Natura ne ofera un arsenal foarte mare de substante care se pot folosi in industria farmaceutica la fabricarea medicamentelor in scopul mentinerii sanatatii. In prezent mai mult de jumatate din medicamente – in special analgezice (cum este morfina) – sunt produse naturale sau derivate din substante naturale.
Potrivit unor informatii oferite de dailymail.co.uk, veninul melcilor de mare Conus este folosit pentru extragerea unei substante care ajuta la producerea unui nou analgezic eficient si asemanator morfinei.
Aceasta specie de melci Conus traieste in recifele de corali pe pietrele si in nisipul din marile tropicale si subtropicale in vestul Oceanului Indian si Pacific, in apropiere de tarmurile Africii de Sud si are lungimea de 23 cm. Este o specie carnivora, se hraneste cu moluste, pesti si viermi de pe fundul apei. Datorita faptului ca se misca foarte lent si nu sunt avantajati din acest punct de vedere in prinderea prazii, in cursul evolutiei si-au dezvoltat un mecanism extrem de eficient in intoxicarea victimelor lor.
Astfel de vietuitoare au cate un dinte in forma de ac prin care isi injecteaza veninul in corpul prazii lor. Melcii Conus produc o saliva ce are o doza mortala de toxine, care odata introdusa in victima o paralizeaza in cateva secunde si o omoara. In acest fel melcul isi anihileaza prada, apoi isi retrage acul care a indeplinit rolul de ,,harpon” si nu mai ramane decat sa traga prada incet spre el si sa o devoreze cu calm.
Aceasta otrava a melcilor Conus este periculoasa nu doar pentru animalele salbatice din mari si oceane ci si pentru oameni. Se pare ca un om care a avut ghinionul sa fie intepat la picioare de un astfel de melc, poate in jumatate de ora sa paralizeze si sa nu mai poata sa mearga, intr-o ora devine inconstient si intra in coma. Astfel de cazuri s-au intamplat, otrava melcilor poate duce la scaderea pulsului, la probleme respiratorii si la moartea victimei dupa o perioada de 5 ore.
Cercetatorii insa au transformat aceasta arma letala a melcului Conus, au folosit-o in extragerea unor substante din ea care indeplinesc rol de analgezic. In Queensland s-au facut studii aprofundate de catre cercetatorii in domeniu medical si s-a ajuns la rezultate exceptionale, la producerea unui analgezic (din aceasta otrava a melcului Conus) care se poate administra si pe cale orala si servi in multe domenii medicale. Ei spun ca analgezicul este perfect pentru reducerea unor forme severe ale durerilor.
Peptidele ce au fost transformate in analgezic au fost stabilizate deoarece erau considerate initial slab biodisponibile dupa administrarea orala, ele degradandu-se in tractul gastro-inetestinal destul de rapid si astfel eficienta lor reducandu-se mult. In Australia cercetatorii au descoperit o noua metoda de stabilizare a lantului de peptide si astfel analgezicul fabricat avea efectul scontat deoarece nu mai avea loc procesul de degradare din zona gastro-intestinala de care spuneam mai sus.
Astfel de analgezice sunt o mare descoperire in domeniul medical deoarece ele ar putea revolutiona tratamentul administrat pacientilor care sufera de dureri severe.