Alcoolul si sarcina – o nepotrivire totala

0
100
Alcoolul si sarcina - o nepotrivire totala

Atunci cand ai aflat ca esti insarcinata, te gandesti cu siguranta ca urmeaza sa ai o dieta mult mai echilibrata, trebuie sa fii mult mai atenta la ce consumi si mai mult, trebuie sa stii ca orice substanta nociva va trebui ocolita cu gratie. Aici se includ cu siguranta tutunul si alcoolul dar si dulciurile in exces, grasimile in exces sau ceaiul verde ori cafeaua, care finalmente se vor dovedi a fi la fel de nocive ca si primele mentionate.

Alcoolul si sarcina sunt perfect incompatibile si toate femeile sunt constiente de acest lucru, desi asta nu inseamna ca trebuie sa devii prea panicata fata de mediul exterior si prea grijulie cu ceea ce consumi. Trebuie pur si simplu sa stii ce este bine si ce este rau iar alcoolul cu siguranta este fatal pentru micutul care incepe sa se dezvolte in interiorul tau.

Consumul excesiv de alcool este interzis tuturor si mai cu seama femeilor gravide. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci o mare depresie daca ai iesit cu o seara inainte de a afla ca esti insarcinata si ai consumat foarte mult alcool ci mai exact inseamna ca in momentul in care ai aflat ca vei fi mamica trebuie sa opresti si sa te gandesti clar la lucrurile care ii fac bine micutului tau si sa incerci sa le consumi doar pe acelea. Alcoolul si sarcina nu merg deloc bine impreuna si bauturile alcoolice pot avea din cele mai grave urmari in viata micutului tau. Urmarile se pot dezvolta fie la nivel fizic, fie la nivel psihic sau in cel mai rau caz in ambele variante iar tu ca si mama cu siguranta nu vrei sa ai pe constiinta viata nefericita a copilului tau.

Alcoolul si sarcina se pare ca merg in directii total inverse, alcoolul fiind interzis inca din cele mai vechi timpuri pentru femeile gravide, insa, desi se fac atatea apeluri la constiinta mamicilor inca se mai inregistreaza cazuri grave, mai ales in tarile foarte dezvoltate. O urmare concreta este aceea a sindromului alcoolismului fetal (SAF). Pe langa faptul ca bebelusul se poate dezvolta cu deficiente fizice sau psihice, la maturitate sau cand va fi adult, chiar el va incepe sa consume alcool in exces.

Se aproximeaza ca mai ales in Statele Unite ale Americii, doi din o mie de bebelusi se nasc cu sindromul SAF, iar la varsta cuprinsa intre trei si cinci ani, copiii vor prezenta o parte din simptomele acestei boli. Mai mult, specialistii au constatat ca in proportie de 10%, adultii care sufera de intarziere mintala au de fapt sindromul alcoolismului fetal. Atunci cand un bebelus este diagnosticat cu acest sindrom, medicii au de fapt in in calcul istoricul ambilor parinti dar mai ales al mamei, iar atentia maxima se indreapta catre consumul de alcool in timpul sarcinii.

Citește și:  Există o legătură între durerea de umeri și exercițiile de fitness sau de culturism? Află ce nu faci bine

sarcina

Printre trasaturile acestui sindrom se afla si anomaliile caracteristice fetei, deficientele in crestere, diverse disfunctii ale sistemului central nervos sau malformatii grave la nivelul scalpului. In unele cazuri boala este foarte greu de depistat mai ales pentru ca micutii par a fi aparent sanatosi la nastere, insa un semn de intrebare l-ar putea ridica greutatea scazuta cu care se naste bebelusul, dimensiunile mici la nastere, atat a trupului cat si a capului, iar in cele mai multe cazuri nou – nascutii prezinta microcefalie, deci au capul foarte mic in comparatie cu restul corpului.

Mai exista si cazuri foarte dese in care micutii prezinta fruntea foartea bombata, ochi afundati in orbite, nasul stramb si scurt, buza de sus este rosie si uscata, barbia este dusa inauntru, gura nu este complet dezvoltata, cerul gurii (bolta palatina) nu este dezvoltata bine iar urechile pot fi deformate. Pe langa toate aceste aspecte oripilante mai pot aparea si anomalii grave ale incheieturilor, curbura coloanei vertebrale este destul de bizara, apar si probleme la inima iar organele genitale prezinta defecte grave. Insa alcoolul si sarcina se pare ca nu vor avea urmari doar la nivel fizic, lista poate continua.

Cea mai grava forma de exprimare a sindromului alcoolului fetal este retardul mintal, asta inseamna ca coeficientul de inteligenta este cu mult sub 65 iar daca acest simptom nu a fost inca manifestat, adevaratele probleme vor aparea in momentul in care copilul va incepe scoala. El nu se va putea concentra bine, nu va putea memora, va fi indisciplinat si va da dovada de multa lene si indolenta.

Copiii rezultati dintr-o sarcina in timpul careia s-a consumat alcool vor avea o viata nefericita, iar atunci cand vor deveni adulti nu se vor putea descurca de unii singuri in viata, necesitand tot timpul ajutorul mamei sau a celor din jur pentru a intreprinde diverse activitati avand si dificultati majore in acomodarea cu locuri noi, persoane noi si altele.

In functie de cat de mult alcool a consumat mama in timpul sarcinii, asa vor aparea si simptomele, asta insemnand ca bebelusul poate manifesta inca din primele minute de la nastere tremuraturi, spasme, muschi tepeni, respiratie agitata, voma etc. asadar cand ai aflat ca esti insarcinata gandeste-te de doua ori inainte de a mai consuma alcool. Nimeni nu spune ca nu poti bea un pahar de vin la masa sau unul de bere la o iesire cu prietenii, insa ai grija ca aceasta activitate sa nu se repete si in nici un caz sa nu devina un obicei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.