În sezonul rece, schimbările bruște de temperatură, vânturile puternice și ninsorile aduc viroze respiratorii, răceli, gripă, faringită, laringită și alte suferințe ale sistemului respirator. Pentru a face față acestora, sistemul imunitar al organismului trebuie să fie consolidat, doar așa se pot preveni și combate afecțiunile din timpul iernii geroase. Împotriva agenților patogeni, bacteriilor și virusurilor, există multe leacuri populare care dau rezultate, sunt vindecătoare. Câteva dintre acestea prezentăm în acest articol pentru a vă ajuta să vă întăriți imunitatea acasă, fără a folosi medicamente scumpe și care pot da și efecte secundare.
Se spune că usturoiul este secretul vârstei înaintate. De asemenea există credința populară că ceapa și usturoiul sunt adevărate medicamente naturale, foarte bune pentru menținerea sănătății și de aceea ele nu trebuie să lipsească de pe masa oricărei case. Astfel de legume se consumă crude cu brânză, cu mămăligă, cu slănină, cu brânză de vaci și smântână, dar și cu alte alimente.
Usturoiul este recomandat să fie consumat îndeosebi în sezonul rece deoarece are efect de prevenire și vindecare în bolile căilor respiratorii superioare. Este foarte simplu să consumi usturoi, dar nu uita nici de alte legume, de rădăcinoase, sau de salatele de crudități care sunt bogate în vitamine și minerale. Usturoiul te poate scăpa de afte, poate înlătura tartrul, te poate ajuta la întărirea gingiilor și a dinților slăbiți.
Usturoiul este un bun remediu împotriva sinuzitei, laringitei, faringitei, inflamației amigdalelor, bronșitei, inflamației ganglionilor limfatici, în general în afecțiunile și bolile respiratorii. Dacă ai simptome specifice unui început de răceală ține un cățel de usturoi în gură și după câteva ore te vei simți mai bine. Dacă suferi de nevralgie, te dor dinții, aplică usturoi pisat pe dinți sau pe zona unde durerea este mai intensă și vei vedea că acesta are efect anestezic.
Un leac popular în caz de răceală ușoară este compotul din mere concentrat, care ameliorează simptomele de tuse ori guturai. De asemenea, bătrânii au obiceiul să-și aplice comprese pe piept și pe gât dacă au răceală, care în prealabil sunt umezite cu alcool sanitar. În anumite zone ale țării se fac băi cu apă caldă în care s-a pus puțin hrean mărunțit (sau dat pe răzătoare) pentru a preveni sau combate răceala.
Un alt exemplu de acest fel sunt băile la picioare cu apă cât mai caldă, în care s-a pus și infuzie din flori de mușețel. După acest tratament care se face de obicei seara se șterg picioarele, se iau ciorapi din bumbac sau lână și se stă în pat pentru a trece răceala.
Pentru alte simptome se bea ceai din plante medicinale – tei, mușețel, soc, mentă – care au efecte vindecătoare. Dacă este nevoie se pot face și inhalații cu aburii de la apa fierbinte în care s-au adăugat astfel de plante, iar pe cap se pune un prosop pentru direcționarea aburilor spre față, spre căile respiratorii superioare.
Ce faci în caz de răgușeală ușoară ori dacă vrei să-ți dregi glasul? Poți sparge un ou crud într-o cană, îl amesteci cu puțină sare și îl bei sau îl mănânci cu lingurița. La fel de bun este oul crud bătut, amestecat cu miere, recomandat este să se consume dimineața înainte de micul dejun. Guturaiul trece cu puțin hrean, cu sfeclă amestecată cu hrean sau chiar cu miros de hrean proaspăt ras pe răzătoare.
De asemenea, vaporii de ceapă strivită sau tăiată mărunt pot ajuta în caz de guturai însă este adevărat că îți vor da și lacrimile (la fel ca și la hrean). Ceapa tăiată în bucățele mici și fiartă în lapte este un bun remediu împotriva tusei. Se face concentrat și nu se consumă în cantitate mare, doar o lingură la 2 ore. Tot pentru tuse se recomandă ceapa crudă tăiată mărunt și amestecată cu zahăr, câte 2-3 lingurițe pe zi.
Dacă tusea este puternică cel mai bun leac este mierea amestecată cu unt. Acest tratament (respectiv o lingură de miere și una de unt) va fi foarte bun pentru calmarea tusei, se aplică de câteva ori și dă mereu rezultate. Laptele cald cu miere este foarte bun în cazuri de tuse la copii, se poate combina și cu un gălbenuș de ou. Un leac pentru tuse este ceaiul de tătăneasă care se bea în cantitate de 2 căni pe zi. Se prepară foarte simplu: la o cană de apă clocotită se adaugă o linguriță de rădăcină de tătăneasă și se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoară și se bea.
Un medicament natural pentru tuse este ridichea neagră cu miere sau cu zahăr. Se curăță de coajă și se spală bine, se taie bucățele, se pune în tavă, se presară peste ea zahăr, se ține la cuptor o oră și jumătate, timp în care ea va lăsa puțină zeamă (ori sucul de la ridichea coaptă). Pentru tratamentul tusei se recomandă câte 2 lingurițe din acest suc înainte de masă.
În cazul variantei cu miere, se alege o ridiche mare, se spală, se taie în partea de sus ca la dovleac, se scobește în interior cu un cuțit și apoi în găoacea formată se adaugă 2 lingurițe de miere. Se pune capacul care a fost tăiat la început și se ține o perioadă de timp de 10-12 ore așa pentru a lăsa un suc de ridiche, care va fi folosit ca medicament pentru a trata tusea. Sucul va avea gust dulce, plăcut, se iau câte 2 lingurițe înainte de masă. Efectul lui este foarte bun în vindecarea tusei la copii și adulți, poate ajuta chiar și în cazuri de bronșită.
Inhalațiile cu aburii de la apa fierbinte în care s-a adăugat puțin oțet ajută la ameliorarea simptomelor în cazuri de guturai, tuse, gripă și alte afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. Pentru tratamentul amigdalelor inflamate se poate folosi ceaiul sau infuzia din frunze de urzică, se prepară din 250 ml apă clocotită și o linguriță plantă, se lasă la infuzat 3-4 minute, se strecoară și se bea doar 2 căni de ceai pe zi.
Dacă ai nasul infundat poți mesteca fagure cu miere și în câteva minute vei putea respira foarte ușor pe nas. Răceala la gât se poate trata cu ceai din tărâțe de secară, iar guturaiul cu fumul de la o felie de pâine de secară ce se prăjește pe o plită fierbinte.