Acestea sunt cele mai importante proprietăți ale cătinei descoperite de cercetători

0
362
Acestea sunt cele mai importante proprietăți ale cătinei descoperite de cercetători

Cătina alba este o plantă din flora spontană, ce se prezintă sub forma unui arbust tufos cu numeroși ghimpi și care apare îndeosebi în zonele de deal din Dobrogea, Moldova și Muntenia. Este o polivitamină naturală, are efecte unice vindecătoare, proprietățile ei sunt date de numeroșii componenți ai fructelor descoperiți de cercetători. Conținutul de caroten din cătină a fost studiat încă din anul 1949 de către Ignatiev, iar elementele carotenoidice deosebite au fost fizoleina, α-carotenul, β-carotenul și criptoxantina.

Carotenoizii sunt prezenți mai ales în fructe și în uleiul din aceste bobițe și explică proprietățile terapeutice dar și valoarea biologică a plantei. De asemenea, fructele de cătină conțin provitamina A, vitamina C, vitamine din grupul B și E, acid nicotinic, inozitol, vitamina F, alcaloizi și acizi grași. De asemenea cătina albă conține acid linolenic, acid palmitoleic, acid oleic, acid stearic, acid linoleic, acid miristic, acid palmitic, acid ascorbic.

Provitamina A este dată în special de pigmentul de β-carotină. Fructele sunt bogate în vitamina C dar după recoltarea lor conținutul acesteia scade. Specialiștii spun că 30-50 g fructe conțin aproximativ 70 mg vitamina C, ceea ce reprezintă necesarul zilnic pentru un om adult. Fructele de cătină au și substanțe proteice, potasiu, fier, magneziu, sodiu, calciu.

Uleiul de cătină este considerat un medicament deoarece are proprietăți vindecătoare și a dat rezultate eficiente în medicina populară. Conform literaturii de specialitate cătina albă este utilizată în medicina tibetană. Despre uleiul de cătină se spune că ajută în calmarea durerilor, regenerarea țesuturilor, în vindecarea afecțiunilor tractului digestiv, a bolilor dermatologice, a suferințelor tractului uterin, avitaminozelor, reumatismului și bolilor intestinale. Uleiul de cătină este un produs farmaceutic valoros deoarece, după cum am spus mai sus, conține carotenoide și acizi grași, numeroase vitamine importante pentru sănătate.

Mai mult decât atât specialiștii s-au gândit la un mod de conservare a proprietăților acestui ulei și la protejarea substanțelor carotenoide și astfel au adăugat în produse substanțe antioxidante cum este de exemplu vitamina E. Cercetătorii au descoperit și un conținut semnificativ de serotonină în fructele de cătină, substanță cu efecte fiziologice deosebite în ceea ce privește sinteza proteinelor și nu numai. Serotonina este precursoarea melatoninei, succesoarea triptofanului, are rol în procesele fiziologice care țin de sistemul nervos central, are efect antidepresiv și este în general o substanță importantă pentru sănătate.

catina

Produsele din cătină albă sunt eficiente în tratamentul diabetului insulino-nondependent, fapt cofirmat de specialiștii în domeniul medical. Această plantă ajută în tratament dar în sensul că poate veni ca o completare la medicația recomandată de medic. Fructele proaspete de cătină nu se consumă în exces ci în cantități moderate (20-50 g la 2 zile) și oferă rezultate benefice imediate asupra organismului. Persoanele care sunt obosite și extenuate pot consuma astfel de fructe deoarece cresc rezistența la efort fizic sau intelectual.

Citește și:  Matraguna (Atropa belladonna) sau planta vrajitoarelor

Sucul din fructe de cătină este o băutură delicioasă ce conține multe polivitamine naturale și care poate fi combinat cu sucul din fructe de pădure – afine sau mure. Acest preparat este recomandat oricărei persoane, indiferent de vârstă, dar mai ales copiilor, bătrânilor și chiar femeilor însărcinate. Fructele de pădure au substanțe antioxidante iar fructele de cătină sunt bogate în vitamine B, C, E, F. Sucul de cătină (îndulcit cu miere de albine) ameliorează simptomele afecțiunilor tractului respirator, tratează tusea, suferințele gâtului, ale cavității bucale, poate fi un remediu împotriva amigdalitei, gingivitei, sinuzitei, glositei, stomatitei, infecțiilor cu virusuri, microorganisme și alți agenți patogeni.

Cătina ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, vitaminizarea organismului, oprirea căderii părului, tratarea anemiei, oboselii, a cancerului esofagan și de stomac. Infuzia din fructe de cătină este un bun remediu pentru anumite afecțiuni și boli: nevroze, depresii, hepatită cronică, reumatism, gută, ateroscleroză, etc.

Uleiul de cătină realizat din fructele proaspete ale acestei plante poate fi un produs natural bogat în vitamine (mai ales A, C și E) și ajută în tratamentul afecțiunilor pielii, în combaterea depresiei și a stresului, consolidarea sistemului imunitar, îmbunătățirea stării de sănătate în perioada de convalescență, a activității cardiace și a activității fizice și intelectuale care au dus la oboseală și surmenaj.

Uleiul de cătină are proprietăți calmante, antibactericide, protejează pielea de acțiunea radiațiilor, grăbește vindecarea plăgilor, arsurilor și degerăturilor, poate ameliora durerile reumatice, poate ajuta în eliminarea infecțiilor cutanate, a uscăciunii pielii și în reducerea ridurilor. Uleiul de cătină scade aciditatea din stomac de aceea este eficient în tratamentul unor suferințe ale tractului gastro-intestinal, are efect bun asupra ficatului, ajută la curățirea și buna funcționare a acestui organ, poate fi eficient în vindecarea ulcerului, gastritei, colitei, esofagitei, bolilor intestinelor și hemoroizilor.

Are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, poae fi utilizat cu alte medicamente pentru tratarea unor boli de tip ginecologic, ca de exemplu endometrita, vaginita sau eroziunea de col uterin. Crema din fructe de cătină și smântână este un excelent preparat natural ce poate fi utilizat pentru îngrijirea tenului, pentru realizarea unui peeling facial eficient în curățarea porilor pielii de impurități, calmarea inflamațiilor pielii și eliminarea celulelor moarte. Efectul este deosebit, pielea devine hidratată, catifelată, tonică și mai sănătoasă datorită faptului că straturile sale de suprafață dar și cele mai profunde sunt hrănite și revitalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.