Ce părere aveți despre alimentele de culoare mov? Nutriționiștii le recomandă deoarece ajută în reducerea colestrolului rău din sânge. Este vorba despre colesterolul LDL care se depune pe peretele interior al vaselor de sânge, pe artere și poate duce la pariția aterosclerozei, diabetului, obezității și a bolilor de inimă. Pentru protejarea arterelor și eliminarea excesului de grăsime este bun colesterolul HDL.
Alimentele de culoare mov au substanțe numite antocianine care dau culoarea închisă și intensă a acestora.
Varza roșie este un aliment care ajută în curele de detoxifiere a organismului deoarece elimină toxinele din organism, are proprietăți antiinflamatorii, benefice pentru tractul digestiv. Conține calciu, potasiu, antioxidanți, zaharuri, vitamine A, C și K. Sucul din varză roșie scade nivelul de colesterol din sânge, vindecă anemia fiind o sursă importantă de minerale și vitamine, scade tensiunea arterială, ajută la dezvoltarea oaselor, scade riscul de formare a plăcilor de aterom și de dezvoltare a aterosclerozei.
Strugurii au proprietăți vindecătoare pentru corp, sunt hrănitori, au nutrienți esențiali, ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, au substanțe antioxidante care ajută în combaterea procesului de îmbătrânire prematură a organismului, în reducerea nivelului de grăsimi din ficat și zona abdominală, sunt buni pentru scăderea în greutate și ameliorarea inflamațiilor din organism.
Vinetele trebuie introduse în dietă deoarece îmbunătățesc rezistența la insulină și scad nivelul de colesterol rău din sânge. Pot fi folosite în curele de slăbire deoarece stopează acumularea de grăsimi în organism, conțin doar 22 calorii la 100 g. Prin conținutul de pectine sunt benefice pentru stomac, absorb zahărul și grăsimile și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Vinetele sunt recomandate în tratamentul afețiunilor intestinale, constipației, tulburărilor digestive deoarece au un conținut semnificativ de fibre. Au efect diuretic, conțin apă, calciu, potasiu, fosfor și vitamine A, B, C și PP.
Prunele scad nivelul de colesterol din sânge, nu conțin grăsimi, previn ateroscleroza ce poate duce la infarct miocardic. Ajută la scăderea în greutate, au fibre ce oferă o senzație de sațietate și mențin sănătatea colonului. Au antioxidanți care combat atacul radicalilor liberi din organism, produc hemoglobină în sânge, vindecă anemia, detoxifică organismul și mențin sănătatea ficatului. Prunele sunt o sursă de vitamine A, B, C, E și PP, magneziu, calciu, cupru, potasiu, zinc, fosfor, fier, carbohidrați, carotenoide, polizaharide și fibre.
Afinele au vitamina C, E, substanțe flavonoide, polifenoli cu antociani și de aceea efectul lor este antiinflamatoriu și antioxidant. Astfel de fructe de pădure sunt importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative, pentru creșterea rezistenței organismului în lupta împotriva agenților patogeni și a stresului oxidativ. Sucul de afine natural scade nivelul de colesterol din sânge, riscul de ateroscleroză, boli de inimă, accident vascular cerebral, ajută în tratamentul colitei, gastritei, dizenteriei, stărilor de indigestie, greață și vărsături.
Coacăzele negre au proprietăți antiinfecțioase, depurative, cicatrizante, sudorifice, de scădere a nivelului de colesterol rău din sânge. Ajută în tratamentul oboselii, anemiei, insomniei, aterosclerozei, celulitei, dizenteriei, obezității, diareei, hipertensiunii arteriale, insuficienței respiratorii, asteniei, stresului, tulburărilor circulatorii, insuficienței cardiace.
Smochinele conțin vitamine A, B, C, K și PP, calciu, magneziu, brom, zinc, fier, fosfor, mangan, celuloză, materii azotate, glucide, apă. Au proprietăți laxative, emoliente, tonifiante, diuretice și de reducere a colesterolului. Pot fi un bun remediu pentru bolile tractului gastro-intestinal, pentru gastrită, ulcer și arsuri, deoarece normalizează tulburările gastrice și reduc aciditatea din stomac.
Murele au proprietăți antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare, de reducere a colesterolului și de protejare a celulelor de atacul nociv al radicalilor liberi. Conțin acid elagic, vitamina C și E, de aceea împiedică răspândirea celulelor canceroase, distrug celulele anormale cancerigene în organism și scad riscul de dezvoltare a tumorilor.