Acupunctura este o forma de terapie alternativa care a inceput sa castige teren in ultimii ani, atat in detrimentul tratamentelor medicamentoase, cat si a altor forme de terapii alternative. Aceasta este practicata de peste 2000 de ani si isi are originea in China, de unde mai apoi s-a raspandit in Japonia, Coreea si Vietnam, si mult mai tarziu in S.U.A. si Europa. Acupunctura poate vindeca diferite boli si afectiuni, dar este cel mai adesea eficienta in tratarea bolilor legate de tensiune, stres si anxietate.
acupuncturaUnii medici care folosesc aceasta terapie spun ca acupunctura este o metoda de a incuraja corpul sa se vindece singur in mod natural si sa-si imbunatateasca modul de functionare. Foarte multi oameni cred ca acupunctura este doar o metoda de a combate si alina durerile, dar nimic nu poate fi mai departe de adevar, intrucat aceasta este folosita de catre medicii cu experienta in tratarea multor afectiuni ce nu au neaparat legatura cu durerile.
Lista bolilor pe care le poate vindeca sau ameliora aceasta terapie este prea lunga pentru a le enumera pe toate aici, dar ele pot fi impartite in patru categorii:
- boli digestive: gastrita, ulcer, diaree, constipatie, etc.
- boli respiratorii: sinuzita, bronsita, astm, etc.
- afectiuni neurologice si musculare: dureri de cap, migrene, sciatica, osteoartrita, despresie, anxietate, etc.
- afectiuni urinare, menstruale, ale organelor de reproducere.
Acupunctura se realizeaza prin introducerea unor ace subtiri cu dimensiunea de 0.18 – 0.51 mm in locuri specifice pe corp numite puncte de acupunctura. Corpul este strabatut atat in profunzime, prin diferite organe, cat si la suprafata de meridiane de energie.
Punctele de acupunctura sunt zone specifice pe toata suprafata corpului unde energia din aceste meridiane poate fi influentata, astfel desfacandu-se blocajele existente care impiedica curgerea libera a fluxului de energie. Acele folosite sunt, de obicei, de unica folosinta, dar unii medici prefera sa foloseasca ace pe care le sterilizeaza la fiecare pacient. O sedinta de acupunctura poate dura intre 15 si 30 de minute.
Multi oameni se tem sa apeleze la aceasta forma de terapie, deoarce le este teama de durerea pe care cred ca acele le-o pot provoca. Nimic nu poate fi mai fals, deoarece acele folosite sunt cu mult mai subtiri decat un ac de seringa, si se introduc pana la 2-3 mm in piele. Intepatura nu doare mai mult decat o piscatura insignifianta in unele puncte, si chiar deloc in alte puncte de acupuntura. Acupunctura se poate face totusi si fara ace, si anume cu ajutorul moxelor sau prin electrostimulare.
Moxa este o planta care la japonezi este cunoscuta sub numele de “mokusa”, iar la noi este cunoscuta sub numele de “Pelin Negru”. Aceasta poate fi folosita in loc de ace sau impreuna cu acele. In cazul in care se foloseste doar moxa, aceasta se pune intr-o gramajoara pe punctul de acupunctura si i se da foc.
Daca este folosita impreuna cu ace, se foloseste o varianta purificata de fibre infasurata in jurul manerului acului careia i se da foc, caldura ajungand in profunzime prin intermediul acului. Mai exista, de asemenea, batoane de moxa, care au aspectul unor creioane, carora li se da foc si incalzesc punctele de acupunctura fara a atinge pielea. Moxele sunt preferate de oameni datorita senzatiei de caldura si mirosului placut dat de acestea.
Electrostimularea, cealalta metoda folosita in acupunctura in locul acelor, presupune stimularea punctelor cu microcurenti. Electrostimulatorul are o mica proba de metal in varf cu care se atinge pielea, de asemenea fara durere, existand doar o mica senzatie de caldura.
Avantajele acupunturii, indiferent ca se foloseste metoda cu ace sau una dintre celelalte, sunt numeroase, acestea pot uneori chiar inlocui medicina traditionala si tratamentele medicamentoase. Acupunctura nu este invaziva, deci nu presupune proceduri intrusive, dureroase sau daunatoare corpului si nu are efecte secundare. Vindecarea cu ajutorul sau se face de la interior spre exterior, pe cale naturala, astfel permitand nu doar ameliorari ci si vindecare completa.
Este mai ieftina fata de alte proceduri si tratamente din medicina traditionala. Aceasta recunoaste si trateaza boli si afectiuni necunoscute sau tratate superficial de medicina clasica, si poate fi folosita cu succes pentru a preveni bolile si pentru a mentine o stare de bine si o calitate de viata crescuta.
Exista mai multe stiluri de acupunctura, insa cel mai raspandit este cel al Medicinii Traditionale Chineze. Niciunul dintre aceste stiluri nu este mai bun sau mai putin, dar fiecare stil isi are avantajele si dezavantajele sale. Oamenii care locuiesc la oras sau isi petrec mare parte din timp intr-un mediu stresant, sufera de stres si anxietate. Acestea daca nu sunt tratate duc la boli grave in timp, pentru care se vor indrepta spre un tratament clasic cu medicamente, care pot avea efecte secundare neplacute si costuri foarte mari.
Acupunctura poate ajuta pacientul din timp, inainte ca stresul sa-si faca efect si sa duca la boli mai grave, fara a dauna si imbunatatind cu mult viata de zi cu zi. Inainte de a lua hotararea sa incercati aceasta forma de terapie alternativa, cautati un practitionist cu experienta, iar apoi alegeti-va metoda de acupunctura care vi se potriveste.