Fiecare persoană se simte bine dacă în organism are un conținut optim de elemente chimice necesare sănătății, de micro și macronutrienți. Dacă acest echilibru este perturbat, este afectată starea de sănătate a corpului.
Conform cercetătorilor analiza firului de păr oferă informații despre concentrația de minerale din organism, de oligoelemente, permite diagnosticarea tulburărilor de metabolism mineral, poate detecta substanțele toxice din organism și cauzele profunde ale unei boli. Dintre substanțele toxice fac parte aluminiul, mercurul, cadmiul și plumbul. În acest fel este posibilă depistarea unor deficiențe nutriționale, tratarea lor și prevenirea unor probleme de sănătate.
Analiza urinei și a sângelui sunt importante pentru determinarea nivelului de minerale din organism. Având în vedere faptul că aceste teste nu determină și concentrația de minerale care circulă prin organism, se face analiza firului de păr – tehnică ce este opțională în prezent.
Această analiză a firului de păr se poate folosi și pentru aflarea utilizării de droguri deoarece oferă o imagine exactă a expunerii la substanțe toxice și este un test de incredere în ceea ce privește determinarea concentrației de minerale comparativ cu celelalte analize pe care le-am amintit mai sus. Se ia o mică mostră de păr din zona cefei, se spală chimic de substanțele ce pot apărea pe ea, apoi se introduce într-un acid special și se analizează chimic. Prin spectrometrie de absorbție atomică se determină fiecare mineral în parte (este izolat și măsurat).
Această tehnică se poate face la copii, adolescenți în perioada de creștere, la sportivi, persoane care suferă de boli și afecțiuni grave (diabet, artrită, osteoporoză, artroză, boli de piele, obezitate și altele), persoane predispuse la răceli, boli cronice, alergii, oameni care lucrează în mediu cu un grad ridicat de poluare, în condiții de zgomot excesiv sau care trăiesc în zone nefavorabile din punct de vedere ecologic.
Prin analiza firului de păr se poate determina numărul de micro și macronutrienți din organism. Astfel, dacă apare un deficit de astfel de micronutrienți se poate face un tratament pentru a se asigura necesarul pentru nevoile fiziologice.
De asemenea, se poate afla impactul pe care il au asupra corpului anumite substanțe toxice și care apar într-o cantitate anormală în corp. Medicul poate depista anumite boli cronice ori metabolice sau poate spune dacă există o predispoziție pentru astfel de probleme de sănătate.
Prin analiza firului de păr se pot preveni numeroase afecțiuni și boli din care fac parte: hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, scăderea imunității, scolioza, boala cardiacă ischemică, astmul, alergia, oboseala cronică, bolile glandei tiroide, litiaza biliară, anemia, infertilitatea, bolile pielii, unghiilor și părului.