Află aspecte importante legate de îngrijirea bolnavilor după intervenții chirurgicale intracraniene

0
166
Află aspecte importante legate de îngrijirea bolnavilor după intervenții chirurgicale intracraniene

După intervenții chirurgicale intracraniene îngrijirea bolnavilor necesită o atenție deosebită, deoarece craniul adăpostește creierul cu cei mai importanți centri nervoși, care în timpul îngrijirilor trebuie să fie menajați, iar suferințele care apar trebuie semnalate urgent.

Îngrijirea acestor bolnavi trebuie făcută cu blândețe (schimbări de poziție, transportul bolnavului din sala de operație în salon) în caz contrar, mișcări bruște, violente, pot provoca hemoragii intracraniene care pot exercita compresii asupra susbtanței cerebrale.

Important este poziția în care este așezat bolnavul după operație (ex. după puncție lombară va fi așezat în poziție orizontală, fără pernă, în decubit ventral). În caz de secreții traheo-bronșice, bolnavul va fi așezat în poziție semiventrală, ori ventrală, cu capul spre stânga, pentru a se preveni aspirarea secrețiilor și a vărsăturilor.

Dacă bolnavul operat este inconștient, el va fi îngrijit în paturi cu apărătoare laterale, în niciun caz el nu va fi legat, dacă este agitat după operație va fi supravegheat de asistenta medicală (să nu-și smulgă sondele, perfuzoarele, pansamentele). În caz de retrenție sau incontinență urinară bolnavului i se va fixa sondă permanentă în vezica urinară. În salon este necesar să se asigure liniște, bolnavii pot prezenta cefalee și hipersensibilitatea la zgomote.

Citește și:  Metode de tratament în caz de insuficiență cardiacă congestivă

Bolnavii în comă vor fi alimentați intravenos sau prin sondă nazoduodenală. Acestor bolnavi li se va supraveghea în mod deosebit pulsul, temperatura, tensiunea arterială, respirația și cunoștința. Pulsul este de obicei bradicardic după operații intracraniene. Dacă bradicardia se accentuează, respirația este amplă, profundă, zgomotoasă, bolnavul are grețuri, vărsături, recunoaște greu pe cei din jur (este o creștere de tensiune intracraniană) și trebuie anunțat urgent medicul specialist.

Ridicarea tensiunii arteriale la valori mari denotă o ischemie cerebrală. Pupilele dilatate și rigide indică un edem cerebral ireversibil. În cazul intervențiilor chirurgicale pentru fracturi la baza craniului, bolnavul se îngrijește cu mare atenție, se aplică meșe sterile care vor fi schimbate de mai multe ori pe zi și se vor face spălături la plăgi cu soluții dezinfectante pentru evitarea infecțiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.