Dislipidemia te expune la riscul de boli cardiovasculare! – Cum se poate trata?

0
6

Dislipidemia poate să apară la orice vârstă și reprezintă o afecțiune caracterizată prin modificarea valorilor de lipide, colesterol și trigliceride din sânge. Potrivit medicilor, cel mai simplu mod prin care îți poți reduce riscul de boli cardiovasculare este să faci modificări în stilul de viață. Asta presupune să fii atent la dietă și să faci mai multă mișcare.

În ceea ce privește dislipidemia și bolile cardiovasculare, există 3 lucruri care țin de stilul de viață și care pot predispune la aceste probleme de sănătate: sedentarismul, fumatul și dieta necorespunzătoare. La acestea se daugă și oboseala, deficitul de somn, abuzurile, programul haotic, stresul, care duc toate la dezechilibre metabolice. O dietă necorespunzătoare este aceea bogată în grăsimi saturate și colesterol, care crește riscul de boli cardiovasculare.

Simptomele dislipidemiei sunt produse și de complicațiile acestei afecțiuni și includ:

  • Amețeală, greață, vărsături, leșin
  • Transpirații reci, epuizare, probleme de somn
  • Dureri de picioare, umflarea gleznelor și picioarelor
  • Presiune și durere la gât, la umeri și spate
  • Dureri în piept, senzație de apăsare în piept
  • Indigestie și arsuri la stomac.

Evaluarea unui pacient cu dislipidemie constă și în căutarea altor probleme de sănătate, cum ar fi: obezitate, pancreatită, afecțiuni cardiovasculare asociate cu arterioscleroza, hipertensiune arterială, sindrom metabolic, intoleranță la glucoză, diabet zaharat de tip 2.

Dislipidemia și bolile cardiovasculare

Infarctele miocardice și cerebrale pun viața în pericol și sunt boli cauzate de arteriscleroză. De asemenea, există și alte boli cauzate de arterioscleroză și anume boli legate și de stilul de viață nesănătos: diabet, sindrom metabolic, hipertensiune arterială.

În ziua de azi, incidența bolilor cardiovasculare sau coronariene a crescut, în multe țări ale lumii. Asta se întâmplă și din cauza unui nivel ridicat de colesterol rău (LDL) în vasele de sânge la oameni. Colesterolul ridicat este un factor de risc al acestor boli grave, pentru că duce la arterioscleroză.

Dislipidemia este o cauză a bolilor cardiovasculare și coronariene. Când sângele este bogat în lipide, în colesterol și trigliceride, apare riscul ca excesul de grăsime să se depună pe pereții vaselor de sânge și să formeze plăcile de colesterol. Aceste grăsimi se acumulează tot mai mult pe pereții vaselor de sânge într-o perioadă destul de scurtă de timp și asta face ca pereții vaselor sanguine să devină mai groși și mai puțin flexibili. Aceste modificări duc la așa numita arterioscleroză.

În plus, plăcile de pe pereții vaselor de sânge se pot desprinde sau rupe și astfel apar trombii, care dacă devin suficienți de mari pot chiar bloca o arteră. Un blocaj al arterelor cerebrale poate cauza un infarct cerebral, iar un blocaj al arterelor coronare ale inimii poate cauza un infarct miocardic.

În concluzie, dislipidemia este percepută ca o afecțiune gravă, ce progresează treptat în arterioscleroză în vasele de sânge și poate crește riscul de boli cardiovasculare și coronariene, riscul de infarct miocardic, infarct cerebral, angină pectorală.

Dislipidemia și diabetul

Datele statistice arată că aproximativ 415 milioane de oameni din lume au diabet zaharat, iar 46% dintre aceștia nu știu că au boala sau nu au un diagnostic clar. Diabetul este o boală gravă care a fost asociată cu anumite anomalii ale lipidelor și lipoproteinelor plasmatice. Medicii spun că este vorba despre o dislipidemie diabetică, o afecțiune caracterizată de un profil lipidic care merge într-o direcție greșită. În acest caz, poate să apară la pacienți riscul de arteroscleroză și boli coronariene.

Citește și:  Picioare umflate și grele – Simptome ale unei insuficiențe venoase?

Dislipidemia apare la 59% dintre oamenii care au prediabet, rezistență la insulină, sau diabet zaharat de tip 2, arată un studiu din China. Rezistența la insulină este asociată și cu o creștere a fluxului de acizi grași care duce la acumularea de grăsime în ficat (cauzată și de peroxidarea lipidelor și de stresul oxidativ).

Tratamentul dislipidemiei în caz de obezitate

Acest tratament se concentrează în special pe modificarea stilului de viață. Asta înseamnă în principal următoarele:

  • Scăderea în greutate
  • O dietă sănătoasă
  • Exerciții fizice regulate.

Obezitatea este cauzată de cantitatea de grăsime ingerată și de aceea trebuie de ținut o dietă sănătoasă, de redus aportul de grăsimi și de calorii.

Studiile cercetătorilor au arătat că:

  • La persoanele cu obezitate, scăderea în greutate de 4-10 kg poate duce la reducerea colesterolul rău (LDL) cu 12%
  • La bărbații cu obezitate se poate obține o pierdere în greutate de 10% printr-o dietă săracă în carbohidrați
  • Restricția calorică are un efect benefic asupra dislipidemiei la oameni.

Uneori însă, la unele persoane, modificarea stilului de viață nu ajunge pentru a obține o scădere suficientă în greutate și reducerea dislipidemiei. În astfel de cazuri, sunt recomandate și suplimente anti-obezitate, sau anumite medicamente.

Ceaiuri pentru dislipidemie și scăderea în greutate

În cazul acestei boli, persoanele care suferă de obezitate trebuie să slăbească. Aceasta se poate face prin diete, suplimente de pierdere în greutate, exerciții fizice, dar și anumite ceaiuri din plante medicinale.

Alături de alimentația adecvată și activitatea fizică, ceaiurile de plante accelerează scăderea în greutate. Cele mai indicate ceaiuri pentru a slăbi sunt:

  • Ceaiul din tei și măceșe care ajută la eliminarea excesului de lichid din corp
  • Ceaiul din păpădie, ghimbir, anason care îmbunătățește sănătatea intestinelor, a rinichilor și ficatului
  • Ceaiul de frunze de măslin reduce nivelul de colesterol din sânge
  • Ceaiul din sunătoare și ștevie care reduce pofta de mâncare
  • Ceaiul din scorțișoară, turmeric, ghimbir care accelerează metabolismul și ajută la descompunerea grăsimilor
  • Ceaiul din cătină și măceșe care este bogat în vitamine și minerale, ajută la creșterea imunității organismului
  • Ceaiul din mentă, roiniță și valeriană care susține bunăstarea emoțională.

Alte sfaturi privind pierderea rapidă în greutate se pot obține și de la un nutriționist, nu doar de la medic.

Pentru a-ți menține sănătatea și a trata la timp anumite boli grave, este important să-ți verifici la timp nivelul de colesterol din sânge. Un lucru este clar: nivelurile anormale de colesterol din sânge pot duce la formarea de depozite de grăsime, la o acumulare de plăci de aterom în vasele de sânge, iar asta crește riscul de boli de inimă și boli vasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.