Ai crampe musculare la picioare? Afla care sunt cauzele si cum poti scapa de ele

0
1233
Ai crampe musculare la picioare Afla care sunt cauzele si cum poti scapa de ele

Crampele la nivelul picioarelor sunt neplacute si de multe ori apar in timpul exercitiilor fizice, cand alergi, cand inoti in piscina sau chiar in timpul somnului (deoarece circulatia sangelui incetineste in organism). Astfel de spasme neplacute (contractii involuntare ale unui muschi sau grup de muschi) sunt dureroase, musculatura in zona respectiva devine rigida o perioada de timp, care tine de la cateva secunde la cateva minute. De regula apar la muschii gambei si chiar dupa ce ,,atacul” trece, ramane o senzatie de disconfort pentru o perioada mai mult sau mai putin indelungata.

La unele persoane exista o predispozitie genetica la astfel de crampe, la altele insa sunt determinate de anumiti factori care pot fi indepartati daca se cunosc. In cazul in care aceste tulburari musculare sunt ereditare, pot aparea inca din copilarie sau la varsta adolescentei.

La sportivi, crampele musculare sunt cauzate de suprasolicitarea muschilor neantrenati, de dezechilibrul mineral sau de oligoelemente din organism. Buna functionare a muschilor depinde de aportul de minerale si mai ales de magneziu, calciu si potasiu.

Deficitul de magneziu poate da hiperiritabilitate neuromusculara, tulburari de ritm cardiac, tromboze, carcei, dureri de cap, tremuraturi, ameteala, amorteli ale picioarelor, insomnie, hipoglicemie, lipsa de apetit alimentar, stari depresive, reactii alergice si scaderea rezistentei organismului la infectii.

Carenta de calciu provoaca amorteli si furnicaturi in picioare deoarece calciul are rolul de a transmite influxuri nervoase. De asemenea lipsa calciului creste excitabilitatea neuromusculara si este cauza aparitiei crampelor, carceilor, durerilor musculare, durerilor de cap, starilor de apatie, depresie, irascibilitate si insomnie. Deficitul de potasiu duce la scaderea memoriei, mancarimi ale pielii, acnee, dureri de incheieturi, crampe musculare, nervozitate, hipotensiune, lipsa poftei de mancare, balonare, constipatie, insomnie.

Alti factori importanti pot fi: afectiunile piciorului, scaderea masei musculare cu varsta, fluctuatiile hormonale, modificarile metabolice, tulburarile circulatorii, afectiunile nervilor din cauza unor medicamente, problemele coloanei vertebrale, carenta de minerale si oligoelemente.

Persoanele care sunt dependente de alcool sufera frecvent de crampe musculare. Acesta este un semn ca trebuie sa renunte la acest viciu, deoarece din cauza lui le sunt afectati nervii si le este deteriorata sanatatea.

crampe musculare

Exista si cauze patologice care duc la aparitia crampelor musculare la picioare sau la gambe. Acestea produc in plus simptome de amorteala, durere si edem la nivelul spatelui. Astfel de persoane pot fi diagnosticate cu o boala metabolica cum este de exemplu insuficienta renala sau diabetul, care din pacate pot da astfel de complicatii si altele mult mai grave.

Citește și:  Care sunt proprietatile curative ale uleiului de palmier si ce aplicatii are?

Cei care au crampe musculare nocturne trebuie sa consulte un medic specialist. Problema poate fi mai serioasa decat pare la prima vedere, deoarece astfel de simptome pot trada anumite afectiuni nervoase din care face parte si o boala progresiva a nervilor motorii din maduva spinarii si creier.

Ce trebuie sa faci daca ai crampe musculare la picioare?

Trebuie sa simulezi un mers rapid sau sa masezi piciorul mai ales in zona respectiva dureroasa cu un unguent. Tragi de degetul mare de la piciorul respectiv si intepi varful degetului cu un obiect ascutit. Faci exercitii lente de indoire si indreptare a degetelor de la piciorul la care simti crampele.

Stai in sezut pe podea sau pe un fotoliu, ridici piciorul si faci miscari de rotatie, apoi in sus si in jos. Astfel de miscari se fac in zona gleznei dar trebuie sa fie si mai ample, in zona genunchiului. Trebuie sa renunti la cafea, tigari si alcool. Acestea pot fi cauzele crampelor musculare nocturne la nivelul picioarelor, mai ales daca sunt consumate in cantitate mare.

Daca observi ca ai destul de frecvent astfel de crampe musculare trebuie sa consulti un medic specialist deoarece, este posibil ca ele sa fie simptome clare ale unor boli ce trebuie tratate corespunzator si la timp. Lipsa de minerale sau oligoelemnete in organism duce la aparitia crampelor pe timp de noapte de aceea, o alimentatie echilibrata (bogata in astfel de micronutrienti) si suplimentele de minerale si vitamine sunt necesare ca metoda de tratament pentru refacerea sanatatii.

Sunt recomandate produsele care contin magneziu si anume: cereale integrale, fasolea, hrisca, fulgi de ovaz, crustacee, smochine, soia, leguminoase, ovaz, grau, patrunjel, varza alba, paine integrala, migdale, nuci, alune, zmeura, oua, urzici, grau incoltit si altele. Laptele si produsele lactate sunt bogate in calciu. De asemenea calciu se gaseste in seminte de susan, caise, nuci, soia, migdale, catina, galbenus de ou, macese, varza alba, telina, grapefruit, portocale si altele.

Potasiu este un mineral important pentru sanatate si apare in: avocado, mere, banane, portocale, cartofi, fasole, pepene verde, sucuri de fructe, radacina de patrunjel, spanac, conopida, smochine uscate, varza cruda, orez, grau, sparanghel, urzici, cicoare, alune, migdale, etc. Mierea de albine ajuta in tratamentul crampelor, se ia o lingura de miere de 3 ori/zi, la fiecare masa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.