Oboseala psihică poate duce la epuizare completă și la boli legate de stres, deci afectează calitatea vieții. Această boală a secolului 21 este în mare parte tratabilă prin conștientizare, plante, dietă, alegeri de stil de viață sănătos. Află în acest articol cum să lupți împotriva oboselii psihice, care sunt principalele plante și alimente care reduc oboseala psihică.
Navigare rapidă în articol:
1. Oboseala psihică – Cauze
Mulți oameni sunt atât de copleșiți de viața pe care o trăiesc, încât nu mai este de mirare că se simt în permanență obosiți. Ei duc un stil de viață prin care încearcă să țină pasul cu lista mare de sarcini, luptându-se să rămână pe linia de plutire într-o avalanșă de cerințe financiare, iar asta îi face să fie mereu în pragul dezechilibrului.
Oboseala psihică se aseamănă cu oboseala fizică, dar în esență este un simptom care îngreunează viața, capacitatea de a gândi și a acționa. Sunt câteva lucruri pe care oamenii le fac în mod frecvent și care duc la oboseală psihică. De pildă, ei nu reușesc să reducă stresul sau să înțeleagă că luarea prea multor decizii poate fi epuizant pentru minte. Deciziile care implică autocontrol și multă concentrare duc la epuizare psihică.
Alte cauze ale oboselii psihice sunt:
- Asumarea prea multor responsabilități poate duce la extenuare mentală
- Efortul intens pe parcursul zilei
- Stresul emoțional ce apare în diferite circumstanțe
- Stările depresive sau de anxietate
- Lipsa de somn duce la oboseală și probleme de sănătate; creierul are nevoie de odihnă pentru a se reface
- Anumite boli de care suferă oamenii – hepatita virală, diferite infecții, boli neurologice (scleroza multiplă, sindrom de apnee, boala Parkinson), anemia, boli digestive (boala celiacă sau boala Crohn), boli cardiovasculare (scăderea tensiunii arteriale), etc.
Oboseala psihică – Consecințe
Stările care arată clar că s-a instalat oboseala psihică sunt:
- Nervozitatea, iritabilitatea, lipsa motivației, nerăbdarea, scăderea poftei de mâncare
- Blocajul mental, tulburările de somn, insomnia
- Apatia, somnolența, scăderea capacității de atenție și de concentrare
- Izolarea, starea de dispoziție rea, durerile de cap
- Scăderea productivității muncii
- Lipsa chefului de viață.
Oboseala psihică prelungită are un impact negativ asupra stării interioare, moralul va fi scăzut, iar asta va avea repercursiuni și asupra performanței fizice. Această stare de oboseală conduce la alterarea funcțiilor intelectuale, scade capacitatea de a procesa informațiile și de a reacționa rapid, poate afecta funcțiile cognitive. Oboseala psihică poate deteriora funcțiile senzoriale, cele auditive și vizuale, iar asta va duce la reducerea capacității de a obține informațiile din mediul înconjurător.
Oboseala poate crește și riscul de apariție a accidentelor de circulație, pentru că scade capacitatea de atenție și vigilență. Când ești obosit nu este bine să conduci, pentru că aceste abilități sunt atenuate.
2. Remedii cu plante pentru oboseala psihică
Există câteva plante prin care putem limita oboseala psihică:
Ginkgo Biloba
Extractul de Ginkgo Biloba stimulează circulația sângelui și îmbunătățește activitatea celulelor nervoase. Aportul de Ginkgo Biloba:
- Reduce oboseala psihică și durerile de cap
- Îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, atenția și performanțele mentale
- Ameliorează anxietatea
- Îmbunătățește circulația sângelui
- Îmbunătățește starea de dispoziție.
Se recomandă 40 mg de extract de Ginkgo Biloba de 2 ori pe zi, timp de 3 luni.
Ginkgo Biloba este un medicament minune pentru organism.
Vezi aici un video despre Ginkgo Biloba:
Extract de ceai verde
Ceaiul verde este recomandat atunci când apare acea senzație de oboseală fizică și psihică. Ceaiul verde conține teanină – un aminoacid – care are multe beneficii:
- Menține claritatea minții și acuitatea mentală
- Ajută în menținerea calmului în situații de stres, tensiune și stări de nervi
- Menține în limitele normale tensiunea arterială
- Induce o stare de relaxare, fără a crea somnolență
- Crește performanțele de învățare, capacitatea de concentrare
- Reduce simptomele premenstruale
- Ameliorează efectele negative produse de consumul mare de cofeină
- Îmbunătățește calitatea vieții prin reducerea stresului și a tensiunilor nervoase
- Nu provoacă senzație de somn și dependență.
O cană de ceai verde conține între 10-20 mg de teanină. Există și suplimente alimentare de teanină, o capsulă are cam 200-250 mg din acest aminoacid.
Teanina apare și în frunzele de ceai alb și ceai negru.
Dieta pentru a scăpa de oboseala cronică
Pentru reducerea oboselii psihice este recomandat consumul de alimente care energizează organismul, care au multe vitamine, minerale și alți nutrienți benefici pentru sănătate.
Cele mai bune alimente contra oboselii sunt: spirulina, alga verde Chlorella, semințele de dovleac, semințele de chia, semințe de guarana, semințele de mac.
De asemenea, suplimentele de magneziu îmbunătățesc metabolismul energetic, reduc durerile, spasmele musculare, stările de iritabilitate și depresie, chiar și tulburările de somn ce apar în cazul sindromului de oboseală cronică.
Un alt aspect important este să oferi creierului alimentele de care are nevoie: nuci, semințe, broccoli, ceapa, usturoi, morcovi, sfeclă, caise, afine, ghimbir, etc. Astfel de alimente ajută în echilibrarea energiei pe tot parcursul zilei. Mierea te poate face să ai mai multă energie și să te simți minunat, mai plin de putere și energie. Chiar și aportul de zahăr poate ajuta în creșterea stării de bine, mai ales dacă ți-a scăzut glicemia. Dacă nivelul de zahăr din sânge scade, atunci scade și energia mentală și apare senzația de oboseală psihică.
Exercițiile fizice
Când apare oboseala psihică este recomandat să faci câteva exerciții fizice. Acestea îmbunătățesc circulația sângelui ceea ce are efect bun asupra creierului, crește aportul de oxigen și de substanțe nutritive suplimentare. Acest lucru are efect benefic asupra celulelor creierului, în plus, oboseala psihică este redusă.
Cei care sunt mai în vârstă pot face o activitate sportivă mai ușoară, cum ar fi mersul pe jos.
Odihna
Acesta este cel mai bun remediu împotriva oboselii psihice. Când ai timp liber, este bine să te odihnești pentru a recupera orele de somn pierdute, astfel te vei simți mai bine și oboseala psihică va dispărea. Un pui de somn ziua, timp de 10-20 minute are efect bun asupra stării psihice, elimină oboseala.
Și în zilele pline trebuie să te gândești la sănătatea ta; poți face o pauză, cel puțin atunci când iei masa, pentru a te relaxa și a reduce oboseala psihică. Pauzele de 10 minute sunt foarte bune pentru relaxare și pentru a scăpa de stres, tensiuni și gânduri negative.