Fie că este vorba despre tratamente recomandate de medic sau nu, în numeroase cazuri medicamentele pot fi administrate în exces. De exemplu analgezicele pot să apară și în alte medicamente și astfel aportul lor să crească prin folosirea lor.
Durerea este un simptom al organismului frecvent întâlnit în cazul a numeroase boli și afecțiuni, traume și sufernțe psihice, iar pentru calmarea lui oamenii iau frecvent medicamente analgezice.
Medicamentele pot reduce durerea însă aportul lor frecvent poate duce la abuzul de analgezice. Treptat se ajunge la dependență iar la o vârstă înaintată consumul lor este periculos. Analgezicele sunt cele mai cumpărate și utilizate medicamente din lume. Consumul lor excesiv a fost asociat cu osteoartrita la persoanele care au vârsta peste 60 de ani.
Paracetamol
Paracetamolul este un medicament frecvent folosit de oameni mai ales în cazuri de răceală. Din păcate acest medicament are un efect secundar mare, afectează funcția hepatică. Numeroase persoane care au luat în exces paracetamol au ajuns la spital din cauza intoxicației.
Multe medicamente antiinflamatoare pot avea efecte secundare asupra organismului. Multe au un grad destul de mare de toxicitate mai ales dacă sunt consumate în exces, pot duce la afecțiuni renale, gastrointestinale și cardiovasculare.
Pentru a nu vă expune la astfel de riscuri citiți cu atenție prospectul oricărui medicament, aflați ce substanțe conține și ce efecte secundare poate avea. Dacă un medicament are toxicitate gastrointestinală este foarte periculos deoarece se poate suferi de ulcer, perforație a stomacului și hemoragie. Unul din aceste medicamente este ibuprofenul.
Aspirina
Aspirina este unul dintre cele mai comune medicamente, se administrează frecvent în cazuri de dureri de cap și dureri articulare. Administrarea ei în exces și fără recomandarea medicului poate avea efecte secundare, poate duce la acidoză, surditate și hemoragii gastro-intestinale. Aspirina și alte medicamente nesteroidiene au riscul de a produce sângerare, care la început poate fi mai slabă și apoi poate deveni abundentă.
Acidul acetilsalicilic poate avea efect secundar asupra rinichilor în sensul că aceștia nu mai funcționează la fel de bine și poate să apară o retenție de lichid în organism, inflamarea membrelor inferioare și creșterea tensiunii arteriale.
Medicamentele analgezice opioide pot da dependență, au ajuns să fie considerate din acest punct de vedere pe locul doi după canabis. Supradoza poate afecta sistemul nervos iar acest lucru a fost asociat cu creșterea riscului de leziuni corporale și accidente rutiere.
Acetaminofenul sau tylenol
Acetaminofenul sau tylenol este un medicament care luat în exces are un risc pentru sănătate. La fel ca și medicamentele antiinflamatoare sau opioide poate da dependență în timp.
Analgezice narcotice sunt produse stupefiante interzise, deci distribuția lor nu este legală. Dintre acestea fac parte morfina, heroina, derivate de opiu, cocaina, canabis și altele. Acestea au efect de a reduce durerea intensă dar dau dependență și au efecte secundare.
Cei care iau astfel de medicamente narcotice au stări de euforie, senzații vizuale și auditive exacerbate, scapă de inhibiții dar au și o stare de agresivitate mare. În timp, astfel de analgezice narcotice pot provoca dependență, insomnie, scăderea capacității de concentrare, pierderea echilibrului, tulburări gastrointestinale, cardiace, afecțiuni respiratorii, iar supradoza poate duce la comă.
Antidepresive
Antidepresivele nu trebuie consumate o perioadă îndelungată de timp deoarece au fost asociate cu stările de impulsivitate, iritabilitate, anxietate, atacuri de panică, agresivitate și ostilitate. Mai ales la persoanele tinere, la copii și adolescenți, folosirea acestor medicamente în exces poate fi un factor al comportamentului ostil, al tulburărilor nervoase.
Medicii spun că antidepresivele se iau doar de către persoanele adulte din cauza efectelor de tulburări comportamentale. Anumite antidepresive pot da stări de insomnie, greață, diaree, somnolență, nervozitate, reacții cutanate, transpirație, disfuncții sexuale.
Tranchilizante
Tranchilizantele sunt medicamente care pot crea dependență și care nu sunt indicate la gravide și la femeile care alăptează. Astfel de medicamente nu se administrează în exces, ele pot avea reacții adverse, de oboseală, somnolență, scăderea memoriei și a capacității de concentrare, deficit de atenție, vedere încețoșată și confuzie.
Video – Paracetamolul în exces poate provoca insuficiență hepatică și deces:
https://www.youtube.com/watch?v=WOavayV9ENk