Uneori viata celor din jur depinde de prezenta ta de spirit. Pentru aceasta trebuie sa stii ce ai de facut si sa iti pastrezi calmul, sa nu te pierzi cu firea. Ce trebuie sa faci daca persoana de langa tine s-a inecat cu mancare si nu mai poate respira?
Acesta este un caz in care trebuie sa intervii imediat, asa ne sfatuiesc si doctorii deoarece senzatia de asfixiere ce apare in timpul mancatului nu este de luat in gluma, ci un lucru ingrozitor, care afecteaza in rau persoana respectiva si poate duce chiar la deces. O astfel de situatie poate sa apara la adulti dar si la copii. In ultimii ani numarul de copii care au murit din cauza sufocarii in timpul mancatului a crescut foarte tare.
Cum se intampla inecarea cu mancare si ce simptome apar?
Persoana respectiva inghite in graba mancarea si astfel nu mesteca suficient, sau chiar vorbeste cu gura plina, ajunge sa isi blocheze partial sau complet caile respiratorii cu o bucatica de hrana destul de mare si astfel este redus sau chiar oprit fluxul de aer si senzatia de asfixiere apare.
Vei observa ca persoana de langa tine care s-a inecat cu mancare nu mai poate respira si vorbi, isi duce mana la gat sau la gura, iar fata si gatul ei devin congestionate. Intr-un timp relativ scurt venele de la gat se umfla, gura si buzele se invinetesc, iar ceea ce urmeaza este desigur pierderea cunostintei.
Pentru a nu se ajunge la o asemenea situatie trebuie sa actionezi imediat, sa ii dai un ajutor sa scape din aceasta situatie.
Ce trebuie sa faci?
Deschide gura victimei, scoate-i mancarea din gura si spune-i sa tuseasca fortat.
Spune-i sa se aplece mult in fata, astfel incat capul sa fie mai jos de nivelul plamanilor. Apoi cu baza palmei o lovesti intre omoplati, dar nu incet, ci destul de tare si scurt, astfel bucatica de hrana va ajunge inapoi in gura.
Repeti aceasta lovitura de cateva ori pana ce persoana isi revine si ii iese mancarea din gat. Uita-te in gura victimei si daca bucata de mancare nu a revenit complet in gura, trebuie sa iti folosesti degetele pentru a o elimina cu grija insa, fara sa o impingi din nou in jos, deci trebuie sa actionezi cu atentie.
Daca aceasta metoda nu functioneaza trebuie sa faci rapid alta manevra. Aceasta se bazeaza pe procedeul Heimlich si ajuta la deblocarea cailor respiratorii. Este vorba despre apasarea abdominala. Stai in picioare in spatele persoanei respective, pui bratul drept in jurul abdomenului ei, strangi pumnul mainii si tii degetul gros spre ea, in partea centrala a abdomenului, chiar intre stern si ombilic.
Vii cu celalalt brat si apuci pumnul drept strans cu mana stanga, apoi faci manevra urmatoare: tragi mainile spre tine, realizezi o miscare brusca in sus si spre interior, apasand in partea abdomenului victimei, chiar la baza plamanilor. Trebuie sa executi miscarea cu o astfel de forta pentru a reusi sa desprinzi bucatica de mancare sau obiectul blocat ce produce sufocarea.
La copiii mici nu se folosesc astfel de metode
Daca un copil este mai mic de un an trebuie sa-l pui pe spate pe o suprafata tare, cu capul doar putin aplecat spre spate si sa-i deschizi gura. Cu degetul aratator si mijlociu de la mana dreapta il apesi inainte si in jos in partea superioara a abdomenului, iar cu mana stanga il tii. Executi miscarea de 4 ori.
Daca un copil are mai mult de un an il pui cu spatele la tine, in picioare, ii tii spatele si corpul cu mana dreapta si il apesi cu pumnul mainii stangi si degetul inclestat in centrul zonei superioare a stomacului. Miscarea se face mai usor, nu cu multa forta ca la adulti, ea trebuie sa fie in sus si inspre interior.
Cum prevenim inecarea cu mancare?
Intotdeauna este mai bine sa prevenim o astfel de situatie decat sa o tratam. De aceea este necesar.
Sa mesteci incet mancarea in gura si cu atentie pentru a nu inghiti oase, pielite sau alte parti dure ce se pot lipi de tesut. Cand bucatelele de alimente sunt bine maruntite si umectate le vei inghiti mai usor, ele vor aluneca fara probleme in stomac. Nu vorbi cu gura plina in timp ce mananci pentru ca te poti ineca foarte usor deoarece cresc sansele ca bucatelele de alimente sa ajunga in laringe.
Nu lua alta gura de mancare daca nu ai inghitit inca tot din gura, deci nu manca cu lacomie, ci incet si cu mult calm. La copii trebuie si mai mare atentie deoarece ei pot inghiti diferite jucarii mici pe care le gasesc in jur, sau anumite dulciuri, alune, bomboane si astfel cand sunt mai mici de 6-7 ani pot suferi din cauza inecarii cu astfel de obiecte (ce ar trebui stranse din preajma lor).