Știați că meiul este o cereală care ajută la detoxifierea organismului? Face parte din cele 12 alimente naturale care ajută la consolidarea sistemului imunitar și menținerea sănătății. Aceste cereale atât de bune pentru organism sunt: inul, quinoa, germenii de cereale, orzul verde, lucerna, stevia, algele sălbatice verzi-albastre, floarea-soarelui, pătrunjelul, algele marine.
Meiul, cereală cu cele mai multe substanțe nutritive din lume
În China această cereală este prețuită foarte mult, ea a fost introdusă în alimentație cu secole în urmă, meiul fiind la chinezi considerat regele cerealelor. În regiunile nordice din China meiul este un aliment principal, este preferat de localnici și folosit frecvent în preparate culinare.
În Occident meiul a fost înlocuit cu alte cereale, cum este de exemplu porumbul, însa la chinezi meiul a devenit un fel de porumb, atât de mult este folosit.
Meiul – Proprietăți pentru sănătatea organismului:
- Meiul are mai multe proteine decât orezul, dar mai puține decât quinoa.
- De asemenea conține mult fier, depășește alte cereale de două sau trei ori.
- Alte elemente care se găsesc în compoziția meiului sunt: magneziu, potasiu, sodiu, siliciu, fluor și calciu.
- Conține grăsimi, proteine și carbohidrați, deci are o mare valoare nutritivă.
- Cei care prezintă intoleranță la gluten pot consuma fără probleme această cereală deoarece nu conține gluten.
- De asemenea persoanele care au probleme cu unghiile, pielea și părul trebuie să introducă meiul în alimentație. Meiul are o cantitate semnificativă de siliciu, care intervine benefic asupra țesuturilor, tendoanelor, pielii, îmbunătățește aspectul unghiilor sfărâmicioase. Siliciul are un rol important în menținerea functiei sistemului nervos, vascular, osos și respirator.
- La fel de eficient în menținerea sănătății pielii, ungiilor și părului este și magneziul.
- De asemenea, meiul ajută în prevenirea unor afecțiuni și boli grave ca de exemplu: hipertensiune, rahitism, demineralizare, hemoragii, cancer, reumatism, ateroscleroză și tuberculoză.
Meiul, un superaliment bogat în vitamina B
Meiul conține fibre și vitamine din complexul B, mai ales B1 si B12.
Beneficii pentru organism:
- Meiul are efect alcalin, combate simptomele nedorite cauzate de excesul de acizi în organism, așa numita acidoză.
- Având în vedere efectul său alcalin este bine atunci când este gătit să nu adăugați prea multă sare în preparatul culinar respectiv, sau chiar să eliminați sarea complet.
- Prin proprietățile antifungice ajută în combaterea infecțiilor de acest gen în organism, în stoparea dezvoltării bacteriilor în intestine.
- Meiul conține amidon (aproximativ 70%) și oferă multă energie organismului. Specialiștii în domeniul sănătății consideră proteinele din mei ca fiind de calitate superioară celor care apar în porumb, orez și grâu. Pe de altă parte ele au un conținut redus de lizină.
Meiul reduce riscul de boli gastrointestinale
Meiul are efect alcalin, ajută la restabilirea efectului acido-bazic în organism. Este complet lipsit de gluten, prin urmare poate face parte din alimentația persoanelor care suferă de boala celiacă.
Proprietăți pentru organism:
- Meiul este foarte bun pentru stomac, intestine, ajută la combaterea stărilor de greață și vărsături.
- Meiul este un probiotic excelent pentru organism, ajută la dezvoltarea de bacterii benefice în intestine și astfel la îmbunătățirea digestiei.
- Conține fibre digestive care combat flatulența, crampele abdominale, indigestia și constipația.
- Prin introducerea meiului în dietă se îmbunătățește digestia și astfel se absorb mai bine nutrienții din alimente, se scade riscul de boli gastro-intestinale grave.
- De asemenea, meiul este benefic și pentru alte organe.
- Vitamina B1 care se gaseste în cantitate semnificativă în boabele acestei cereale este foarte importantă pentru stabilitatea mentală, pentru menținerea activității normale a inimii și consolidarea funcției sistemului nervos.
- Vitamina B1 este importantă pentru mușchi, ajută în combaterea infecțiilor din organism, în eliminarea stărilor de insomnie și iritabilitate, ajută metabolismul protidic, lipidic și glucidic.
- Prin aportul de vitamina B1 se crește eficiența tratamentului pentru bolile infecțioase, digestive, hepatice, pentru dermatozele, gută, anemie, ateroscleroză, bolile de inimă, oboseală, întârzierile de creștere, anorexie și altele.
- Meiul conține o serie de fitochimicale care ajută în creșterea colesterolului bun în organism și care au efect bun asupra sănătății inimii.
- Datorită conținutului de triptofan (un aminoacid foarte important pentru sănătate), meiul ajută la producerea de serotonină și deci la creșterea stării de bine. De asemenea un nivel normal de serotonină în corp ajută la combaterea insomniei și depresiei.
Cum se prepară semințele de mei?
La fel ca în cazul altor cereale, pentru prepararea meiului se parcurg o serie de etape:
- Se alege o cană cu mei și astfel, după ce vor fierbe boabele în apă, se va obține o cantitate de aproximativ 3 căni cu mei fiert.
- Pentru a fierbe o cană cu mei trebuie să se folosească mai multă apă, aproximativ 3 căni cu apă.
- Dacă se adaugă doar 2 căni cu apă se va obține o compoziție mai densă, ca de pilaf și mai puțin cremoasă ca atunci când se adaugă 3 căni cu apă.
- Înainte de a fi puse la fiert, boabele de mei se prăjesc puțin într-o tigaie întinsă pentru a avea un gust mai bogat și mai plăcut.
- Meiul trebuie fiert apoi în apă în jur de 15-30 minute, în funcție de cât de pufos se dorește să fie la final preparatul.
Meiul poate fi servit la micul dejun ca un preparat delicios
Meiul se poate servi la orice masă a zilei. Poate fi consumat fiert, împreună cu fructe de pădure sau cu fructe uscate. Se poate îndulci cu miere de albine sau cu zahăr brun.
Pentru a realiza un mic dejun cu mei se pot folosi următoarele ingrediente:
- O cană cu mei
- Un vârf de cuțit de sare
- Două căni cu lapte
- Un vârf de linguriță de scorțișoară
- Un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
- O lingură de miere de albine sau zahăr brun
- Câteva fructe uscate sau fructe de pădure (doar dacă se dorește).
Mod de preparare:
- Se alege meiul și se pune puțin la prăjit într-o tigaie mică pentru a avea un gust mai plăcut.
- Apoi se pune la fiert în lapte într-o oală la foc mic cu foarte puțină sare, nucșoară și scorțișoară.
- Se acoperă oala cu un capac și se fierbe la foc mic timp de 30 minute amestecând ocazional.
- Dacă compoziția este prea densă, se poate adăuga încă un pahar cu lapte sau un pahar cu apă.
- La final se dă deoparte și se lasă să se răcească astfel încât să fie călduț. Apoi se adaugă mierea de albine și eventual fructele deasupra pentru a avea un gust mai plăcut.
Acest preparat este ușor de digerat, conține ingrediente sănătoase, care sunt bogate în substanțe nutritive ce oferă energie și vitalitate organismului.