Potrivit medicilor ginecologi, tulburările de ciclu menstrual sunt legate de deteriorarea funcției ovariene, de inflamații sau tumori la organele genitale, de surmenaj, subnutriție, infecții sau boli diferite (ca de exemplu anemie, diabet, sifilis, cancer și altele).
Absența menstruației sau dismenoreea (dureri în timpul ciclului menstrual) sunt tulburări cu semnificație patologică și pot avea consecințe grave asupra întregului corp, deoarece funcția menstruală ține de aparatul genital dar determină și multe procese biologice în diferite zone ale organismului.
Femeile pot suferi în mod frecvent de excesul de secreție foliculinică. În acest caz apar stări de congestie mamară, retenție de apă la glezne, dureri abdominale, transpirație abundentă, valuri de căldură, crize de ficat, tulburări gastroduodenale, nervozitate. Fluxul menstrual poate fi abundent, iar când excesul de foliculină este mare se produce dispariția menstrelor sau apariția lor foarte rar. Excesul de foliculină poate fi cauzat de anumite leziuni tumorale ale ovarului. Tratamentul presupune administrarea unor hormoni care sunt în opoziție foliculinei, cum sunt: progesteronul, testosteronul.
Femeile care au o insuficiență ovariană pot suferi și de o întârziere a maturării sexuale și a dezvoltării normale mai ales dacă astfel de probleme apar la pubertate. Ele pot avea menstre mici sau amenoree (lipsa acestora).
În astfel de situații se impune tratament special recomandat de un medic ginecolog, deoarece în caz contrar boala netratată poate da tulburări nervoase, atrofie genitală, frigiditate, astenie, dezvoltarea mare a oaselor și mușchilor. Medicul va stabili un tratament cu progesteron și foliculină pentru vindecarea insuficienței ovariene și apariția unui ciclu menstrual corect vârstei respective.
Infecțiile pot da tulburări de ciclu menstrual. De exemplu leucoreea și trichomonasa vaginală reprezintă infecții care trebuie tratate corespunzător în scopul vindecării, deoarece dacă se agravează dobândesc caracter de boală și devin supărătoare. Leucoreea este o scurgere alb-lăptoasă care dacă este în cantitate mică și fără miros neplăcut ajută la apărarea zonei genitale de infecții.
Dacă scurgerile sunt mai mari, permanente, de culoare gălbui, gri-verzui, gălbui-roz sau gălbui-verzui, cu o consistență apoasă, purulentă și miros urât, este cazul unei infecții care necesită tratament antibiotic (creme, unguente, ovule) recomandat de un medic ginecolog. În cazul trichomonasei vaginale este nevoie de un tratament tot cu antibiotice deoarece infecția este provocată de parazitul Trichomonas vaginalis la căile genitale. Infecția se transmite pe cale sexuală dar și extrasexuală (și anume prin lenjerie, obiecte de toaletă, apa din piscine sau din bazinele de la strand, toalete publice).
Anumite boli ale sânului determină tulburări ale ciclului menstrual. Fisurile mamelonare, îmbolnăvirile din cauza alăptării, durerile și roșeața la nivelul sânului, tumorile mamare, lipomul, adenofibromul sunt probleme de sănătate care trebuie tratate la timp, iar pentru aceasta se impune consultația la un medic de specialitate.
Anexita și inflamațiile la nivelul uterului pot produce tulburări ale ciclului menstrual. Înflamațiile ovariene, ale trompelor pot fi provocate de infecții și boli din care fac parte tuberculoza, cauze gonococice, colibacilare, hormonale, etc. Simptomele unor astfel de inflamații sunt: dureri de sale, dureri abdominale, pierderi de sânge, secreție vaginală. Pentru vindecarea anexitelor și inflamațiilor de acest gen trebuie urmat un tratament cu medicamente calmante, antibiotice și cu vitamine.
Metrita apare la femeile care nasc sau fac avorturi și pot fi la nivelul colului uterin sau a corpului uterin. În cazul metritei cervicale apar simptome de scurgeri abundente vâscoase și mucopurulente. Metritele pot fi infecțioase, endocrine și traumatice. Acestea se vindecă cu ajutorul medicamentelor pentru îndepartarea cauzelor, fie ele infecțioase, sau care țin de dereglări hormonale, traumatisme, cancer, sifilis, tuberculoză.
O boală foarte gravă este cancerul uterin sau cancerul colului uterin. Dacă este depistat la timp, în faza incipientă, cancerul se poate vindeca, în stadii mai avansate însă șansele de vindecare scad, de aceea se impune control genital periodic fiecărei femei.