Schimbări de dietă pentru ca să previi formarea pietrelor la rinichi

0
73

Stresul poate declanșa formarea pietrelor la rinichi, dacă este combinat și cu o deshidratare cronică. Orice sentiment de tristețe, depresie și anxietate care durează poate crește riscul de îmbolnăvire. Stresul provoacă pierderi de energie în organism, scade imunitatea, duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, la dezvoltarea hipertensiunii arteriale și poate afecta sănătatea rinichilor.

Sfaturi de prevenire a formării pietrelor la rinichi

O persoană care a avut pietre la rinichi trebuie să consume mai puțină sare. Medicii recomandă reducerea aportului de sare la 1.500 mg pe zi. Pentru asta trebuie citită eticheta alimentelor cumpărate, cum ar fi în cazul produselor procesate, conservelor de legume, supelor la conservă, chips-urilor, etc.

De asemenea, este importantă hidratarea organismului. Bea mai multă apă dacă vrei să nu ai dureri renale, sau pietre la rinichi! Cu un aport suficient de apă se previne formarea calculilor renali. Apa reduce simptomele afecțiunilor și bolilor de rinichi.

Dieta bogată în fructe și legume

Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi este recomandată dieta bogată în fructe și legume, care ridică pH-ul urinei. Medicii spun că pH-ul urinei este foarte important. Dacă urina este acidă, ea favorizează precipitarea cristalelor de acid uric. Dacă urina este alcalină, atunci ea va predispune la precipitarea uraților și fosfatului.

Pentru a schimba pH-ul pe partea alcalină, atunci trebuie schimbată dieta; ea ar trebui să conțină fructe, legume, produse lactate, fructe de pădure, apă alcalină și trebuie evitate pe cât posibil cerealele și carnea.

Este important de redus consumul de alimente care au oxalați – ce pot duce la formarea de calculi renali. Astfel de alimente sunt: arahidele, ciocolata, cafeaua, spanacul, migdalele, soia, rubarba, cartofii dulci, tărâțea de grâu, nucile pecan. Pietrele la rinichi sunt formate în special din oxalați și calciu.

În ceea ce privește calciul, acesta trebuie să facă parte din dietă, deoarece cu ajutorul lui se previne osteoporoza. Oxalatul este pricipalul factor care duce la dezvoltarea calculilor renali și deci el trebuie pe cât posibil eliminat. Calciul reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi, pentru că leagă acidul oxalic și ajută la excreția acestuia din organsim prin urină. Alimente bogate în calciu sunt: brânză, lapte, iaurt cu un conținut redus de grăsimi, tofu, semințe de susan și altele.

Dacă aportul de proteine crește, atunci scade pH-ul urinei și asta poate duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Tâmâia – un leac de eliminare a pietrelor la rinichi

Călugării folosesc la mănăstiri un tratament naturist pe bază de tămâie care ajută la eliminarea calculilor renali. Tratamentul se face o perioadă de timp de 23 de zile, cu tămâie și ulei de măsline, astfel:

  • În prima zi se amestecă foarte puțină tămâie (cât este bobița de piper) cu o lingură de ulei de măsline și se ia dimineața pe stomacul gol
  • A doua zi se amestecă 2 bobițe de tămâie cu o lingură de ulei de măsline și se ia dimineața pe stomacul gol
  • A treia se amestecă 3 bobițe de tămâie cu o lingură de ulei de măsline și se ia dimineața pe stomacul gol; se conținuă tot așa până în a 12-a zi, când se amestecă 12 bobițe de tămâie cu 3 linguri de ulei de măsline
  • Apoi tratamentul se face în ordine descrescătoare
  • A 13-a zi se amestecă 11 bobițe de tămâie cu 3 linguri de ulei de măsline și se administrează pe stomacul gol
  • A 12-a zi se amestecă 10 bobițe de tămâie cu 3 linguri de ulei de măsline și se administrează pe stomacul gol
  • A 11-a zi se amestecă 9 bobițe de tămâie cu o lingură de ulei de măsline și se administrează pe stomacul gol și tot așa până în a 21-a zi.
Citește și:  Terapia Gerson – Dietă pentru tratarea cancerului și a altor boli grave

Apoi se face pauză de o zi. După aceea se bea 3 zile câte 2 căni de ceai de pelin, dimineața și seara. De asemenea, pentru masa de prânz se recomandă câte un pahar cu suc de lămâie natural. Acest tratament se aplică în unele mănăstiri de călugări ortodocși.

Sfaturi pentru sănătate

După orice afecțiune și boală la rinichi este necesar un program de restabilire psihică și emoțională, care poate include o serie de exerciții fizice. Acestea sunt foarte benefice pentru sănătatea corpului, pentru starea fizică și psihică. Prin sport se redobândește forța musculară, se reduce nivelul de colesterol din sânge, se scade în greutate.

Exercițiile fizice ajută la oxigenarea creierului, la creșterea numărului de globule roșii din vasele de sânge, la scăderea riscului de boli cardiace, la îmbunătățirea calității somnului noaptea. Alte avantaje sunt: creșterea stimei de sine, a sentimentului de independență, combaterea depresiei și a stărilor de anxietate pe măsură ce nivelul de serotonină crește.

Exercițiile fizice se fac în mod frecvent, de 3-4 ori pe săptămână, dar la un nivel moderat, fără a exagera și fără a forța organismul. Programul poate include de pildă: exerciții de inot, dans aerobic, ciclism dar și plimbare pe jos în aer liber, în zone nepoluate.

Pentru mai multe aspecte, trebuie cerut și sfatul medicului, înainte de a începe un program de exerciții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.