Miliaria este o erupție care se manifestă prin mici umflături roșii pe piele. Ele sunt provocate de căldura excesivă din timpul verii, care ne face să transpirăm mai mult. În mod normal sudoarea trebuie să se evapore, însă vara, deoarece transpirăm mult mai tare decât în alte sezoane, se poate întâmpla ca porii glandelor sudoripare să fie blocate, iar astfel în jurul lor să apară umflăturile roșii. Cu cât clima este mai umedă și mai caldă, iar hainele sunt mai mulate pe corp, cu atât riscul de a dezvolta o astfel de alergie este mai mare.
Miliaria poate să apară la adulți și la copii, creează o senzație de disconfort local, mai ales din cauza mâncărimii. Copiii au pielea mai sensibilă, de aceea ei sunt mai predispuși la o astfel de alergie. Cele mai afectate părți ale corpului sunt: zona inghinală, brațul anterior, axilele, zona din spatele genunchilor, stomacul, pieptul, fesele și gâtul.
Pentru a preveni erupțiile cutanate din cauza căldurii trebuie să purtăm haine lejere din materiale de culoare deschisă și din fibre naturale, de in sau bumbac. Astfel de materiale absorb foarte bine transpirația și de aceea sunt mai indicate decât cele sintetice. Copiii foarte mici trebuie feriți de caldura puternică a soarelui, nu este bine să fie îmbrăcați prea gros deoarece se pot supraîncălzi, este necesar să fie bine hidratați prin formula de lapte corespunzătoare vârstei lor, sa nu aibă scutece cu plastic pe margine, deoarece nu lasă pielea să respire normal.
Dacă erupțiile cutanate deja au apărut local, pe piele, nu mai rămâne decât să iei măsuri pentru a scăpa de ele. În primul rând corpul trebuie răcit, se elimină hainele prea strânse de pe corp și se stă într-o cameră răcoroasă și bine aerisită. Se aplică comprese cu apă rece în anumite zone unde apare alergia, sau se face un duș cu apă călduță și se lasă pielea să se usuce singură, fără a folosi prosopul pentru a șterge picăturile de apă.
În cazuri grave pot să apară simptome de infecție, durere, roșeață, inflamare, dungi roșii, ganglioni limfatici inflamați în zona axilelor și a gâtului, frisoane și apoi febră moderată de 37-38 grade Celsius. Prin tratament, petele roșii dispar în căteva ore, sau în cel mult 3 zile. Dacă apare puroi, durere, febră, trebuie să se consulte un medic pentru un tratament mai complex. Pentru îndepărtarea durerii se folosesc medicamente cu hidrocortizon. Pruritul sau senzația de mâncărime se poate elimina cu gel de aloe vera, care are efect calmant pentru piele.