Ce suplimente nutritive sunt indicate pentru consolidarea sistemului imunitar?

0
408
Ce suplimente nutritive sunt indicate pentru consolidarea sistemului imunitar

Consolidarea sistemului imunitar este foarte importantă pentru menținerea sănătății. Potrivit cercetătorilor dacă vrem să ne asigurăm starea de sănătate trebuie să ne creștem imunitatea. Adevărata sănătate a organismului nu este obținută prin medicamente ci prin menținerea unui sistem imunitar care funcționează corect. Acesta are rolul de a combate microorganismele care ne invadează organismul, de a elimina agenții patogeni și de a distruge celulele care au devenit periculoase pentru corp.

Orice persoană care are un sistem imunitar slab se poate îmbolnăvi rapid deoarece acesta nu mai are capacitatea optimă de a lupta împotriva microorganismelor și astfel, crește riscul de boli și este îngreunat procesul de vindecare. În toate țesuturile organismului apar celule ale sistemului imunitar care au acțiune de combatere a agenților patogeni. În concluzie, omul trebuie să aibă un sistem imunitar puternic pentru a face față oricărei probleme a organismului său.

Există o legătură între sistemul imunitar și îmbătrânirea organismului. Deja se știe faptul că oamneii în vârstă și copiii au un sistem imunitar mai slab. Acest lucru face ca ei să aibă un risc crescut de îmbolnăvire ca urmare a reducerii capacității răspunsului imun. Numeroase studii au arătat deja riscul mai mare de îmbolnăvire a persoanelor în vârstă. Se pare că la acestea scade numărul de limfocite T care sunt produse de timus și astfel există mai puține celule imunitare care să combată infecțiile.

Explicația este următoarea: această glandă – timus – se atrofiază cu vârsta. De asemenea este vorba și despre scăderea eficienței de producere a celulelor măduvei osoase care cresc numărul de celule ale sistemului imunitar. Sunt numite celulele stem și se dezvoltă în măduva osoasă, iar rolul lor este de a produce globule albe, celule NK, celule B, timocite, granulocite, trombocite. Sistemul imunitar funcționează din naștere dar nu la capacitatea maximă, funcția sa imunitară se dezvoltă în timp ce organismul învață să lupte împotriva antigenilor. Imunitatea înnăscută se dezvoltă și apare imunitatea adaptativă.

Cele mai importante celulele de apărare a organismului sunt globulele albe care sunt mai mari decât celulele roșii, se mișcă liber prin fluxul sangvin și pot traversa pereții celulelor. Ele ajung astfel în zona unde s-a produs leziunea și infecția, scopul lor este de a produce vindecarea. Sunt de tipul granulocitelor, limfocitelor și monocitelor. Majoritatea oamenilor care au sistemulul imunitar scăzut pot prezenta o serie de simptome catacteristice ca de exemplu: stări de oboseală și apatie, vindecare lentă a rănilor, infecții vaginale, reacții alergice, diaree, infecții, dureri de cap, etc.

Pentru a rămâne sănătoși trebuie să avem un stil de viață echilibrat și astfel să ne menținem un sistem imunitar puternic. Un lucru cert este că fumatul este contraindicat, acesta scade sistemul imunitar. Menținerea greutății corporale în limitele normale este necesară, iar acest lucru se poate face printr-o dietă bogată în cereale integrale, fructe și legume.

Cei care consumă alcool trebuie să facă acest lucru cu moderație, excesul distruge sănătatea. Igiena trebuie respectată deoarece predispune la infecții. Odihna are un rol esențial pentru sănătate, este indicat să dormi 7-8 ore pe noapte. Pentru întărirea sistemului imunitar al organismului se administrează suplimente cu substanțe nutritive. Este vorba despre a acoperi deficitul din organism de micronutrienți, de minerale și vitamine.

Citește și:  Exerciții fizice care ameliorează durerea de umăr

Una din vitaminele care au un puternic efect antioxidant este vitamina E. Aceasta ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului, de aceea trebuie administrată la orice persoană. Zincul este un mineral foarte important pentru sistemul imunitar, stimulează funcționarea corectă a celulelor T și a altor celule care au un rol asemănător de menținere a sănătății. Zincul se ia în cantitate moderată 15-25 mg zilnic. Pentru echilibrul zincului în organism se recomandă administrarea de cupru, câte 3 mg pe zi.

imbunatatirea sistemului imunitar

Vitaminele din complexul B sunt necesare sănătății. Acestea combat stresul care afectează buna funcționare a creierului și a întregului corp. Vitamina B2 crește rezistența organismului la bacterii și deci îmbunătățește imunitatea acestuia. Vitaminele B6 și B12 cresc eficiența aminoacizilor și asimilarea enzimelor în organism, iar în plus scad riscul de dezvoltare a tumorilor.

Manganul are efect în organism împreună cu vitaminele B și ajută sistemul imunitar să funcționeze corect. Vitamina C crește rezistența corpului la infecții. Vitamina D ajută organismul să lupte împotriva a numeroase boli. Vitamina A previne cancerul și bolile de inimă. Se poate administra împreună cu beta-caroten și substanțe carotenoide care sunt antioxidanți eficienți în combaterea radicalilor liberi și creșterea imunității. Seleniul distruge radicalii liberi și menține starea de sănătate a corpului.

Suplimentele nutritive pe bază de plante au un efect benefic asupra sistemului imunitar. O cantitatea de 2000 mg alge este suficientă pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Suplimentele din rădăcină de astragalus au efect anticancerigen, au proprietăți imunostimulatoare și antioxidante pentru ficat. Astfel de suplimente se iau la recomandarea unui medic și în doze mici, bine stabiliate de acesta.

Echinaceea are efect bun asupra sistemului limfatic și sistemului imunitar al organismului. Aloe vera crește de asemenea imunitatea corpului. Un puternic antioxidant este ginko biloba de aceea astfel de suplimente sunt foarte bune pentru combaterea simptomelor de slăbiciune generală în organism, care apar din cauza unui sistem imunitar slăbit. Aceste suplimente sunt benefice și asupra creierului.

Usturoiul și ceapa sunt un remediu excelent infecțiilor deoarece luptă împotriva bacteriilor, ciupercilor, virusurilor, a agenților patogeni în general. Pentru protejarea sistemului imunitar este bună spirulina, aceasta se ia mai ales în perioada în care dieta este săracă în substanțe nutritive. Spirulina are efect detoxifiant, vindecător, imunostimulator.

Coenzima Q10 protejează inima, crește oxigenarea celulelor și eficiența sistemului imunitar. Acizii grași esențiali mențin sănătatea organismului, de aceea trebuie să facă parte din dietă. Un supliment cu efect energizant și de protejare a membranei celulare este Acetil-L-carnitină. Glutationul impiedică formarea radicalilor liberi și protejează globulele roșii și celulele imunitare. Pentru protecția celulară este eficientă lecitina.

În combaterea efectului nociv al radicalilor liberi sunt recomandate suplimentele de L-cisteină, L-lizină, L-metionină, L-ornitină, L-arginină. Prevenirea alergiilor (la polen, poluanți, alimente) se face prin administrarea de suplimente de quercitină și bromelină.

Îmbunătățirea stării de spirit, combaterea stresului și menținerea greutății corporale în limite normale trebuie să se facă sport. Sunt contraindicate drogurile. Consumul de alimente în exces este o greșeală. Trebuie evitate alimentele procesate, băuturile carbogazoase, grăsimile, zahărul și sarea în exces.

Video – Globulele albe: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.