza rigidității musculare.

Poziția față în față, doar cu picioarele încrucișate demonstrează dorința de legătură emoțională. Această poziție este un semn de pasiune și dragoste în relația de cuplu.

Poziția față în față, cu atingerea mâinilor indică dorința partenerilor de a-și oferi libertate, faptul că ei trăiesc în armonie și sunt mulțumiți de relație. Uneori dormitul față în față poate fi deranjant, pentru că trebuie să simți respirația partenerului în față, toată noaptea.

Poziția în care un partener ocupă aproape tot patul, iar celălalt doarme pe un colț de pat, arată că unul este foarte egoist și tinde să diminueze și nevoile de somn ale celuilalt. În acest caz primul se odihnește mai mult, al doilea care doarme mai înghesuit, este în situația când nu se odihnește aproape deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.